1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. KONDA zar mı atıyor?
KONDA zar mı atıyor?

KONDA zar mı atıyor?

İlk turda yanılmıştı, bir umut bu turda da…

25 Mayıs 2023 Perşembe 19:15A+A-

HAKSÖZ HABER

KONDA tarafından 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nin ikinci turu için 20-21 Mayıs tarihlerinde yapılan anketin sonuçları paylaşıldı. Buna göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oy oranı 42,2 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ınki ise 47,0 olarak ifade edildi. Araştırmada yüzde 8,2 kararsız olduğunu ve yüzde 2,6 oy kullanmayacağını belirtti. Kararsız oylar dağıtıldığında ise Kılıçdaroğlu'nun oy oranı 47,3 Erdoğan'ın ise 52,7 oldu.

Seçimlerin ilk turunda KONDA'nın anketinde çıkan sonuçlar şu şekildeydi:

Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 49,3

Recep Tayyip Erdoğan yüzde 43,7

Burada ortaya çıkan tablo KONDA’nın veri toplama ve analiz etme sistemleri hakkında ciddi soru işaretleri oluşturuyor. Acaba KONDA oranları zar atarak mı saptıyor? Başta türlüsünü düşünmek zor zira böylesi bir yanılma payını kabul etmek mümkün değil!

KONDA’nın verileri esas alınırsa ilk turda “43,7 alır” dediği aday ikinci turda 52,7 ile ipi göğüslüyor. Vaziyet böyle olunca neredeyse on puanlık bir artış gerçekleştiren Erdoğan’ın ilk turdaki seçim tahmininin hangi saiklerle saptandığı merak konusu oluyor.

KONDA’nın verileri hakkında ilk turda büyük umutlar besleyen sol-Kemalist yayın organları ise ikinci tur tahminlerini duyururken sık sık “ilk turda yanıldığı” şerhini düşme ihtiyacı hissetmişler. “İlk turda yanılmıştı, bir umut bu turda da yanılır mı?” içtenliğiyle yazılan haber metinlerini okumak ise yürek burktu…

Oldukça tutarsız ve gülünç bir tablo ortaya çıkartan bu durum anketlerle oluşturulmaya çalışılan algının duvara tosladığını kanıtlıyor. Seçimin matematik işi olmadığını anlamak için daha kaç örnek gerekiyor?

HABERE YORUM KAT

5 Yorum