1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kırım Diken Üstünde, Rus Ordusu Alarmda!
Kırım Diken Üstünde, Rus Ordusu Alarmda!

Kırım Diken Üstünde, Rus Ordusu Alarmda!

Kırım'da gerginlik sürüyor, silahlı gruplar parlamento binasını bastı, Rus ordusuna ait panzerler parlamentoya doğru harekete geçti, NATO ve ABD Rusya'yı uyardı. Türkiye yaşananları yakından takip ediyor.

27 Şubat 2014 Perşembe 14:20A+A-

Kırım'da gerilim devam ediyor. Dün parlamento önünde yapılan protestolar ciddi bir olay yaşanmadan sona ermişti fakat gerilimin devam edeceği biliniyordu. Bugün Kırımlı tarafların parlamentoda bir araya gelmesi bekleniyordu. Ancak gece saatlerinde silahlı gruplar parlamento binasını işgal etti. Buna paralel olarak Rusya'nın askeri üssünde de hareketlilik olduğu gözlendi. Rusya'nın bu adımı Amerika ve NATO'dan tepki çekti. Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu da Kırım'da yaşananları yakından takip ettiklerini açıladı.

Ukrayna'ya bağlı Kırım parlamentosu sabah saatlerinde Rus yanlısı silahlı gruplar tarafından işgal edildi. Silahlı grubun sabah saat 04.00 civarında parlamento binasına girdikleri belirtildi.

Başbakanlık binasına da bir grubun girdiği belirtiliyor. Bölgeden gelen bilgilerde, hükümet binalarını işgal edenlerin silahlı Rus gruplar olduğu ifade ediliyor. Gruplar hükümet binalarına Rusya bayrakları astılar. Gazetecilerin binaya girmelerine izin vermeyen silahlı grup havaya ateş etti.

Kırım parlamentosunu işgal eden silahlı gruplar kendilerini Rus halkının savunucuları diye tanımlıyorlar. Kırım Basbakan yardimcisi Rustem Demirkaliyev Rus konsolosunun isgalcilerle gorusmek istedigini ancak işgalcilerin kabul etmediğini ifade etti.

Kırım'da yaşanan gerginlik ve parlamento baskınından dolayı bugün tatil ilan edildi. Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Anatoli Mogilev parlamento binasını işgal eden kişilerle görüşmelere başladıklarını duyurdu. 

Mogilov'un işgalcilerle sabah yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı. Diğer taraftan işgalcilerin milletvekillerine parlamento binasına girmeleri için izin verdikleri ifade ediliyor.

KIRIM MECLİSİ BAŞKANI ÇUBRAOV BASIN AÇIKLAMASI YAPIYOR

Kırım Tatar milli meclisi başkanı Refat Çubarov bir basın açıklaması yapıyor. TRT muhabirinin basın açıklamasından aktardıkları şu şekilde;

"Biz dün hayatını kaybeden kişi için üzgünüz, gece parlamento binasının silahlı kişilerce işgal edildiği haberini aldık, sabah saatlerinde iki yerde Rusya'nın Karadeniz filosuna ait zırhlı araçlar görüldü, Rus zırhlı araclarının güya Rus askeri garnizonunu koruma amaciyla sokağa çıktığı iddia edildi ancak bu zırhlı araçlarla gece yapılan işgalin ilişkisi olduğunu gördük. Şu an Kırım parlamentosunda bir toplantı hazırlığı yapılıyor ancak biz toplantıya davet edilmedik. Kırım'da şu asn bazı siyasilerin planları deşifre oldu ve bu planlar Ukrayna anayasasına uygun değil. Tatarları ve halkı dikkatli olmaya çağırıyoruz" dedi.

"Çubarov Kırım Tatar Milli Meclisi'nin aldığı kararları açıkladı; durumu kontrol altına almak için güvenlik güçleri ile birlikte karargahlar oluşturulsun. Kırım milletvekilleri kendi sorumluluklarını anlamalı, vekillere parlamentoya gelmeleri için baskı yapılıyor, baskıyı bizzat Konstantinov yapıyor. Biz Kırım halkının ortak çabalarıyla provakasyona kapılmadan bu dönemi atlatacağız." 

"Galiba Konstantinov'u bu şekilde davranmaya zorlayan daha büyük korkuları var. Bölgelerde güvenliği sağlayacak karargahlara resmi yetkililer, güvenlik güçleri, bizim temsilcilerimiz ve nüfuzlu kişiler gidecekler. Konstantinov büyük jeopolitik şantaj oyununun kuklasıdır. Russkoe Edinstvo partisinin lideri kendi adamlarına provokasyona uymama çağrısını yaptı" dedi.

Kırım Tatarlarına karar olmadan sokağa çıkmama çağrısı yapıldı. Çubarov, "Bugün için kararımız bu, yarın ne olacağını bilmiyoruz" dedi.

RUS PANZERLERİ AKMESCİT KAPISINDA!

Rus panzerlerinin Akmescit'e doğru ilerlediği bilgileri gelmişti. Panzerlerin durdurulduğu belirtiliyor. Rusya savaş uçakları da Ukrayna'nın batı bölgesinde uçuşlar yapmaya başladı. Diğer taraftan Kırım'da Rusya yanlısı parlamento başkanı Vladimir Konstantinov'un işgal edilen parlamento binası içerisinde olduğu ifade ediliyor. 

Rusya yanlısı Russkiy Blok taraftarlarının parlamento önüne toplanmaya başladığı belirtiliyor. Kırım Tatarlarınınsa herhangi bir provakasyon ihtimaline karşın henüz sokağa çıkmadıkları ifade ediliyor. Başbakan Mogilev parlamento divan kurulunun toplandığını açıkladı ancak kurulun gündemine dair birşey söylemedi.

GERGİNLİK DÜNYA DA YANKILANDI

Kırım'daki gerginlik dünyada da yankı buldu. Önce Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri bakanı John Kerry bir açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Rusya'yı, Ukrayna'yla ilgili verdiği kararlarda "çok dikkatli" olması yönünde uyardı. 

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Kırım'daki durumdan endişe duyuyorum, Rusya'yı bu konuyla ilgili herhangi bir adım atmaması konusunda uyardım, bunun ortamı iyice gereceğini düşünüyorum" şeklinde bir uyarıda bulundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Kırım'da yaşananlarla ilgili soru sorulması üzerine, "Kırım'da yaşananları dikkatle ve yakından takip ediyoruz, Ukrayna tıpkı Bulgaristan gibi bizim komşumuzdur" diyerek olayların takipçisi olduklarını dile getirdi. Davutoğlu, "Kırım, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde bir parçasıdır. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde bütün sorunların çözülebileceğine inanıyoruz."

"Kırım, Türkiye açısından hem Ukrayna'nın Türkiye'ye açılan bir kapısı olarak önemlidir hem de oradaki Kırım Tatar soydaşlarımızın ve Türkiye'nin oradaki kültürel mirası açısından önemlidir." dedi.

YANUKOVİÇ: RUSYA GÜVENLİĞİMİN GARANTİSİNİ SAĞLASIN

Ukrayna'da darbeyle koltuğundan uzaklaştırılan cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç Rusya'dan can güvenliğini sağlama talebinde bulundu, Rusya talebe olumlu cevap verdi.

Yanukoviç, "Ukrayna'nın cumhurbaşkanı hala benim, Rusya güvenliğimi garanti altına alsın" açıklaması yaptı. Rusya kaynaklarından alınan bilgiye göre Rusya Yanukoviç'in talebine olumlu cevap verdi.

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT