1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kış Olimpiyatları boykot edilirken Türkiye ne yapıyor?
Kış Olimpiyatları boykot edilirken Türkiye ne yapıyor?

Kış Olimpiyatları boykot edilirken Türkiye ne yapıyor?

Doğu Türkistan’ı ‘asimile eden’ Çin’in düzenleyeceği kış olimpiyatlarına karşı, İnsan Hakları Örgütü ‘Zulmün üstünü örtmek için olimpiyatı kullanıyorlar’ uyarısı yaptı. Kimi ülkeler diplomatik ve katılımsız boykot kararı alırken Türkiye ne yapacak?

14 Ocak 2022 Cuma 13:40A+A-

HAKSÖZ HABER

Birçok Sivil Toplum Kuruluşu ile İnsan Hakları Örgütleri 1 milyar dolardan fazla ödeme yapan dev sponsorlara ‘çekilin’ çağrısında bulundu. Açıklamada, "Bu insani bir zorunluluk. Rejimin kirli planına ortaklık etmeyin." denildi. 

Karar gazetesinin manşetten verdiği haberine göre de İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin'de düzenlenecek olan Kış Olimpiyatlarını diğer ülkelerin boykot etmesi gerektiğini ifade etti. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) ‘zulme karşı ortak tepki’ çağrısı gelirken, HRW Genel Direktörü Kenneth Roth, Çin’in Şubat ayında yapılacak kış olimpiyatlarını kullanarak ‘korkunç’ insan hakları sicilinin üzerini örttüğünü söyledi.

Doğu Türkistan'daki işgalini meşrulaştırmaya çalışan Çin'in attığı adımlara karşı yaptırım uygulanması talep edilirken Kış Olimpiyatlarına yönelik diplomatik boykot eden ülkelerin sayısı da artıyor. Türkiye'nin ise bu konuda adım atmaması üzücü bir durum olarak değerlendiriliyor.

Doğu Türkistan'daki Müslümanlara karşı yüzyılın en büyük insanlık suçlarını işleyen Çin Halk Cumhuriyeti, Pekin Kış Olimpiyatları’nı da bozulan imajını düzeltmek için kullanıyor. 

ABD, Kanada ve Avustralya'nın ardından İngiltere de Çin'in insan hakları konusundaki sicili nedeniyle başkent Pekin'de düzenlenecek 2022 Kış Olimpiyatları'nı diplomatik olarak boykot kararı almıştı. 

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Çin’de Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeyle ilgili Twitter'dan paylaşım yapan Bakan Çavuşoğlu, "Çin DiB Wang Yi ile ikili ilişkilerimizi ve bölgesel konuları ele aldık. Ekonomik işbirliği imkanlarını değerlendirdik. Başta Uygur Türkleri olmak üzere gündemimizdeki konulara ilişkin görüş, beklenti ve hassasiyetlerimizi aktardık" ifadelerini kullanarak hassas bir konu olan Doğu Türkistan konusunda siyasi söylemlere sığındı. 

4-20 Şubat tarihlerinde düzenlenecek Pekin Kış Olimpiyatları'na ABD ve Avustralya'nın boykot etmesi kararına İsveç'te katıldı. İsveç Spor Bakanı Ygeman, Pekin'de gerçekleştirilecek 2022 Kış Olimpiyatları'na hükümet olarak katılmayacaklarını açıkladı.

HABERE YORUM KAT

7 Yorum