1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Kerry Suudi Arabistan'da
Kerry Suudi Arabistan'da

Kerry Suudi Arabistan'da

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Bağdat'tan sonra şimdi de IŞİD krizini görüşmek üzere Cidde'ye gitti. Kerry, Suudi Arabistan'da, Ahmed Carba ile de görüştü.

27 Haziran 2014 Cuma 17:37A+A-

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan’ın Cidde kentine gitti. Irak’ta haziran başından beri ilerleyişini sürdüren IŞİD krizini Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile görüşecek.

Irak’ta IŞİD’in Musul ve civarını kontrol altına alması ve ilerlemesinin ardından, Kerry hafta başında Bağdat’a gitti. Kerry, 30 Nisan’daki seçimlerin ardından siyasi liderlerin uzlaşamaması sebebiyle henüz hükümetin kurulamadığı ülkede, Maliki’ye hızla bir koalisyon hükümeti kurma çağrısı yaptı.

Bunun ardından Bağdat, 1 Temmuz’da yeni parlamentonun ilk oturumunu yapacağını açıkladı. Riyad ise, Irak’ta bir an önce milli birlik hükümeti kurulması gerektiği çağrısında bulunmuştu.

Riyad ve Bağdat’tan karşılıklı suçlamalar

Şii lider Maliki’nin liderliğindeki Bağdat yönetimi; Suudi Arabistan’ı, Irak’taki ‘şiddete’ destek vermekle suçluyor. Suudi Arabistan ise olayların büyümesinin Maliki’nin ‘mezhepçi’ politikalarından kaynaklandığını söylüyor.

16 Haziran’da Riyad, “Irak’ta bir an önce güvenlik ve istikrara kavuşmak için milli birlik hükümeti kurulmalı, mezhep ve din üzerine kurulu politikalardan kaçınılmalı” açıklamasını yaptı. Bunun üzerine 17 Haziran’da Bağdat’taki başbakanlık ofisinden bir açıklama yapıldı ve “Irak'taki grupların aldığı finansal ve manevi destekten Suudi Arabistan’ı sorumlu tutuyoruz” denildi.

Kerry’nin Irak ve Suriye krizlerini görüşeceği Suudi Arabistan’dan ‘terörle mücadeleye hazır oldukları’ açıklaması geldi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal, ülkesinin teröre tavrının net olduğunu söyledi:

“Tek yol IŞİD'in yok edilmesidir, şiddetle mücadeleye hazırız, tüm körfez ülkeleri de aynı fikirde.”

Riyad yönetimi, bölgede herhangi bir dış müdahaleye karşı. ABD ise, Irak’a askeri müdahale gerçekleştirmeyeceğini açıkladı ancak 300 askeri danışmanı Bağdat’a göndermeye karar verdi. Şimdiye kadar 100’ün üzerinde Amerikan askeri danışmanı Bağdat’a ulaştı.   

Suriye de gündemde

Kerry, Cidde’de Suudi Arabistan’ın desteklediği Ahmet Carba ile de bir araya geldi. Suriye’de üç yıldır süren savaşın ardından Obama yönetimi perşembe günü Suriyeli muhaliflere 500 milyon dolarlık yardım yapacağını açıklamıştı. Yardım, muhalif savaşçıların eğitimi ve diğer ihtiyaçları için kullanılacak.

Al Jazeera ve Reuters

HABERE YORUM KAT