1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. KCK'nın Umduğu Geleceğin Suriye'si
KCK'nın Umduğu Geleceğin Suriye'si

KCK'nın Umduğu Geleceğin Suriye'si

PKK’yi de kapsayan KCK, “Federatif bir Suriye’nin daha gerçekçi bir model olduğunu” bildirdi.

08 Mart 2016 Salı 12:23A+A-

KCK eşbaşkanları Cemil Bayık ile Besê Hozat, Bestanûçe’nin sorularını yanıtladı.

Bese Hozat, yeni Suriye’nin nasıl olması gerektiği tartışmalarına hazırladıkları projelerle katkı sunmaya çalıştıklarını da ifade etti.

“Federatif bir Suriye’nin daha gerçekçi bir model olduğunu” belirten Hozat, “Rojava’nın ise Kuzey Suriye Federasyonu içinde özerk bir bölge olabileceğini” söyledi.

Bese Hozat, “Kuzey Suriye Federasyonu içinde Arap, Kürt, Türkmen ve diğer halkların da kendilerini ifade edebileceğini, Bayırbucak Türkmenleri’nin de özerk bir yönetimle Kuzey Suriye Federasyonu içinde yer alabileceğini” dile getirdi.

Öcalan’a tehdit mektupları iddiası…

Hozat ayrıca, “PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin mutlak bir hal aldığını” ve kendisine “tehdit mektupları” gönderildiğini söyledi.

AK Parti hükümetini, Türkiye Cumhurbaşkanı Reecep Tayyip Erdoğan’ı ve devletin bütün kurumlarını uyaran KCK Eşbaşkanı, Öcalan’ın sağlığı, güvenliği ve özgürlüğü konusundaki bütün soru işaretlerinin giderilmesi konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydett.

Bayık’tan ‘masa’ değerlendirmesi

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık ise, “AKP’nin zihniyetinde müzakere olmadığı için masayı devirdiğini” dile getirerek, “Kürtler’i çöktürmek isteyenler çöküş içine girdi” dedi.

7 Haziran 2015 genel seçiminin Türkiye tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğuna değinen Bayık, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin gerçekten demokratikleşmesi için önemli bir şanstı. Kürt sorunun demokratik çözümü de gündemleşebilirdi. Ancak AKP siyasi ve askeri darbe ile bu süreci sonlandırdı.”

Abdullah Gül, Bülent Arınç, Hüseyin Çelik gibi kurucularının konu olduğu “AK Parti’nin içindeki tartışmalarala ilgili olarak da şöyle konuştu:

“AKP’de şimdi kuruluş felsefesine sahip çıkan bir ekip var. O ekip Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu’nun yürüttüğü politikaları doğru bulmuyor. O ekip kuruluş felsefesine dönmek istiyor.

Tayyip Erdoğan mevcut politikaları ile AKP’yi de Türkiye’yi de uçuruma sürüklüyor.

Bu ekibin hem AKP’yi hem de Türkiye’yi felaketten kurtarması gerekiyor. Eğer bu ekip demokratik değerlere sahip çıkar, askeri faşist politikalardan vazgeçerse biz bu çabaları destekleriz. Çünkü Erdoğan ve ekibi faşizmi geliştiriyor.

AKP içindeki eğilim Erdoğan ve Davutoğlu’nun bu politikasına dur derse kendileri için de Türkiye için de olumlu olur.”

Kaynak: Rudaw

HABERE YORUM KAT