1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Kırım Bir Daha Asla Ukrayna'ya Bağlanmayacak"
"Kırım Bir Daha Asla Ukrayna'ya Bağlanmayacak"

"Kırım Bir Daha Asla Ukrayna'ya Bağlanmayacak"

Kırım Başbakanı Sergei Aksyonov Kırım yardımadasının tarihi Rus yurduna geri döndüğünü ve bir daha asla Ukrayna'ya bağlanmayacağını bildirdi.

16 Mart 2015 Pazartesi 13:44A+A-

Başbakan Aksyonov, BBC'ye verdiği mülakatta bir yıl önce Kırım yarımadasının Rusya'ya ilhak edilmesinin "demokratik bir hareket" olduğunu söyledi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de dün yayımlanan ancak önceden kaydedilmiş mülakatında, Kırım'ın ilhakı sırasında "nükleer silahları hazırda bekletme noktasına gelmiş olduğunu" açıkladı.

Kırım, geçen yıl 18 Mart'ta Ukrayna'ya bağlı Kırımlıların boykot ettiği tartışmalı referandum ardından, uluslararası kınamalara rağmen resmen Rusya'ya ilhak edilmişti.

İlhaktan önce kimlikleri bilinmeyen silahlı şahıslar yarımadayı kontrol altına almıştı.

Vladimir Putin de dün yayımlanan mülakatında, "Kırım'ın kendini savunmak için kullandığı güçleri desteklemek üzere yarımadaya asker konuşlandırdığını" kabul etti.

Rusya'nın bu adımı ardından ABD ve AB, Rus örgütleri ve Kırım Başbakanı Aksyonov da dahil kimi bireylere karşı yaptırımlar uygulamaya başladı.

"Bu, Kırımlıların seçimiydi"

Ancak Aksyonov, BBC'den John Simpson'a verdiği mülakatta, Rusya'nın hatalı hiçbir şey yapmadığını söyledi; "Size şunu söyleyebilirim ki, kimse birşey almadı. Bu Kırımlıların seçimiydi. Yerel halkın desteği olmaksızın hiçbir şey yapılamaz. O yüzden de bu saldırganca bir hareket değil, demokratik bir adımdır. Batılı liderlerin hatası ve yanlış anlaması bu. İnsanlar, medyanın geçen sene Kırım'da olan bitenleri doğru yansıtmaması yüzünden yanlış bilgilendiriliyor." dedi.

Putin'in Kırım'daki hareketlerini savunan Aksyonov, Cumhurbaşkanının, "Kırım halkını korumak veya Kırımlıları Ukrayna milliyetçilerinin eline bırakmak arasında seçim yapmak durumunda kaldığını" söyledi.

Kırım Başbakanı Sergei Aksyonov, "Ben, Putin'in kararının doğru olduğuna inanıyorum. Bu karar yılbaşından önce alınmamıştı. Kimse Ukrayna'nın içişlerine karışmadı. Ben de Putin ile aynı kararı alırdım." dedi.

Rus devlet televizyonunda yayımlanan belgeselde Putin, o dönemde devrik Ukrayna lideri Viktor Yanukoviç'in ve Kırım'da yaşayan Rusların hayatlarının tehlikede olduğunu söyledi.

Putin "Bu olaylar başlayıncaya, yönetim devrilinceye dek Kırım'ı Ukrayna'dan koparmayı hiç düşünmedik. Kırım bizim tarihe dayanan bir toprağımızdır. Orada yaşayan Ruslar tehlike altındaydılar ve onları terk etmemiz mümkün değildi." dedi ve Rusya'nın o sırada nükleer silahlarını kullanmaya hazır olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT