1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Kobanileşen Ülkeye Başkan Olmak!"
"Kobanileşen Ülkeye Başkan Olmak!"

"Kobanileşen Ülkeye Başkan Olmak!"

Güney Uzun, kaleme aldığı yazıda Erdoğan tarafından tekrar gündeme getirilen "başkanlık sistemi" tartışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunuyor.

17 Ağustos 2015 Pazartesi 12:37A+A-

Haksöz Haber

Koalisyon olanaklarının tükendiği bir atmosferde Erdoğan'ın "başkanlık sistemi"ni tekrar gündeme getirmesinin hiç akıllıca bir hareket olmadığını dile getiren Güney Uzun, "başkanlık sistemi" tartışmalarının en çok muhalefet partilerinin işine yaradığını söylüyor.

Uzun, yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık sistemi "hırs"ının AK Parti ve Davutoğlu'na zarar verdiğini ve şu an içinde bulunulan ve derhâl çözülmesi gereken problemlerin ikinci plâna itilmesine sebep olduğunu ifade ediyor.

Yazısında; 6-8 Ekim Katliamları'na, İstanbul-Gazi ve Ataşehir Mustafa Kemal Mahallesi'nde yaşanan gövde gösterisi içeren hadiselere dikkat çeken Güney Uzun, Erdoğan'ı ve AK Parti'yi başkanlık sistemi tartışmalarını bir kenara bırakıp Türkiye ve Suriye'yi içine alan yeni bir PYD/PKK stratejisi geliştirmeye çağırıyor.

Güney Uzun'un "Kobanileşen Ülkeye Başkan Olmak!" Başlıklı Yazısı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan memleketi Rize ziyareti sırasında yaptığı açıklamalar ile yine ülke gündemine yön vermeyi başardı. 7 Haziran seçimlerinden en yüksek oy aldığı illerin başında gelen Rize’den “moral” bulmuş olacak ki “başkanlık sistemi” arzusu depreşmişti. Erken seçime gidilen bir atmosferde böyle bir tartışmayı hangi akıl-strateji ile yaptığı ise sorulması gereken en önemli soru olsa gerek.

Son seçimde tek başına iktidar olamayan AK Parti, koalisyon olanaklarının tükendiği bir atmosferde ülkeyi erken seçime götürmeye hazırlanırken Erdoğan’ın başkanlık sistemi çıkışı hiç akıllıca değil. AK Parti’nin yapılacak bir erken seçimde oyunu artırması garanti bile değilken, tutup 340 ve üzeri milletvekillik ile başkanlık sistemi için anayasa değişikliğinin hayalini kurmak nasıl bir ihtirasın göstergesidir? Kaldı ki 7 Haziran seçimlerinde AK Parti ve Erdoğan’ın en büyük hatası milletvekili seçimlerini başkanlık sistemi için referanduma dönüştürmek idi. Sonuçta AK Parti tek başına iktidarı kaybetti. Dimyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan olan Erdoğan şimdi kendisini darı ambarında mı görmekte?

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Seni başkan yaptırmayacağız.” sözünün karşılığı olarak Erdoğan nefretini partisine oy olarak devşirmedeki başarısını göz önüne alırsak başkanlık sistemi tartışmalarının en çok muhalefet partilerine yaradığı somut bir veri olarak karşımıza çıkar. Erdoğan’ın “başkanlık” için seçim meydanına inmesi ve Davutoğlu’nun vekâleten Erdoğan için oy istemesi Davutoğlu’nu silikleştiren en önemli yanlışlardan biri idi. Şimdi de Erdoğan’ın “10 Ağustos 2014 sonrası Türkiye’de yönetim sistemi bir anlamda değişmiştir. Yapılması gereken bu fiili durumun anayasal olarak kesinleştirilmesidir.” şeklindeki sözleri başta CHP ve MHP olmak üzere Erdoğan karşıtı cepheye yeni malzeme oldu.

(...)

Yazının Devamı >>>