1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Kur’an Dersi Veriyor Ama Başını Örtemiyor!
Kur’an Dersi Veriyor Ama Başını Örtemiyor!

Kur’an Dersi Veriyor Ama Başını Örtemiyor!

İlahiyat'tan mezun olup Din Kültürü, Kur’an ve Siyer gibi derslere giren binlerce başörtülü öğretmen, baskıyla karşı karşıya.

16 Ekim 2012 Salı 05:16A+A-

Haber: Koray Taşdemir

Yıllarca yasakçı zihniyetin baskıları sonucu başörtülü oldukları gerekçesiyle okuma hakları ellerinden alınan öğrenciler, üniversitelerde sağlanan özgürlük ortamıyla rahatlarken, aynı yasak kamuda çalışan ve inançları gereği başlarını örten memurların başına dert olmaya devam ediyor. İlahiyat Fakültelerinden mezun olup Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in Hayatı gibi derslere giren binlerce başörtülü öğretmen başörtüsü baskısıyla karşı karşıya. Öğretmenlere başları açtırılıyor. Öğrenciler ise öğretmenine Kur’an dersinde soruyor: “Hocam sizin başınız neden açık?”

Kaynağının kanuni düzenlemelerden almayan ancak idari tasarruf olarak geliştirilen ve zamanla kuralmış gibi dayatılan kamuda başörtüsü yasağı yeniden gündemde. Yıllarca yasakçı zihniyetin baskıları sonucu başörtülü oldukları gerekçesiyle okuma hakları ellerinden alınan öğrenciler, üniversitelerde sağlanan özgürlük ortamıyla rahatlarken, aynı yasak bu sefer kamuda çalışan ve inançları gereği başlarını örten memurların başına dert oldu. Uzmanlar, Anayasanın 13. maddesine göre, kamu görevlileri için başörtüsü yasağı olabilmesi için, ‘önce başörtüsü yasağının bir kanunla düzenlenmesi gerektiğini ifade ederken, böyle bir düzenleme olmamasına rağmen başörtülü öğretmenlerin dini hassasiyetlerini hiçe sayan uygulamalar öğretmenleri mağdur ediyor.

İLAHİYAT MEZUNU AMA BAŞINI ÖRTEMİYOR

İlahiyat Fakültelerinden mezun olup Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in Hayatı gibi derslere giren binlerce başörtülü öğretmen, başörtüsü baskısıyla karşı karşıya. Şimdiye kadar sadece İHL dışındaki okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde karşılaşılan problem, bütün okullarda seçilebilen Kur’an-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in Hayatı derslerinde de kendini gösterdi.

“ÖRTÜNMEK ALLAH’IN EMRİ İSE SİZİN BAŞINIZ NEDEN AÇIK HOCAM?”

Yıllarca üniversite kapılarından sırf başörtülü oldukları gerekçesiyle bekletilen, eğitim hakları ellerinden alınan öğrencilerin durumları Ak Parti Hükümeti döneminde düzeldiğini dile getiren öğretmenler, hükümetin derslerini dini hassasiyetlerinin gerektirdiği kıyafetlerle yapabilmesinin önünü de açmasını talep ediyor. Derse girdiklerinde öğrencilerine kapanmanın Allah’ın bir emri olduğunu anlatırken sıkıntı yaşadıklarını söyleyen öğretmenler, “Bazen öğrencilerimiz ‘Öğretmenim o zaman siz neden başörtü takmıyorsunuz?’ diye soruyorlar, bir şey diyemiyoruz” şeklinde dert yanıyor.

YAZICI: HÜKÜMET BAŞÖRTÜSÜ KONUSUNDA BÜTÜN YASAKLARI KALDIRMALI

Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği (TİYEMDER) Başkanı Selahattin Yazıcı; toplumda başörtüsü ile ilgili yasakların kalktığı yönünde bir inancın olduğunu ama tam anlamıyla bir özgürlük sağlanamadığını dile getirdi. Yazıcı, hükümetin bu konudaki bütün yasakları kaldırması gerektiğini söyledi. Akit’e konuşan Yazıcı, kendilerine de başörtülü olduğu gerekçesiyle sıkıntı yaşayanların ulaştıklarını ifade ederek, “Bize başörtüsü dolayısıyla sıkıntı yaşayan kimselerden şikâyetler yansıyor. Artık Türkiye’de hükümetin bilmesi gereken şey şu: Herkes başörtüsü ile ilgili bütün yasakların kalktığını düşünüyor. Oysa yasak, başörtüsü takanların çektiği sıkıntılar ile devam ediyor” dedi. Bütün tartışma boyutuyla, yansıyan boyutuyla sıkıntıyı çekenlerin dışında, yasakla yüzleşenlerin haricinde özgürlüklerin tamamen sağlandığı yönünde bir intiba olduğunu dile getiren Yazıcı, “Dolayısıyla hükümetin bu olguyu göz önüne alarak başörtüsü ile alakalı bütün yasakları ortadan kaldırması gerekir. Hak, hukuk ve özgürlük herkese eşit bir şekilde dağıtılmalıdır. Şu anda eşit hak ve hukuktan yararlanamayan kesim sadece dindar kesimdir. Özellikle çok yoğun bir şekilde gayri meşru kesimlere tanınan özgürlükler, artık dindar kesime de tanınması lazım” diye konuştu.

“HÜKÜMET NET TAVIR KOYMALIDIR”

Yazıcı, hem öğretmenlerin hem de bütün kamu personelinin başörtüsü sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade etti. Yazıcı, “Hükümetin bu konuda net ve kesin bir tavır koyması lazımdır. Üniversiteler de zaman zaman lokal sıkıntılar yaşanıyor. Bu işi adeta kendine görev edinmiş bir kesim var. Bunun yanında baro seçimleri yeni yapıldı. Baroda seçilenlerin de başörtüsü konusundaki önyargıları hâlâ devam ediyor. Onun için bir kez daha söylüyorum hükümet bu konu ile alakalalı net tavır koymalıdır” şeklinde konuştu.

YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT

2 Yorum