1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Kudüs'te Gerilimin Yakın Tarihi
Kudüs'te Gerilimin Yakın Tarihi

Kudüs'te Gerilimin Yakın Tarihi

Kudüs'te bir sinagoga düzenlenen saldırıda 4 Siyonist'in öldürülmesinin ardından bölgede gerilim yükseldi. Al Jazeera kentte son aylarda yaşanan şiddet olayları ve önemli gelişmeleri mercek altına aldı.

18 Kasım 2014 Salı 16:36A+A-

30 Nisan, 2014

‘Toprak Günü’ etkinliklerinde saldırı

İşgal güçleri “Toprak Günü” etkinlikleri öncesi Kudüs'te Filistinlilerin düzenlediği gösteriye müdahale etti. 2 kişi yaralandı, 6 Filistinli de gözaltına alındı. Filistinli protestocular Selahaddin Caddesi'ni trafiğe kapatarak yanlarında getirdikleri araç lastiklerini ateşe verdi.

foto1.jpg

30 Haziran, 2014

Yerleşimcilerin cesetleri bulundu

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Siyonist yerleşimcinin cesetleri El-Halil kenti yakınlarında bulundu. İsrail gelişmeden Hamas’ı sorumlu tuttu. İsrail yükselen gerilimi daha sonra Gazze’ye düzenlediği, 51 gün süren ve 2000’den fazla Filistinlinin ölümüne sebep olan saldırıların bahanesi olarak kullandı.

foto2.jpg

2 Temmuz, 2014

Filistinli genç yakıldı

Üç Siyonist yerleşimcinin cesedinin bulunmasının ardından Kudüs'te protestolar başladı. Siyonist yerleşimciler tarafından kaçırılan 17 yaşındaki Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr ölü bulundu. Otopsisinde Hudayr'ın yakılarak katledildiği belirlendi.

50085.jpg

25 Temmuz, 2014

İsrail Kadir Gecesi’nde saldırdı

Siyonist güçleri, Kadir Gecesi dolayısıyla Mescid-i Aksa'ya akın eden Filistinlileri engellemek için gerçek ve plastik mermilerle ateş açtı. Çıkan çatışmalarda iki kişi hayatını kaybederken, çok sayıda Filistinli de yaralandı. İsrail askerleri Mescid-i Aksa'da namaz kılan Filistinlilere de ateş açtı.

52187.jpg

22 Eylül, 2014
İsrail Kudüs’te mezar yıktı

İsrail, Kudüs’ün Babul Esbat bölgesinde Filistinlilere ait ‘Şuheda’ mezarlığında 20 kabri izinsiz arazi üzerinde yapıldığı gerekçesiyle yıktı.

foto5-001.jpg

26 Ekim, 2014
Kudüs’te cenaze gerilimi

İsrail'de mahkeme, Kudüs’te aracıyla kalabalığın arasına dalan ve İsrail polisi tarafından şehid edilen Filistinli gencin cenaze töreninin ertelenmesine hükmetti. Filistinliler İsrail askerleriyle çatıştı.

foto6-001.jpg

30 Ekim, 2014
İsrail 1967'den bu yana Mescid-i Aksa'yı ilk kez kapattı

Kudüs’te gerginlik, İsrail’in Siyonist bir hahama suikast girişiminde bulunmak gerekçesiyle eski bir Filistinli esiri katletmesinin ardından tırmandı. İsrail silahlı eylemin ardından Mescid-i Aksa’nın tüm Müslümanlara kapatıldığını duyurdu. Mahmud Abbas, İsrail’in Mescid-i Aksa’yı kapatma kararını ‘savaş ilanı’ olarak nitelendirdi. İsrail 1967’den beri ilk kez Mescid-i Aksa’yı Müslümanlara kapatmış oldu. İsrail askerleri Mescid-i Aksa içinde gaz bombası kullandı ve güvenlik güçleri camiye ayakkabılarla girdi. Olay üzerine gerginlik iyice tırmandı ve İsrail askerleri her gün Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi.

45538-001.jpg

16 Kasım, 2014
Filistinli şoför otobüste asılı bulundu

Kudüs'te, Filistinli Hasan Yusuf Ramuni, şoförlüğünü yaptığı otobüsün içinde iple asılı halde bulundu. Ramuni'nin cesedi otopsi yapılmak üzere Hedasa Hastanesi morguna gönderildi. İsrail polisinin kısa sürede olayı ''intihar'' olarak adlandırması, hastane önünde toplanan Ramuni'nin ailesi ve meslektaşlarının tepkisine neden oldu, gerginlik yaşandı. Ramuni'nin Filistin medyasında yayınlanan fotoğraflarında yüz, sırt ve ayak kısmında morlukların olduğu belirtildi.

foto8-002.jpg

18 Kasım, 2014
Kudüs’te sinagoga saldırı

Kudüs'te iki Filistinli'nin sinagoga düzenlediği silahlı eylemde 4 İsrailli öldü. Netanyahu Hamas ve Abbas'ı suçladı. Hamas "Eylemi biz yapmadık ama tebrik ediyoruz" dedi, Abbas saldırıyı kınadı. Saldırıyı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üstlendi.

56013-002.jpg

HABERE YORUM KAT