1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Katil ve işgalci bir yapıyla nasıl iyi ilişkiler kurulabilir?
Katil ve işgalci bir yapıyla nasıl iyi ilişkiler kurulabilir?

Katil ve işgalci bir yapıyla nasıl iyi ilişkiler kurulabilir?

Filistin'i işgal eden ve Filistinlileri yurtlarından etmek için her türlü zulme başvuran bir 'işgalci yapı' ile Türkiye'nin iyi ilişkiler kurmak istemesindeki sebep Ortadoğu'da yalnız kalmamak olabilir mi?

06 Ekim 2022 Perşembe 22:45A+A-

HAKSÖZ HABER

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Irit Lillian, iki ülkenin dışişleri bakanlıklarının anlaşmazlıkları gidermek ve bir krize dönüşmesini önlemek için üst düzey bir komite oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'nin Ortadoğu'daki her hamlesi yeni bir sayfa açıyor gibi görünse de geçmişi tekrar etmekten öteye geçemiyor. Kısa süreli hazırlanan planları devreye alarak bölgede istikrar oluşturmaya çalıştığını ifade eden Türkiye'nin -aksine her fırsatta Müslümanlara zulmeden İsrail aynı denklemde değerlendirildiğinde- on yıllardır ilişkileri asgariye indirdiği bir 'işgalci yapı' ile son bir yılda yakınlaşma uğruna attığı adımların Türkiye'ye veya Filistin'e ne gibi bir fayda sağlayacağı da kestirilemiyor. İktidarın bu konuda da oldukça ketum bir tutum sergilediği görülürken, İsrail, Türkiye ile olan ilişkilerinin iyiye gittiğine dair neredeyse her gün yeni bir açıklama yaparak bölgedeki Müslümanların moralini bozmaya çalışıyor. 

İsrail, Türkiye'deki Hamas ofislerini kapatma çabalarını sürdürürken Türkiye, Hamas'ın seçimleri kazanan meşru bir siyasi hareket olduğu ve başkentinde kendisini temsil eden bir ofise sahip olmayı hak ettiğini vurguluyor.

Irit Lillian'ın büyükelçi olarak atanması da İsrail Başbakanı Yair Lapid'e göre Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir adım.

Lillian, İsrail'e tekrar sırt çevrilme ihtimaline ilişkin bir radyoda sorulan soruya şu şekilde cevap vererek Türkiye ile olan ilişkilerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rolüne değindi. "Cumhurbaşkanı Erdoğan metodik ve pragmatik olduğunu kanıtladı. İlişkilerimizi geliştirmek için ülkesinin çıkarını gözettiğini açıkça belirtti. Gelecekte de birçok kez birbirimizle aynı fikirde olmayacağımızı biliyoruz. Bu nedenle farklılıkların da bulunduğu, krize dönüşmesini engelleyecek bir çerçeve bulma konusunda mutabık kaldık."

İsrail ile olan ilişkileri geliştirmekte ısrarcı olan iktidarın Suriye'deki katil Esed rejimi ile de ilişkiler kurmaya istekli söylemlerde bulunması dikkatlerden kaçmıyor. 

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum