1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KUVEYT

  4. Kuveyt’te Suriye Cihadına Yardım Seferberliği
Kuveyt’te Suriye Cihadına Yardım Seferberliği

Kuveyt’te Suriye Cihadına Yardım Seferberliği

Kuveyt halkı Suriyeli direnişçilere yardım seferberliği başlattı.

26 Haziran 2013 Çarşamba 17:54A+A-

HAKSÖZ-HABER

Kuveyt’te “divaniye” diye bilinen akşam sohbetlerinde ortaya getirilen bir kutuya herkes para atarak Suriyeli direnişçileri silahlandırma kampanyasına destek oluyor. Kapıda duran ve bağışlanan bir Mercedes de açık artırmaya çıkarılıp, satışından elde edilen para kampanyaya dahil ediliyor.  

Kuveyt Meclisinin eski bir üyesi olan Felah es-Savag bir yandan etrafındaki dostlarıyla çay içip kek yerken, tüm dünyanın Suriye halkını ve devrimini yalnız bıraktığını, bu yüzden duyarlı insanların savaşçılara destek olmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Yaklaşık dört saat süren kampanya neticesinde 80.000 dinar (yaklaşık 282.500 $) toplanıyor. Yardım kutusu bir hafta boyunca her gün bir eve götürülecek. Savag bu yardım çabaları sayesinde geçtiğimiz Ramazan ayında Kuveyt’te milyonlarca dolar toplandığını söylüyor.

El-Arabiya'da yer alan habere göre Kuveyt hükümeti Suriye rejiminin yerlerinden ettiği göçmenler için 300 milyon dolar insani yardım sözü vermişti.

Aslında muhalifleri silahlandırmak hükümet politikasına ters ama Kuveyt diğer Körfez ülkelerine göre daha serbest bir yer ve denetimin zaten zor olduğu özel evlerde ve sosyal medyada bu tür yardım kampanyalarına pek müdahale edilmiyor. Yine de Kuveytli yetkililer bu tür yardım kampanyalarının Suriye’de aşırı grupları büyütmesi riskinden endişe etmekteler.

Buna karşın bazı İslamcı siyasiler ve Sünni alimler sosyal medyayı kullanarak ya da telefon kampanyalarıyla muhalifleri silahlandırma çabalarını sürdürmekteler. Eski milletvekillerinden Velid et-Tabtabai bu çabaları yürütenlerin başında geliyor.

Felah Savag geçen ay Halep’i elinde yardım paralarının bulunduğu bir çantayla ziyaret etmişti.

Kuveytli alimlerden Şafi el-Acemi de daha fazla silah desteği çağrılarında bulunan vaazlar vermekte.

Katar’da yaşayan Mısır asıllı alim Yusuf el-Karadavi’nin cihad çağrısından sonra Kuveytlilerin yardımlarının arttığı ifade ediliyor. Divaniye’ye katılan insanlar bazı Kuveytli ailelerin 2 ya da 3 mücahidi her ay düzenli desteklediklerini, bazı büyük Kuveytli ailelerin ise onlarca mücahidin ihtiyaçlarını her ay karşıladıklarını belirtiyorlar.

Yardım kampanyasının bazı siyasileri halk arasında daha popüler kıldığı görülmekte. Eski bir milletvekili olan Usame el-Münevver Mecliste bulunduğu sırada halkın kendilerini Suriyeli muhaliflere neden yeterli silah desteği vermedikleri yönünde suçladıklarını söylüyor. 

 

HABERE YORUM KAT