1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Kerry ve Zarif Arasındaki Nükleer Müzakereler Tamamlandı
Kerry ve Zarif Arasındaki Nükleer Müzakereler Tamamlandı

Kerry ve Zarif Arasındaki Nükleer Müzakereler Tamamlandı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen nükleer müzakereler tamamlandı.

23 Şubat 2015 Pazartesi 21:32A+A-

23 Şubat'ta  sona eren görüşmelere Kerry ve Zarif'in yanı sıra ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Wendy Sherman, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi ile Avrupa Dış Eylem Servisi Genel Sekreter Yardımcısı Helga Schmidt katıldı. 

ABD ve İranlı diplomatlar, Cenevre'deki nükleer görüşmelerde bir takım ilerlemeler sağlanmış olsa da bir anlaşmaya varabilmek için daha yapılacak çok iş olduğunu belirtti.

Cumartesi günü Kerry, pazartesi ise Zarif, nükleer görüşmelerin istedikleri şekilde devam etmediği ve ilerleme sağlanmadığı taktirde müzakerelerden çekilecekleri uyarısında bulunmuştu.

23 Şubat pazartesi günü sona eren görüşmelerin ardından Kerry, akşam saatlerinde Cenevre'den ayrıldı. 

İran ile P5+1 grubu ülkeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya arasında yapılacak bir sonraki nükleer müzakereler 2 Mart tarihinde yine İsviçre'de gerçekleştirilecek.

Cenevre'deki President Wilson Hotel'inde yapılan görüşmeler, 20 Şubat'da dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde başlamış, Kerry ve Zarif görüşmelere dün katılmıştı. Görüşmelerde P5+1 grubu ülkelerinin dışişleri bakan yardımcıları da hazır bulundu ve Kerry ve Zarif'ten ayrı olarak nükleer müzakerelerle ilgili birtakım görüşmeler gerçekleştirdi.

Kerry, Cenevre'ye gelmeden önce Londra'da yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer programı konusunda hedeflenen anlaşmanın ilk aşaması için belirlenen sürenin dolmasına sadece birkaç hafta kala İran ile aralarında hala "önemli görüş ayrılıkları" bulunduğunu belirterek, ABD'nin müzakerelerden çekilebileceği sinyalini vermişti.

Kerry, iki ülkenin nükleer enerji konusundaki üst düzey uzmanları Salihi ve Moniz'in olası bir anlaşmanın önündeki teknik anlaşmazlıkların çözümüne destek vermek amacıyla ilk kez müzakerelere katılmasıyla ilgili soruya, "Bu, herhangi bir şeye karar verilmek üzere olunduğu anlamına gelmiyor. Hala önemli görüş ayrılıkları var" yanıtını vermişti. 

İran ve 5+1 grubu arasında yürütülen nükleer müzakerelerde nihai anlaşmaya varılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı. Taraflar, 31 Mart tarihinde kadar ise ön anlaşma niteliğindeki çerçeve anlaşmasını yapmayı hedefliyor.

AA

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT