1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Katliama Destek Veren İran: “Gerilimden Kaygılıyız!”
Katliama Destek Veren İran: “Gerilimden Kaygılıyız!”

Katliama Destek Veren İran: “Gerilimden Kaygılıyız!”

Esed yönetiminin 3 yıldır gerçekleştirdiği vahşetten kaygı duymak şöyle dursun en büyük desteği veren Tahran yönetimi, Suriye uçağı düşürülünce kaygılandı ve soğukkanlılık çağrısında bulundu.

24 Mart 2014 Pazartesi 11:35A+A-

HAKSÖZ-HABER

İran, Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Suriye uçağını vurmasının ardından taraflara soğukkanlı olunması çağrısı yaptı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, iki ülke arasında yaşanan askeri gerilimden kaygı duyduklarını belirtti.

Al Jazeera'da yer alan habere göre Abdullahiyan, "Askeri yaklaşımlar, sorunun çözümü için yardımcı olamayacağı gibi durumu daha da karmaşık hale getirecektir" açıklamasında bulundu.

Suriye krizinin siyasi yöntemlerle çözülmesi için Tahran ve Ankara arasındaki diyalogun ciddiyetle devam ettiğini hatırlatan Abdullahiyan, İran ve Türkiye'nin ‘terörizmle mücadele’ konusunda kararlı olduklarını kaydetti.

İran yönetimi, Suriye’de 3 yıldır yaşanan ve rejimin kitlesel katliamlar yaptığı savaşta Esed rejiminin en büyük destekçisi durumunda.

Türkiye Pazar günü, ikazlara rağmen hava sahasını ihlâl eden bir Suriye uçağını vurmuş, uçak Hatay’ın karşısında yer alan Keseb kasabasına düşmüştü.

Uçağın vurulduğunu açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim sınırlarımızı, hava sahamızı ihlal ettiler. F-16'larımız kalktı ve bu uçağı vurdu. Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan, bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak” ifadelerini kullanmıştı.

Suriyeli muhalifler, Türkiye'nin Suriye uçağını düşürmesinden kısa bir süre önce Hatay'a bağlı Yayladağ Sınır Kapısı'nın karşısındaki Keseb kasabasının tamamında kontrolü sağlamıştı. Başta Nusra Cephesi ve İslam Cephesi olmak üzere çoğunluğu Türkmen tugaylarından oluşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri, Pazar sabah 05.00’a kadar süren çatışmalar sonucunda kasaba merkezini rejim kuvvetlerinin elinden almıştı.

Suriye yönetimi, düşürülen uçağın bölgede düzenlediği operasyon sırasında vurulduğunu açıkladı.

 

HABERE YORUM KAT