1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Katil Dostum C.başkanı Yardımcısı Adayı
Katil Dostum C.başkanı Yardımcısı Adayı

Katil Dostum C.başkanı Yardımcısı Adayı

Afganistan'da Raşid Dostum Cumhurbaşkanı yardımcılığına aday oldu.

08 Ekim 2013 Salı 17:55A+A-

Afganistan'da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık süresi dün sona erdi. Mevcut Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin üçüncü kez aday olamadığı seçimler için başvuru yapan adaylar arasında kardeşi Kayyum Karzai ile eski Dışişleri Bakanı Zalmay Rasul de var.

Afganistan'daki etnik unsurlar daha çok kendi içlerinden çıkan adaylara oy verme eğiliminde. 31 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 42'sini Peştunlar oluşturuyor. Taliban üyeleri de daha çok bu etnik unsura mensup. İkinci büyük grup ise yüzde 27 ile Tacikler. Hazaralar yüzde 9 ve Özbekler de yüzde 9'luk orana sahip.

Ülkenin kuzeyinde büyük desteğe sahip olan Özbek General Raşid Dostum dünyanın önde gelen entelektüellerinden biri olarak gösterilen cumhurbaşkanı adayı Eşref Gani Ahmedzai'nin yardımcısı olmak için kayıt yaptırdı. Güvenlik sorumluluğunun yabancı güçlerden Afgan Ordusu'na devredilmesi sürecini yöneten Eşref Gani bir Peştun. Gani, ikinci yardımcısı olarak Hazara kökenli eski Adalet Bakanı Server Daniş'i seçti.

Eşref Gani 2009'da yapılan seçimlerde de aday olmuş fakat Hamid Karzai'ye karşı kaybetmişti. Başvurunun ardından açıklama yapan Eşref Gani, ülkenin seçimlerde bir sınav vereceğini belirterek, medyanın da bu sınavda başarılı olması için Afganistan'a destek vermesini istedi. Gani, seçimi kazanacaklarını ve ülkenin birliğini ve gelişmesini sağlayacaklarını dile getirdi.

5 Nisan'da yapılacak seçimler için yapılan başvuruların sonuçları Yüksek seçim Kurulu tarafından 11 Kasım'da açıklanacak. Adayların, ülkenin 34 vilayetinden en az 100 biner imza toplamaları gerekiyor.

Taraf

HABERE YORUM KAT