1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. Körfez Ülkeleri Büyükelçiliklerini Aden'e Taşıdı
Körfez Ülkeleri Büyükelçiliklerini Aden'e Taşıdı

Körfez Ülkeleri Büyükelçiliklerini Aden'e Taşıdı

Cumhurbaşkanı Hadi’nin Aden’e yerleşerek istifasını geri çekmesinin ardından Katar ve Suudi Arabistan da büyükelçiliklerini buraya taşıyor.

27 Şubat 2015 Cuma 11:38A+A-

Cumhurbaşkanı Hadi’nin Husilerin Sana’da zorunlu ev hapsinin altındayken Aden’e gitmeyi başarması, istifasını geri çekmesi, Aden’de siyasi gruplarla görüşmeleri yürütmesi ve Körfez İşbirliği Sekreteri Abdullatif Ziyani ile görüşmesi ardından, Katar ve Suudi Arabistan, büyükelçiliklerinin diplomatik işlemlerini Aden’den yürütmeye başladı.

Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), daha önce Sana’da büyükelçiliklerini güvenlik durumundan dolayı kapattığını duyurmuştu.

Ülkede istifa eden Halit Bahhah hükümeti sözcüsü Racih Badi, Suudi Arabistan’ın Yemen büyükelçisinin Sana’dan Aden’e giderek görevine Aden’den devam edeceğini söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Badi, “Suudi Arabistan büyükelçisi, dün Körfez İşbirliği Genel Sekreteri ile birlikte Aden’e geldi. Bugün de büyükelçi Aden’den diplomatik görevine resmi bir şekilde devam etmeye başladı” diye konuştu.

Badi, Sudi Arabistan’dan sonra birçok Körfez ülkesinin büyükelçiliklerini Aden’e taşıyabileceğini dile getirdi.

Al Jazeera Yemen muhabiri Murat Haşim’in aktardığı bilgilere göre, Suudi Arabistan’ın yanı sıra Katar da büyükelçiliğinin işlemlerini Aden’de yürütmeye başladı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdullatif Zeyani, Çarşamba günü Aden kentinde Hadi ile yaptığı görüşmenin ardından KİK ülkelerinin, ‘Cumhurbaşkanı Hadi'nin yönettiği siyasi süreci’ desteklediğini söylemişti.

Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Zeyani, "Yemen'in güvenliğinin, Körfez'in güvenliğinin bir parçası. KİK ülkeleri, Hadi'nin cumhurbaşkanlığını yaptığı meşru yönetimi desteklemeye devam edecek" demişti.

Başkentin değiştirilmesi önerilmişti

Yemen'in güneyindeki Aden kentinde 15 Şubat'ta düzenlenen 'Genişletilmiş Ulusal Buluşma' toplantısında taraflar "Sana'dan başka bir kentin başkent yapılması" çağrısı yapmıştı. Açıklamada uluslararası toplumun bu karara destek vermesi istenmişti.

BMGK ise, 16 Şubat'ta Yemen'in başkenti Sana'da, hükümet ve güvenlik kurumlarını ele geçiren Şii Husilere, bu kurumlardan silahlı güçlerini çekmeleri ve siyasi liderleri koşulsuz serbest bırakmaları çağrısı yapmıştı.

Al Jazeera ve Reuters

HABERE YORUM KAT