1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Kuzey Kore Bandralı Libya Başbakanını Koltuğundan Etti
Kuzey Kore Bandralı Libya Başbakanını Koltuğundan Etti

Kuzey Kore Bandralı Libya Başbakanını Koltuğundan Etti

Milislerin kontrolündeki Sidra limanından 234 bin varil ham petrol yüklenen ve Libya savaş gemilerinden kurtulmayı başararak Libya'dan kaçan Kuzey Kore bandralı, Libya Başbakanı'nı koltuğundan etti.

12 Mart 2014 Çarşamba 13:00A+A-

Libya hükümetinin, Kuzey Kore bandralına milisler tarafından petrol yüklenmesine engel olamaması ve tankerin göz göre göre Libya karasularından kaçması Libya başbakanını koltuğundan etti.

Libya Ulusal Kongresi üyelerinin çoğu, Başbakan Ali Zeydan hakkındaki güven oylamasında Zeydan'ın aleyhinde oy kullandı. Zeydan'ın yerine geçici olarak savunma bakanı getirildi.

Milletvekilleri, doğudaki milislerin bağımsız olarak petrol ihraç etmeye başlamasının ardından oylama yaptı. Oylama, Salı günü petrol yüklenen tankerin savaş gemilerinden kaçarak ülkeyi terketmesinin peşinden geldi.

Milletvekili Süleyman el Zubi AFP'ye Savunma Bakanı Abdullah el Thinni'nin geçici başbakanlığa atandığını söyledi.

Oylamada 124 milletvekili Zeydan aleyhine oy kullandı. Bundan önce yapılan oylamalarda, 194 üyeli meclisten, Zeydan'ın düşürülmesi için gerekli olan 120 oy çıkmamıştı.

Zeydan hükümeti, NATO destekli saldırılarla Kaddafi'nin düşüşünün ardından kendi derebeyliklerini kuran milisleri silahsızlandırmakta başarısız olmakla suçlanıyor.

Başbakan'ın kendisi de geçen yıl Ekim ayında başkent Trablus'un göbeğinde silahlı gruplar tarafından kaçırılmıştı.

Petrol gelirlerinden daha büyük pay ve özerklik isteyen milisler geçen yaz, 3 limanı tamamen, birini de kısmen ele geçirmişlerdi.

Merkezi hükümetin tüm tehditlerine rağmen, Kuzey Kore bandralı Morning Glory'ye en az 234 bin varil ham petrol yüklendi. Tanker, Libya savaş gemilerinden kaçmayı başararak uluslararası sulara ulaştı.

(ıncanews)

 

HABERE YORUM KAT