1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Kemalist gericilik Afganistan kıyaslamasıyla devam ediyor
Kemalist gericilik Afganistan kıyaslamasıyla devam ediyor

Kemalist gericilik Afganistan kıyaslamasıyla devam ediyor

Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu bugünkü yazısında “Türkiye'den cumhuriyeti ve Atatürk'ü çıkarın geriye Afganistan kalır” diye yazdı. Ata kültüne bu kadar sadık olan kesimlerin bağnazlığı cehalet seviyelerini de ortaya çıkardı.

29 Ekim 2021 Cuma 13:26A+A-

HAKSÖZ HABER

Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu 'Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 98'inci yıl dönümü' nedeniyle kaleme aldığı bugünkü yazısında bağnazlığını sergileyerek, Türkiye'den cumhuriyeti ve Atatürk'ü çıkarın geriye Afganistan kalır” diye yazdı.

Afganistan'da Taliban'ın ABD'ye karşı zafer kazanması, ülkesini işgalci emperyalistlerden kurtarması Türkiye'deki laik, çağdaş, demokratik, özgürlükçü Kemalistlerin hiç ilgisini çekmemişti.

Nedeni malumdu, İslam düşmanlığı! Kemalizm açıkça İslam düşmanlığını öğütler, hayatın her alanında İslam ile karşı karşıya gelmeyi arzularken, Müslüman şahsiyetlerin Kemalist tazimlere riayet etmediklerini bildiği için onlara kızar, küser ve asarak cevap vermeyi tercih eder.

Kemalizm'in demokrasi, özgürlük, eşitlik gibi kavramları kendisine göre şekillendirdiği Türkiye'de, Afganistan'da iktidarı ele geçiren Taliban'ın yönetimi Kemalistlerde haliyle hazımsızlık oluşturdu.  

Bununla beraber gazeteci Kemalistler de Afganistan'a yönelik siyasal-sosyal algıyı ideolojik bağnazlıkları, dünya görüşleri ve İslam karşıtlığı üzerinden yorumlamayı tercih ediyor. 

Kemalistlerin anladığı türden despotik bir cumhuriyetin yönetim için en ideal varyant olduğunu iddia eden gazeteciler, Afganistan'ın kendi yönetim tercihlerini bağnazlıkla ele alarak Afganistan hakkında algı şekillendirmeye çalışıyorlar. Bir yandan da Türkiye'nin şu anki yönetim kadrosunu beğenmediklerini ifade etmeye çalışıyorlar.

Samiha Ayverdi, Mehmet Akif, Kazım Karabekir gibi muhalif isimleri sürgünlerle ödüllendiren Kemalist şahısların, İskilipli Atıf'ı şapka gerekçesiyle İstiklal Mahkemeleri'nde astıran liderlerine karşı, despot söyleminde bulunmayacaklarını bildiğimize göre despotizmi destekleyenin, Kemalistler olduğunu söylememiz gerçeği ifade etmekten başka bir şey olmayacaktır. 

Bu gerçeği kasıtlı bir şekilde görmezden gelen ve Mustafa Kemal dönemi yönetim anlayışını kutsallaştıran Kemalizm, Afganistan'a da bu zaviyeden bakmaya devam ediyor. 

Bugün Afganistan'ın sosyal, ekonomik ve kültürel hayatına dair hiçbir şey bilmeyen, 40 yıllık zalim sömürgecilerle mücadelesini umursamayan hatta bununla da övünebilen Kemalist gazeteci ve siyasilerin Afganistan ile kıyasladığı Türkiye'nin gerçek yaşantısını da bilmek istemedikleri de aşikar.  

Kemalizm'in yılmaz gazeteci bekçiliğini üstlenen Uğuroğlu, Kemalist tazimini sürdürdüğü yazısının sonunda, "Demokrasi ile taçlandırdığın Cumhuriyetimizi yıkmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecek, Türkiye kesinlikle Afganistan olmayacaktır…" ifadelerini kullanarak kendince birilerine karşı diş bilediğini ifade etti. 

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum