1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KATAR

  4. Katar'da Devrim Şiirine Müebbet Geldi
Katarda Devrim Şiirine Müebbet Geldi

Katar'da Devrim Şiirine Müebbet Geldi

“Yasemin” adlı şiirinde “Baskıcı elitler karşısında hepimiz Tunusuz” diye yazan Katarlı şair El Acemi müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, şairin Katar Emiri’ni hedef aldığına kanaat getirdi.

01 Aralık 2012 Cumartesi 00:44A+A-

Arap Baharı’nın Ortadoğu’daki en büyük destekçisi ve sivri dilliler tarafından rejim karşıtı gösterilerin “sponsoru” olarak görülen Al Jazeera televizyonunun merkezinin bulunduğu Katar’da, ifade özgürlüğü konusunda okları yeniden üzerine çeken bir karar çıktı. Katar mahkemesi, bir şiirinde Katar Emiri Hamad bin Halife El Tani’yi eleştirdiği için yargılanan şair Muhammed ibn El Dib El Acemi’yi “hükümranı eleştirme ve hükümeti devirmeye teşvik etme” suçlarından müebbet hapis cezasına mahkûm etti. El Acemi, Arap Baharı’nın beşiği Tunus’taki “Yasemin Devrimi”nden esinlenerek kaleme aldığı “Yasemin” adlı şiirinde Arap dünyasındaki değişim dalgasını övüp “Baskıcı elitler karşısında hepimiz Tunus’uz” diye yazdığı için Kasım 2011’de tutuklanmıştı.

Şeyh Playstation oynamaz

Mahkeme, El Acemi’nin dizelerindeki bazı ifadelerin Katar Emiri’ne karşı kişisel saldırılar olarak yöneltildiğine kanaat getirdi. Benzer bir şekilde şiirde bahsi geçen “Playstation oynayan Şeyh’in” ise aslında Veliaht Prens Şeyh Tamim bin Hamad El Tani’yi hedef alan “küçük düşürücü” bir gönderme olduğu öne sürüldü.

Temyize başvurmaya hazırlanan El Acemi ise şiirin kişisel ya da kışkırtıcı olduğuna yönelik suçlamaları reddediyor. Yaşadıklarına anlam veremediğini söyleyen El Acemi “Emir ne bir Saddam ne de bir Kaddafi. Kötü bir kalbi yok ama etrafında onun gönlünü hoş tutmaya çalışan çok fazla insan var” demişti.

Karar insan hakları kuruluşları ve bölgedeki aktivistleri ayağa kaldırdı. Uluslararası Yazarlar Birliği PEN ve Uluslararası Af Örgütü kampanyalarını hızlandırarak Katar’ın çifte standardını eleştirdi.

Arap dünyasındaki liderlere yönelik barışçıl gösterileri destekleyen Katar’da “rejimi devirmeye teşvik” suçuna ölüm cezası verilebiliyor.

TARAF 

HABERE YORUM KAT