1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Katar’ın haklı gerekçelerle gösterimden kaldırdığı film Türkiye’de neden kısıtlanmıyor?
Katar’ın haklı gerekçelerle gösterimden kaldırdığı film Türkiye’de neden kısıtlanmıyor?

Katar’ın haklı gerekçelerle gösterimden kaldırdığı film Türkiye’de neden kısıtlanmıyor?

Marvel’in son “süper kahraman” filmi “Eternals” sapkın karakterler barındırıyor!

06 Kasım 2021 Cumartesi 14:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Marvel tarafından yapılan filmler milyonlarca insan tarafından izleniyor. Süper kahraman filmleri hakkında söylenecek çok fazla şey var. Bu filmlerin zihinlerde inşa ettiği “biz” ve “öteki” algısı oldukça etnosantrik ve egosantrik bir düzlemden neşet ediyor. Kısaca söylemek gerekirse “kötü” ile ilişkilendirilen şeyler bir şekilde Batı dışı dünyadan neşet ediyor. “İyiler” ise anlaşılacağı üzere Batılı değerleri temsil ediyor.

Buradaki basit iyi-kötü ikileminde hitap ettiği izleyici kitlesi ve çizgi romanların yapısından kaynaklanan bir kurgusallıkla bu metinler işin özünde oldukça “muhafazakar” bir dünya görüşüne sahipti. Marvel filmlerinde abartılı cinsellik veya küfür bulmak zordur.

Tüm handikaplarına rağmen en azından bu iki hususta farklı bir yerde duran yapımların artık içeriği de değişiyor. Marvel Sinema Dünyası olarak kendisini tanıtan çizgi roman ve film serilerinde bir ilk yaşanıyor. Dün itibariyle dünyada ve Türkiye’de gösterime giren Eternals (Ebediler) filminde ilk defa cinsi sapkın bir süper kahraman bulunuyor!

Marvel’in bağlı olduğu Disney grubuna körfez ülkeleri tarafından yapılan baskıların netice vermemesi sonucu Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt cinsi sapkın bir karakterin bulunduğu Eternals filminin gösterim iznini iptal ederek örnek bir işe imza attılar!

İşin en komik tarafı ise ilk defa 1985’te çizilen Phastos isimli karakterin orijinal halinde “eşcinsel” olmaması. Marvel hikayeyi popüler söylemlere alet etmek için kendisinin oluşturduğu “bilim-kurgu dünyasından” taviz veriyor kısaca.1

hkdpa2qvsawybjdmwsthqz-970-80-jpg.webp

Körfez ülkelerinin haklı gerekçelerle tepki gösterdiği filmi Türkiye’de binlerce çocuk izleyecek! “Aile” olarak izleyiciye gösterilecek olan iki erkeğin sapkın ilişkisinde bir karakterin doğu kökenli olduğunu da belirtmek isteriz. Phastos’un sapkın ilişki içinde olduğu karakterin doğulu bir kökene sahip olması yapılmak istenilen iğrençliği fazlasıyla gözler önüne seriyor!

Tüm bunlara rağmen Türkiye’de filmin herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmadan gösterime girmesi “aile” mefhumu hakkında tedirginliğini dile getiren muhafazakârların “meseleden” ne kadar uzak olduğunu gözler önüne seriyor! Acı ama gerçek… Birileri “sinema dünyası” olarak tasarlıyor. Zamanla bizler gerçek hayat olarak yaşamaya başlıyoruz!

 

[1] https://www.cinemablend.com/news/2491134/marvels-phastos-brian-tyree-henrys-openly-gay-the-eternals-character-explained

HABERE YORUM KAT

5 Yorum