1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kudüs’te İngiliz elçiliği ‘olmazsa olmaz’mış!
Kudüs’te İngiliz elçiliği ‘olmazsa olmaz’mış!

Kudüs’te İngiliz elçiliği ‘olmazsa olmaz’mış!

İngiliz yetkililer, Kudüs'te kurulması planlanan İsrail büyükelçiliğini 'kaçınılmaz' olarak değerlendiriyor.

19 Ekim 2022 Çarşamba 20:43A+A-

HAKSÖZ HABER

İngiltere hükümet kayıtlarına atıfta bulunan Middle East Eye’ın edindiği bilgilere göre, İngiliz yetkililer, Kudüs'ün bir gün İsrail'in başkenti olmasını ve 1950'lerden itibaren şehirde gelecekteki bir büyükelçilik olarak kullanılmak üzere arazi belirlenmesinin kaçınılmaz olduğuna karar vermiş.

Birleşik Krallık ve İsrail hükümetleri arasında geçmiş yıllarda gerçekleştirilen anlaşmaların kayıtlarına erişen Middle East Eye, Filistin Mandası döneminden kalma İngiliz haritalarında Kudüs’te bir İngiltere büyükelçiliği planı yapmış.

Kudüs'teki eski ‘Allenby Kışlası' adı verilen araziyi İngiltere elçiliği için planlayan işgalcilerin amaçlarına ulaşmak için yıllardır çalıştıkları görüldü.

1965’teki anlaşmanın bir parçası olarak İsrail hükümetine satılan arazinin bugünlerde yeniden gündeme getirildiği görülüyor. ABD’ye kiralanan ve şuanda üzerinde ABD büyükelçiliğine ait yerleşkeleri bulunan arazinin İngiltere’ye tekrar tahsis edilip edilmeyeceği merak ediliyor.

Ancak Birleşik Krallık hükümetinin yıllardır elinde tuttuğu bir arazi daha olduğu biliniyor. “Turuncu Arsa” olarak adlandırılan bitişikteki arazi hala İngiltere’nin kontrolünde.

İngiltere Başbakanı Liz Truss'un İsrail'deki büyükelçiliğin yerinin tartışmalı bir şekilde gözden geçirildiğini açıklamasının ardından ortaya çıkan tarihi gerçeklikler Filistin işgalinin sürdürülebilir tutulmaya çalışıldığını gösteriyor.

HABERE YORUM KAT