1. HABERLER

  2. HABER

  3. Lavrov: Füze Kalkanı Rusya'yı Hedef Alıyor!
Lavrov: Füze Kalkanı Rusyayı Hedef Alıyor!

Lavrov: Füze Kalkanı Rusya'yı Hedef Alıyor!

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Malatya’daki füze kalkanının İran’ı değil ülkesini hedef aldığını belirtti.

22 Mart 2012 Perşembe 10:27A+A-

Lavrov: Hava saldırısı İran’ın nükleer programını durduramaz.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Malatya Kürecik’te kurulan NATO füze savunma sisteminin İran’ı değil, ülkesini hedef aldığını iddia etti. Ortadoğu ülkelerinde İran’ın tamamını gözetlemeye yetecek Amerikan radarı olduğunu öne süren Sergey Lavrov, “Eğer sorun İran ise bu radara ihtiyaç yok. Ortadoğu ülkelerinden birinde zaten tüm İran’ı gözetleyebilecek Amerikan radarı var. Türkiye’deki radar aynı işi yapacak. Bununla birlikte Rusya’nın Avrupa kısmında büyük bir alanı da görecek” dedi.

İRAN NÜKLEERE SAHİP OLSAYDI

Kommersant FM adlı radyo kanalında, Rusya’nın dış politika alanındaki yaklaşımlarına ilişkin soruları yanıtlayan Lavrov, Batı’nın İran’a yönelik saldırgan yaklaşımlarının nükleer silahsızlandırmayı da tehdit ettiğini dile getirdi. İran’a yapılacak bir hava saldırısının Tahran’ın nükleer programını yavaşlatabileceğini ancak sona erdiremeyeceğini ifade eden Lavrov, sözlerine şöyle devam etti: “CIA ve ABD resmî makamları, İran yönetiminin nükleer silah üretme kararı aldıklarına ilişkin bir delil olmadığını kabul ediyor. Ancak bu ülkeye yönelik herhangi bir saldırının ardından böyle bir karar almak isteyeceklerini düşünüyorum. Birçok uzman diyor ki, eğer İran nükleer silaha sahip olsaydı, tehditlere ya da hava saldırısına maruz kalmazdı. Buna ek olarak İran’ın komşuları da, ‘Muammer Kaddafi nükleer silahlara sahip olsaydı, sonu farklı olurdu’ şeklinde düşünmeye başladı. Bu durum belirli ülkelere kendi nükleer programlarını başlatmaları için zemin oluşturuyor.”

Lavrov, İran’a uygulanan petrol ithalat yasağı gibi tek taraflı yaptırımların bu ülkenin nükleer silahlanma konusundaki hırslarını ortadan kaldırmadığını sadece ekonomisine zarar verdiğini vurguladı. Lavrov, “Nükleer programla ilgili boş noktaların açığa kavuşturulması için çalışırsak, sonra da kolektif yaptırıma başvurabiliriz” ifadelerini kullandı.

İRAN’IN İSRAİL’E YÖNELİK TEHDİDİ FİİLÎ DEĞİL

İran’ın İsrail’i ortadan kaldırmak hakkındaki tehditlerinin ise küresel İslami hedeflere hoş görünmek amaçlı olduğunu belirten Lavrov, “İran’ın bunu asla yapmayacağına inanıyorum. İsrail’i Filistin’e zarar vermeden ortadan kaldırmak imkansız” şeklinde konuştu.

Rus bakan, İran ve uluslararası altılı grup arasındaki görüşmelerin nisan ayında yapılması konusunda ümitli olduğunu kaydetti. İran Dışişleri Bakanlığı, görüşmenin yakın zamanda İstanbul’da yapılması konusunda mutabık olduklarını söylemişti.

AFGAN HÜKÜMETİ KATILMALI

Lavrov, ABD ve Taliban arasındaki görüşmelere mutlaka Afgan hükümetinin de katılması görüşünde olduğunu belirtti ve “Afgan hükümeti anahtar katılımcı olmalı” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Afganistan’dan 2014’te ayrılmasının ardından büyük çaplı bir askeri üsle varlığını sürdüreceği ile ilgili iddiaları değerlendiren Lavrov, Afganistan’da herhangi bir tarih belirlemeden kalıcı askeri üsler kurulmasının hedef konusunda soru işaretleri oluşturduğu uyarısını yaptı.

PUTİN, OBAMA İLE GÖRÜŞECEK

Bakan Lavrov, Rusya lideri Vladimir Putin’in 7 mayısta düzenlenecek törenin ardından Kremlin’e oturacağını, sonrasında da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceğini haber verdi.

Lavrov, “Obama, Putin’i telefonla aradı. Rusya-Amerika ilişkilerini ele aldı. Rusya’da düzenlenecek görev değişim töreninden sonra görüşmek üzere anlaştılar” dedi.

 

HABERE YORUM KAT