1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kılıçdaroğlu: "Mısır'da siyasi idamlar doğru değil"
Kılıçdaroğlu: "Mısır'da siyasi idamlar doğru değil"

Kılıçdaroğlu: "Mısır'da siyasi idamlar doğru değil"

Kılıçdaroğlu bugün ilk defa Mısır'daki askeri cuntanın zulüm ve cinayetleri hakkında kaygı ve itiraz belirten bir konuşma yaptı.

29 Haziran 2021 Salı 17:54A+A-

HAKSÖZ-HABER

Şimdiye değin hemen hiçbir surette Sisi cuntasının meydanlarda halkın üzerine tank sürüp kurşun yağdıran askeri darbesine itiraz etmeyen Kılıçdaroğlu, bugünkü parti grubu konuşmasında ilk kez Mısır'da sistematik olarak çiğnenen temel haklara ilişkin bir değerlendirme yaptı.

CHP Meclis Grubu'nda gündemi değerlendiren Kılıçdaroğlu askeri darbeyi hiç lanetlemeden ve doğrudan halkın seçimiyle iş başına gelen İhvan-ı Müslimin'e karşı bildik nefret ve düşmanlık çizgisini teyid ederek başladığı konuşmasında şaşırtıcı fakat olumlu bir adım attı. Kılıçdaroğlu doğrudan Mısır'daki askeri cuntaya seslenerek "siyasi idamlar doğru değil" uyarısında bulundu. Konuşmasının devamında 27 Mayıs darbesine ve idam edilen Başbakan Menderes, Bakanlar Zorlu ve Polatkan'a atıflar yapan Kılıçdaroğlu Mısır'ın da aynı yanlışa düşmemesi çağrısında bulundu.

Katar'la ilgili son dönemde provokatif çıkışları yoğunlaştıran, öteden beri kimyasal katliamcı Esed rejimiyle bitişik nizam ilerlemeyi salık veren CHP ve lideri Kılıçdaroğlu ilk kez bir askeri cuntaya karşı yumuşak da olsa bir itirazda bulunmuş oldu. İnsanlık açısından küçük fakat CHP ve Kılıçdaroğlu açısından oldukça büyük ve anlamlı bir adım oldu bu. Bakalım bu olumlu adımların arkası gelecek mi?

Kılıçdaroğlu'nun CHP Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmanın ilgili bölümü şöyle:

"MISIR'DA SİYASİ İDAMLAR DOĞRU DEĞİL"

“CHP'nin ihvan konusundaki tutumunu bütün dünya bilir. Biz inançların siyasete alet edilmesini asla istemeyiz. Mısır'daki değişime de saygı duyduk her zaman. Siyasi idamlar doğru değil. Mısır'daki yöneticilere seslenmek isterim; Türkiye'de de geçmişte siyasi idamlar oldu. Başbakan astık, bakanlar idam edildi, gencecik filinta gibi evlatlarımızı dar ağacında ölüme yolladık. Ne oldu? Şimdi hepimiz üzülüyoruz. Şimdi astığımız insanlar için havalimanları yapıyoruz, okullara adını veriyoruz. Siyasi idamlar doğru değildir. Umarım Mısır'da siyasi idamlar olmaz.”

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum