1. HABERLER

  2. HABER

  3. KPSS Zanlıları Cemaat Bağlantısını Reddetti
KPSS Zanlıları Cemaat Bağlantısını Reddetti

KPSS Zanlıları Cemaat Bağlantısını Reddetti

KPSS’de usulsüzlük soruşturması kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki ifadesi sürüyor.

22 Nisan 2015 Çarşamba 18:02A+A-

2010'daki KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin Ankara merkezli 28 ilde başlatılan soruşturmanın ikinci dalgasında gözaltına alınan 40 kişinin Ankara Emniyeti'nde ifade alma işlemi devam ediyor. Şüphelilere Fethullah Gülen Cemaati'yle ilişkileri soruldu.

Emniyet sorgusunda şüphelilere yöneltilen soruların açıklamasında “2010 KPSS sorularını sızdırdığı değerlendirilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği, Maltepe Deshaneleri, Fem Dershaneleri ve Türkiye geneli birçok firma ve eğitim kurumunun Fethullah Gülen Cemaati'ne yakın olduğu ve dolayısıyla bu Cemaat'in menfaatleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü değerlendirilmektedir” denildi.

MASAK raporundan alıntı yapıldı

Şüphelilere emniyet sorgusunda MASAK raporundan da alıntı yapılarak sorular yöneltildi. Hürriyet gazetesinin haberine göre sözkonusu raporda KPSS'de kopya iddialarının merkezinde olduğu iddia edilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nde çalışanlar üzerinden yüklü miktarda para transferi yapıldığı tespiti yer almıştı. Şüphelilere, bu rapordaki "2010 KPSS sınavına girip 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 şüphelinin birliktelikleri incelendiğinde büyük bir aday kitlesinin birlikte hareket ederek belirtilen kurumlarda çalıştıkları ve Fethullah Gülen Cemaati'ne yakın oldukları anlaşılmaktadır” ifadeleri hatırlatıldı.

Şüphelilere “Fethullah Gülen’i tanıyor musunuz? Bu şahsa ait olduğu kamuoyu tarafından bilinen eğitim kurumu, dershane, yurt ve bunun gibi özel bir firma ile daha önce bağlantıya geçtiniz mi? Bu şahsa ait olduğunu bildiğiniz bunun gibi kurumların isimleri nelerdir? Ayrıca kamuoyunda Cemaat evleri olarak bilinen ve bu şahsın oluşumunun tabanına mesaj vermek üzere sesli ve görüntülü propagandası için kullanılan evlere gittiniz mi?” soruları soruldu.

‘Cemaat evlerine gitmedim’

KPSS soruşturması şüphelisi F.T “Fethullah Gülen’i medyadan tanırım. Maltepe Dershanesi'nde öğretmenlik yaptım. Ancak bu dershane kesinlikle Fethullah Gülen’e ait değildir. Cemaat evleri olarak bilinen ve bu şahsın oluşumunun tabanına mesaj vermek üzere sesli ve görüntülü propagandası için kullanılan evlere gitmedim” cevabını verdi.

İfadesine başvurulan şüphelilere “Fethullah Gülen liderliğinde suç işlemek amacıyla kurulan suç örgütüne üye olduğunuz, örgüt yöneticilerinden aldığınız talimatlar doğrultusunda sınav öncesi gizli kalması gereken 2010 KPSS sorularını sınavdan önce ele geçirerek örgüt üyelerine açıkladığınız, bu şekilde örgüt üyelerinizin bir kısmının özellikle iptal edilmeyen genel yetenek ve genel kültür puanları üzerinden kamu kurumlarına sızmalarını sağladığınız değerlendirilmektedir. Bu konuda savunmanızı yapınız” denildi.

‘Kimseye soru vermedim’

Emniyet ifadesinde F.T “Ben herhangi bir örgüte üye değilim. Herhangi bir yapılanmanın içerisinde de yer almadım. Hiçbir KPSS sınav sorularını sınav öncesi veya sonrası görmedim. Kimseye sınav sorusu vermedim. Suçlamalar asılsızdır” cevabını verdi. Diğer şüphelilerin de Cemaat'le bağlantıyı reddettiği öğrenildi.

KPSS’nin iptal edilmesi ve sınavın tekrarlanması nedeniyle ÖSYM’nin zarara uğratıldığı tespiti de Emniyet'te şüphelilere aktarıldı:

“2010 KPSS sınav sorularını sınavdan önce ele geçirerek dağıtılması eylemleriyle sınava giren diğer kişilerin hakkına girerek nitelikli dolandırıcılık ve sahtecilik yapmak suretiyle sınavın iptaline sebebiyet verdiğiniz ve devleti 10 trilyona yakın zarara uğrattığınız değerlendirilmektedir. Bu konuda savunmanızı yapınız”

Şüpheliler bu suçlamayı kabul etmedi.

'Sınava nasıl hazırlandınız?'

Şüphelilere KPSS'ye hazırlık aşamasıyla ilgili şu sorular yöneltildi: 

“Bu süreçte herhangi bir dershaneye veya kursa gittiniz mi? Gittiyseniz isimlerini açıklayınız? ÖSYM Başkanlığı’nda herhangi bir tanıdığınız var mı? Varsa ne zaman, nerede ve ne şekilde tanıştınız açıklayınız?”

“2010 tarihinde girmiş olduğunuz KPSS sınavında çıkan soruları sınav öncesi herhangi bir şahıs veya işletmeden temin yoluna gittiniz mi? Size sınavda çıkacak soruları verebileceğini beyan eden veya veren herhangi bir şahıs veya işletme oldu mu?"

‘8 ayrı kaynaktan çalıştım’

Şüphelilerden F.T  sınava 8 ayrı kaynaktan çalışarak hazırlandığını söyledi. 

Şüphelilere 2010 sınav öncesi ve sonrası çalıştığı kurumlar da soru olarak yöneltildi.

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT