1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Katar’a yapılan %10’luk satış ne anlama geliyor?
Katar’a yapılan %10’luk satış ne anlama geliyor?

Katar’a yapılan %10’luk satış ne anlama geliyor?

Katar’a yapılan satış muhalefet tarafından çok fazla eleştiriye maruz kaldı. Peki, yapılan bu ticari anlaşma ne anlama geliyor?

27 Kasım 2020 Cuma 20:07A+A-

HAKSÖZ HABER

Borsa İstanbul (BIST), Varlık Fonu iştiraki olan bir yapıya sahip. Bunun dünyada başka örnekleri de mevcut ama Türkiye'dekinin yapısı biraz farklı. Varlık Fonu’nun yapısı üzerinde konuşmak biraz güç zira fonun yapısı doğrudan sorgulanmaya açık olmayan bir şekilde gizleniyor. Bu durum güvenlik endişesi gibi sebeplerle izah edilirken şeffaflık eleştirilerine de maruz kalabiliyor.

Peki, bu bağlamda Katar’a yapılan %10’luk satış ne anlama geliyor? Türkiye’nin en öncelik verdiği kalkınma başlıkları arasında “dış kaynaklı yatırım” geliyor. Borsa İstanbul aynı zamanda bir şirket.  Normal bir şirkete bir yabancının ortak olması ne anlama geliyorsa bunu da öyle değerlendirmek gerekiyor. Bu yönüyle yapılan satış yabancı yatırımcının Türkiye’ye çekilmesi için önemli kazanımları içeriyor. Bu yatırımın Türkiye'nin askeri, siyasi hamlelerine destek veren bir ülkeden gelmesi yapılan yatırımın müspet değerini artırıyor. Muhalefetin anlaşmanın Katar ile yapılıyor olmasını eleştirmesinin en temel sebeplerinden birisi olarak bu husus gösterilebilir.

Katar için ne anlama geliyor?

Katar açısından ise önemli bir ticari anlaşma olmak bir yana çok büyük bir anlaşmadan söz etmek mümkün değil. Katar'ın 40’dan fazla ülkedeki yatırımlarının değerinin de son dönemde borsalardaki yükselişle 400 milyar dolardan fazla olduğu hesaplanıyor. Ulusal Varlık Fonu Enstitüsü'ne göre (SWFI), Katar Yatırım Otoritesi (Katar'ın varlık fonu gibi düşünülebilir) dünyanın en büyük 11'inci ulusal varlık fonu konumunda.

Katar'ı diğer körfez ülkelerinden ayıran temel hususların başında bu tarz dış yatırımları geliyor. Kendisine yönelik ambargoyu aşmasında da dış varlıklarının gücü oldukça etkili oldu. Halihazırda zaten İngiltere'de Londra Borsası'nın (London Stock Exchange-LSE) yüzde 10,3 ile en büyük hissedarlar arasında QAI (Katar Yatırım Otoritesi) dikkati çekiyor.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum