1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KAZAKİSTAN

  4. Kazak Diyaneti: Başörtüsü İslami Değil!
Kazak Diyaneti: Başörtüsü İslami Değil!

Kazak Diyaneti: Başörtüsü İslami Değil!

Kazakistan, 28 Şubat'a hazırlanıyor... Yeni bir şovenizm dalgası ile karşılaşan Kazakistan Diyaneti'ne göre başörtüsü Arap kültürü...

09 Haziran 2011 Perşembe 12:17A+A-

Kazakistan Diyaneti Başkanı Şerif Hayrat Hayirbekul, başörtüsünün İslam'da yeri olmadığını öne sürdü. Başörtüsünün Arap kültürünün bir parçası olduğunu iddia eden Hayirbekul, Kazakistan'ın başörtüsüne izin vermesi durumunda Kazak kültürünün yok olacağını savundu. Ruslaşan, yazı dilleri bile Kril alfabesi olan Kazakların din adamının bu milli kültür vurgusu herkesi şaşırttı.

1991 yılında SSCB'den kopup bağımsızlığını ilan eden Kazakistan, halen Rus periferisinde yer alıyor.


Şerif Hayrat Hayirbekul

Başörtüsünün İslami bir vecibe değil, Arap kültürünün bir parçası olduğunu iddia eden Şerif Hayrat Hayirbekul, ülkedeki 10 milyon ve dışarıdaki üç milyon Kazak'ı düşünmek gerektiğini ifade ederek "Öncelikle kendi milli kültürümüzü korumayı bilmeli ve dışardan etkilenmesini engellemeliyiz" diye konuştu.

Kazakistan Din İşleri Başkanı olan Şerif Hayrat Hayirbekul, daha önce Suudi Arabistan büyükelçiliği görevinde bulunmuştu. Arap dili ve edebiyatı uzmanı olan Hayirbekul'un İslami konularda yazılmış kitapları bulunuyor.

Mezgis Isatov / Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT