1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Kudüs’te Yahudiler “tahrik yürüyüşü” gerçekleştirecek!
Kudüs’te Yahudiler “tahrik yürüyüşü” gerçekleştirecek!

Kudüs’te Yahudiler “tahrik yürüyüşü” gerçekleştirecek!

Filistinliler tarafından ‘tahrik yürüyüşü’ olarak adlandırılan, Yahudilerin gelenek atfettiği “Kudüs Günü” alayı için İsrail askerleri alarm durumunda.

28 Mayıs 2022 Cumartesi 09:03A+A-

HAKSÖZ HABER

Filistin’i işgal eden, Müslümanları evlerinden, yurtlarından çıkarmak için her türlü siyasi, hukuki ve zoraki eylemi hayata geçiren işgalci İsrail bugün, ‘Eski Şehir’de Kudüs Günü yürüyüşü gerçekleştirecek.

İşgalci İsrail'in Başbakanı Naftali Bennett, 1967'de Kudüs'ün yeniden birleştirilmesi mahiyetinde gerçekleştirilen geleneksel milliyetçi bayrak yürüyüşünün bu hafta başlarında kararlaştırılan rotaya göre Pazar günü yapılmasına karar verdi.

Bennett kararını dün sabah Kamu Güvenliği Bakanı Omer Bar Lev ve İsrail Polis Komiseri Yaakov Shabtai ile yaptığı görüşmeler sonrasında verdiğini açıkladı. 

Kudüs Günü alayı, geleneksel olarak Filistinlilerin provokasyon olarak tanımladığı, Kudüs'ün Eski Şehri'ndeki Müslüman Mahallesi'nin dar sokaklarından geçiyor. Filistinlilerin işgal edilmiş evleri ile sokaklarından geçecek alaya karşı saldırı olabileceği endişesi İsrail'i korkuturken, İsrail polisi ile aşırı Yahudilerin polisle çatışacağı ihtimalleri üzerinde duruluyor. 

Yıllar geçtikçe, yürüyüşü yasaklamak için birçok yasal mevzuat için uğraşıldı ancak neredeyse tamamı başarısız oldu. İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in kendisi de dahil olmak üzere İsrail'in sağcı kampı, bunun Yahudi ve İsrail tarihinde olağanüstü bir ana işaret eden meşru bir kutlama olduğunu iddia ediyor.

Bennett'in dün aldığı karara göre yürüyüş, Şam Kapısı ve Eski Şehir'deki Müslüman Mahallesi'nden geçerek 'Batı Duvarı Plaza'da sona erecek ve 'Tapınak Dağı' yerleşkesine ulaşmadan önce sona erecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrailli işgalcilerin ölmesinden duyduğu endişeyi dile getirdiği bir açıklamayı dün yayınlayarak, ‘yürüyüş konusunda itidalli olunmasını ve provokasyondan uzak durulmasını’ tembihledi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum