1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KUVEYT

  4. Kuveyt Muhalefeti, Tehditlerden Korkmuyor
Kuveyt Muhalefeti, Tehditlerden Korkmuyor

Kuveyt Muhalefeti, Tehditlerden Korkmuyor

Kuveyt hükümeti, eğer muhalefet yeni seçim kanunun yürürlükten kaldırılması için harekete geçerse şiddet kullanabileceğini açıkladı

05 Kasım 2012 Pazartesi 03:24A+A-

Kuveyt hükümeti, eğer muhalefet yeni seçim kanunun yürürlükten kaldırılması için harekete geçerse şiddet kullanabileceğini açıkladı. Muhalif lider Musallam el-Barak ise eylem yasağına karşı koyacaklarını açıkladı.

Dünya Bülteni’nin haberine göre Kuveyt muhalefeti, hükümetin seçim kanununu değiştirmesinin ardından başlayan krizi yatıştırmak için ayrıca 3 maddelik bir girişim başlattı.

Feshedilen meclisin başkanı Ceman el-Harbiş, yaptığı açıklamada, muhalefetin başlattığı girişimin üzerine yoğunlaştığı 3 maddeyi şöyle sıraladı:

1-Seçim kanununda değişiklik yapan kararnamenin çekilmesi.

2-Sosyal medyada yorum yapan aktivistlere yönelik suçlamaların sonlandırılması.

3-Muhaliflere ve aktivistlere karşı emniyet takibinin sonlandırılması.

Bu girişimin halkın yoğun talebi üzerine başlatıldığını ifade eden Harbiş, henüz resmi makamlardan konuyla ilgili cevap alamadıklarını dile getirdi.

Harbiş, bazı milletvekilleriyle yoğun bir mesainin içinde olduklarını ve bu milletvekillerinin birkaç gün içinde Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah ile seçim kanunundaki değişikliğin iptal edilmesi için görüşeceklerini belirtti.

Kuveyt Emiri el-Sabah, parlamentoyu 7 Ekim’de feshederek aralık ayı başında erken seçim yapılacağını ilan etmişti.

Kuveyt’te seçim yasasında yapılan değişiklik 21 Ekim’de başkent Kuveyt’te on binlerce kişinin katıldığı gösterilerle protesto edilmiş, çıkan olaylarda onlarca kişi yaralanmıştı. Seçim yasasındaki değişikliğin yönetim yanlısı adayların lehine olduğunu, yönetimdeki El-Sabah hanedanının siyasetteki nüfuzunu artıracağını savunan ve başını İslami eğilimli siyasilerin çektiği muhalifler, seçimi boykot etme kararı almıştı. 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum