1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KIRGİZİSTAN

  4. Kırgızistan, ABD ile İşbirliği Anlaşmasını Feshetti
Kırgızistan, ABD ile İşbirliği Anlaşmasını Feshetti

Kırgızistan, ABD ile İşbirliği Anlaşmasını Feshetti

Kırgızistan hükûmeti, ABD ile işbirliği anlaşmasını tek taraflı olarak feshetti.

22 Temmuz 2015 Çarşamba 09:45A+A-

Kırgızistan hükûmeti, ülkede ömür boyu hapse mahkûm edilen Azimcan Askarov’un ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından “insan hakları ödülü”ne layık görülmesinden dolayı iki ülke arasındaki işbirliği anlaşmasını tek taraflı olarak feshetti.

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Başbakan Temir Sariyev’in Kırgızistan hükûmeti ve ABD hükûmeti arasında 19 Mayıs 1993 yılında imzalanan ve ortak işbirliği konularında geniş kolaylıklar ile ayrıcalıkları öngören anlaşmasının feshedilmesine ilişkin kararnameyi imzaladığı belirtildi.

Askorav’a Verilen “İnsan Hakları Savunucusu” Ödülü

Hükûmet, Kırgızistan ile ABD arasındaki anlaşmanın feshedilmesi nedenini, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ülkede toplumsal kargaşa çıkarmak ve polis memurunun öldürülmesinde karışanların arasında bulunmaktan ömür boyu hapse mahkûm edilen Azimcan Askarov’a “insan hakları savunucusu” ödülüne layık görülmesini gösterdi.

ABD'nin "İnsan hakları savunucusu" ödülünü, ABD'de 15 Temmuz'da düzenlenen törende, Askarov'un oğlu Şerzod Askarov almıştı.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, mahkûm Azimcan Askarov’un, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından “insan hakları ödülü”ne layık görülmesine tepki göstermiş, ABD’nin Bişkek Maslahatgüzarı Richard Miles Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak nota vermişti. Bakanlık ayrıca, Askarov’un layık görülmesini, ABD’nin Kırgızistan’daki askerî hava üssünü kapatmasından dolayı atılmış bir adım olarak görmüş, ülkede etnik barışın ve birliğin güçlendirilmesine karşı kasıtlı bir hareket olarak değerlendirmişti.

Kırgızistan'ın ABD arasındaki ilişkilerin gerilmesine sebep olan Özbek asıllı Kırgızistan vatandaşı Askarov’un, Celalabad kentinde 12-13 Haziran 2010’da Bişkek Oş karayolu kapatanlar ve bölgeye sevk edilen 13 polisten birinin “acımasızca yakılarak öldürülmesi olayı”na karışanlar arasında yer aldığı ifade edilmişti. Askarov, mahkemeler tarafından suçlu bulunmuş, ömür boyu ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT