1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kemalist solculuk böyle bir şey!
Kemalist solculuk böyle bir şey!

Kemalist solculuk böyle bir şey!

Kendilerini “Sanatçılar Girişimi” olarak tanımlayan bir grup akıldan mantıktan yoksun bir bildiriye imza atmış!

07 Ağustos 2021 Cumartesi 19:20A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de sol-Kemalist teamülleri yaşatmak için elinden gelen her şeyi yapan bir kesim var. Kendilerini tanımlama şekilleri Kemalizm’in militarist modernleşme öğretisinden güç alıyor. Aydın, ilerici, sanatçı, çağdaş vb. sıfatları kullanan bu insanların işin özünde oldukça arkaik bir düşünce yapıları var.

Batı modernleşmesinin yıllar evvel “tükürüp attığı” pozitivist terkipleri hala “bir yaraya merhem olacak” ümidiyle kullanmaya devam eden Türkiye’nin çağdaşları sadece kendilerini komik duruma düşürüyorlar. Üstten bakan, müstağni tavırları bu sebeple ne kadar “çiğ” insanlarla karşı karşıya olduğumuzu da gözler önüne seriyor!

Bu çiğliği bizlere tekrar hatırlatan bir bildiri geçtiğimiz gün yayımlandı. Kendilerini “Sanatçılar Girişimi” olarak tanımlayan bir grup “yazar, şair, ressam, müzisyen, heykeltıraş sinema ve tiyatro sanatçısı” ülke gündemine dair endişelerini(!) dile getiren hususları sıralamışlar.

Orman yangınlarıyla başlayan bildiri bu konuda sözü açıkça söylemek gerekirse cari hükümete haksızlık yapıyor. İktidarın yeteri kadar sorumluluk almadığını öne süren “aydınlar” en başından zırvalıyorlar anlayacağınız. Ancak bildiride bir kısım var ki saçmalama kapasitesini doruk noktaya çıkartıyor.

Afganistan’dan gelen mültecileri hedef alan bildiri, iktidarın Afgan göçmenlerle “milis güç” oluşturma isteği içinde olabileceğini söyleyerek akılcı, bilimci aydınlar topluluğunun akıldan mantıktan izandan nasibini almadığını kanıtlıyor. “Bu yasa dışı göç olgusunun ülkemizin laik, demokratik, yurtsever yurttaşlarına, nüfusumuzun büyük çoğunluğuna karşı, olası bir milis güç oluşturma hazırlığı olduğu, ülkemizin geleceği için kaygı duymakta olan kesimlerce açıkça dile getirilmektedir. Bu göçmenlerin nerede konuşlandırıldıkları, ne yapmakta oldukları, nasıl bir yaşam sürdürdükleri yanıtını beklediğimiz bir sorudur.”

Hoppala! Aşırı alkol tüketimine bağlı şuursuzluktan mı kaynaklanıyor bilmiyoruz ama böyle bir iddiayı dillendirmek için elinizde önemli karineler olması gerekir. Eğer ki deliliniz yoksa önce bir insan topluluğunu ardından ise siyasi iktidar ve onu destekleyen kesimleri ilzam etmiş olursunuz. Hukuku çiğnemek anlamına gelen bu dengesiz yaklaşımın akıl ve hikmet sahibi insanlardan çıkmayacağı da aşikar!

Eğer ki bu komik iddia geçtiğimiz günlerde Zeytinburnu’nda çekilen “askeri kamuflajlı Afganlar” görüntülerinden kaynaklanıyorsa diyecek bir söz bulamıyoruz! Askeri kamuflaj tarzı giysilere ulaşmanın dünyanın en basit işlerinden birisi olduğu bir zamanda bu kadar büyük bir iddiayı basit bir fotoğrafa dayandırmak da akıl ve mantıktan bihaber olmanın göstergesi değil de nedir? Hatta İçişleri ortaya çıkan tartışmalar neticesinde söz konusu göçmenlerden bazılarını gözaltına almış ve yapılan incelemeler neticesin “terör veya şiddetle herhangi bir bağlantının söz konusu olmadığını" söylenmişti.

“Ülkemiz için kaygılıyız!” başlığına sahip olan bildiri sahipleri iktidarı anlamsız "göçmenlerle milis güç oluşturma" iddiasıyla kendince vurarak trajikomik bir duruma düştü. Asıl biz sizin akıl sağlığınız için kaygılıyız! “Bir topluluğa karşı olan kininiz sizi adaletsizliğe yöneltmesin” (5/8) ilahi emrinden nasiplenseydiniz kendinizi komik ve rezil duruma düşüren bu bildiriye de imza atmazdınız!

HABERE YORUM KAT

10 Yorum