1. HABERLER

  2. HABER

  3. Küresel Protestolar Asya'dan Başladı
Küresel Protestolar Asyadan Başladı

Küresel Protestolar Asya'dan Başladı

15 Ekim'i küresel eylem günü ilan eden küresel finansal sistemi karşıtları, Asya coğrafyasında sokakları doldurdu

15 Ekim 2011 Cumartesi 14:27A+A-

Bugün aralarında İstanbul'un da yer aldığı dünyanın dört bir yanından bin 441 farklı şehirde "Occupy Together" adı altında çeşitli protesto eylemleri düzenlenmesi için yapılan çağrıya uyan binlerce insan Avustralya, Japonya, Tayvan, Güney Kore ve Filipinler'de eylemleri başlattı.

'Occupy Together' adı altında organize edilen eyleme Asya'da katılan eylemciler, küresel finansal sistemine ve  zengin ile fakir arasındaki artan uçuruma tepkilerini dile getirdi.

Asya'da, Amerika ve Avrupa'daki'nin aksine mütevazı kalabalıklar eylemlere katıldı.  Avustralya'nın Sydney şehri yaklaşık 800 eylemci ile en büyük gösteriye sahne oldu., Tokyo, Hong Kong, Taipei, Seul ve Melbourne'de de yüzlerce insan eylem çağrısına destek verdi.

Sydney'de protestocular, "yüzde 99 biziz", "Kapitalizm ekonomiyi öldürüyor" gibi sloganlar yazılı pankartlar taşıdı, finans bölgesindeki Merkez Bankası önünde toplandı.

Mart ayında Fukushima Nükleer Santraline karşı mitingler yapılan Tokyo'nun merkezinde, 300 kadar protestocu, "Wall Street işgaliyle birlikteyiz" " daha fazla nükleere hayır" pankartları taşıdı.

Hong Kong'da ise, yaklaşık 200 kişi, şehrin bankacılık ve ticaret bölgesinin kalbindeki Exchange Meydanında, Uluslararası Finans Merkezi yakınındaki açık bir alanda toplandı. Çeşitli grupların yan yana geldiği gösteride, artan gelir eşitsizliği ve  adaletsiz yerel siyasi sistem protesto edildi.

2009 Birleşmiş Milletler Kalkınma Raporunda incelenen 38 gelişmiş ekonomi içinde en büyük gelir eşitsizliği olan şehir Hong Kong olarak belirlenmişti.

Yonhap Haber ajansı, Güney Kore'nin başkenti Seul'de de yaklaşık 300 kişinin protesto çağrılarına destek için toplandığını duyurdu.

HABERE YORUM KAT