1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KATAR

  4. Katar Diplomatik Krizi: Bütün Gelişmeler
Katar Diplomatik Krizi: Bütün Gelişmeler

Katar Diplomatik Krizi: Bütün Gelişmeler

Bahreyn'in Katar ile diplomatik ilişkilerini askıya almasından itibaren diğer ülkelerin tutum ve kararları ile ekonomik ve siyasi gelişmeleri kapsayan yaşanan tüm gelişmeler.

09 Haziran 2017 Cuma 01:40A+A-

HAKSÖZ-HABER I Çeviri: Gökhan Ergöçün

CUMA (9 Haziran 2017) v

14:15 - Suudi turizm bakanlığı Al Jazeera'yı otel televizyonlarından kaldırmak için emir verdi

Suudi Turizmi ve Ulusal Miras Komisyonu, El Cezire Medya Ağı da dahil olmak üzere dini, siyasi veya ahlaki kuralları ihlal eden uydu kanallarını kaldırmak için emirleri içeren bildiriyi cuma günü tüm turistik tesislere gönderdi.

Genelge şöyle devam etti: "Tüm turistik tesisler, resmi Suudi TV kanallarına uygun olarak uygun TV kanallarını seçmeye ve dine veya devletin politikalarına veya ahlakına aykırı kanalları çalıştırmamayı taahhüt etti."

Açıklamada ayrıca "Bu genelge ile yetkililer El Cezire kanalının televizyon listelerinden kaldırılmasını taahhüt eder. Yasağa uymayan oteller 100.000 Suud Riyali ve lisans iptali cezası ile karşılaşacaklar" dendi.

13:28 - Almanya, Katar ablukasının sona ermesini istiyor

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani ile Wolfenbuettel'da yaptığı görüşmenin ardından Katar üzerinde Arap ülkeleri tarafından uygulanan kara, deniz ve hava ambargosunun sona ermesini istedi.

Gabriel ayrıca, krizi çözmek için diplomatik çabaların artırılması çağrısında bulundu: "Biz vaktin diplomasi saati olduğuna inanıyoruz ve birbirimizle konuşmalıyız."

Gabriel, "Amerikalı meslektaşlarımızla ve bölgedeki tüm meslektaşlarımızın ile birlikte özellikle deniz ve hava blokajını çözmek için çalışmalıyız" dedi.

11:45 - Katar Dışişleri Bakanı: abluka uluslararası hukukun ihlali

  • Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Sani Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkesindeki ablukasının uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyledi.
  • Almanya'ya yaptığı bir ziyarette Alman meslektaşı ile yaptığı ortak basın toplantısında "Alınan bu kararların uluslararası hukuka aykırı ve uluslararası insancıl hukukun açıkça ihlali söz konusu, bunlar bölge üzerinde olumlu bir etki yaratmayacak, olumsuz bir uygulamadır" dedi.

11:30 - Katar Suudi öncülüğündeli bloğun 'terör' listesini reddetti

  • Katar Cuma günü, Arap komşularından oluşan bloğun oluşturduğu terör listesini reddetti.
  • Katar ile ilişkisi bulunan 59 kişiden ve 12 gruptan oluşan listede "iddiaları kanıtlayan hiç bir veri yok" dendi.
  • İngiltere merkezli Arap insan hakları örgütü (AOHR) Suudi bloğunun hazırladığı listenin "keyfi" olduğunu belirtti ve "açıkça keyfi olarak hazırlandı, kanıtlara ya da tarafsız bir yargı yetkisine dayanmaksızın siyasi gündeme geldi" dedi.
  • AOHR ayrıca şunları söyledi: "Terörizmin kesin hukuki tanımının ve suç unsurunun, bu ülkelerde (Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn) bulunmayan tarafsız bir adli makam tarafından belirlenmelidir."

07:15 - Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanı Katar'ı 'rotayı değiştirmeye' çağırıyor

  • Birleşmiş Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanı Enver Gargaş, Katar'ın Türkiye ve İran'dan yardım istemek suretiyle krizi tırmandırdığını söyledi.
  • Perşembe günü geç saatlerde Twitter'da "İki Arap olmayan ülkeden siyasi koruma talebi alınması ve bunlardan birinin askeri koruma sunması trajik ve komik yeni bir bölüm olabilir" dedi.
  • Gargaş ayrıca Katar'ı "rotasını değiştirmeye" ve "inadını bırakmaya" çağırdı.

05:30 - ABD'li senatörler kriz ortamında strateji için baskı yapıyor

  • Senato Dış İlişkiler Genel Sekreteri Bob Corker El Cezire'ye: "Bölgedeki insanlarla bir ilişki sürdürmek istediğimizde, parmağımızı ölçünün bir tarafına koymamız konusunda endişelenmeliyiz" dedi.

01:20 -  Karadavi dahil 59 kişi ve 12 hayır kurumu terörist listesinde

  • Katar ile olan ilişkileri kesen dört Arap ülkesi, Doha ile bağlantılı ve "terörist" olarak iddia edilen onlarca kişiyi bölgenin istikrarını tehdit eden bir liste olarak sundu.
  • Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, Suudi devlet haber ajansının yayınladığı bir bildiride, 59 kişinin (Müslüman Kardeşler manevi lideri Yusuf El-Karadavi da dahil) ve Katar'ın fonladığı 12 yardım örgütünün terörizm listesinde yer aldığını söyledi.

01:10 - Katar vatandaşları sosyal medyada rol almaya çağırıyor

  • Katar iletişim bürosu, vatandaşlarını ve ülke sakinlerini, Körfez komşuları ile olan istikrarsızlık sırasında sosyal medyada "İslami ve Arap değerlerini önceleyen" bir yol tutmaya çağıran bir bildiri yayınladı.
  • "İslam dinimizin gerçek prensiplerinin, insancıl değerlerimizin ve otantik Katar kültürümüzün ilkelerine dayanarak, bu iyi arazide yaşayan herkesin, çeşitli kitle iletişim araçlarında yaygın olan suiistimallere benzer şekilde tepki vermeye ve buna karşı durmaya devam etmeye çağırıyoruz. Ayrıca, daha fazla sorumluluk göstermenizi ve ülkenizin, liderlerine veya halklarına hakaret etmemenizi istiyoruz" dendi.

00:55 - BM başkanı Katar-Körfez anlaşmazlığına giriyor

  • BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Katar ve diğer Körfez Arap devletleri arasındaki gerginlikleri "eğer bütün taraflara yayılırsa" çözmek için diplomasi çabalarına destek vermeye hazır olduğunu açıkladı. Guterres sözcüsü, genel sekreterliğin bölgedeki ülkelere tırmanışı önleme çağrısında bulunduğu bildiride, durumun "derin kaygıyla" takip edildiği de ifade edildi.

00:41 - Türkiye Cumhurbaşkanı, Katar askeri anlaşmalarını onayladı

  • Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Perşembe günü geç saatlerde Katar'da Türk birliklerinin konuşlandırılması ve ülke ordusunun eğitimi konulu iki anlaşmayı onayladı.

CUMA (9 Haziran 2017) ^
PERŞEMBE (8 Haziran 2017) v

22:00 - Suudi Dışişleri Bakanı, Umman'da görüşmeler yaptı

  • Suudi Arabistan'daki El-Arabiya televizyonuna göre Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el-Jubeir,Umman yetkilileri ile görüşmeler yapmak üzere Umman'ın başkenti Muscat'a gitti.
  • Tartışmalarla ilgili ayrıntı paylaşılmadı.

18:30 - Birleşik Arap Emirlikleri, Körfez tartışmasında 'trajik ve komik yeni bir bölüm' öngörülebilir

  • Birleşmiş Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, Twitter'da Katar'ın Körfez'deki diplomatik kırılma ile baş etmek için Türkiye ve İran'dan yardım istediğini ve de krize "yeni trajik ve komik bir bölüm" getireceğini söyledi.
  • "Karmaşık ve karışık kardeş ülkelerden gelen büyük tırmanış ve iki Arap olmayan ülkeden siyasi koruma talebi ve bunlardan birinden askeri koruma trajik ve komik yeni bir bölüm olabilir" dendi.

19:15 - Shell, Körfez geriliminden sonra Dubai'ye ABD LNG kargosu yönlendiriyor

  • Royal Dutch Shell, diplomatik gerilimin Katar'dan gelen ticaret yollarını bozduktan sonra, ABD'den Dubai'ye sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) içeren yeni bir kargo gönderdi.
  • Shell, yakınlığından ötürü genellikle Katar kaynaklı LNG kullanan Dubai Tedarik Makamı (DUSUP) ile yeni bir tedarik anlaşma yapıyor.
  • Ancak, en üst düzey Arap güçlerinin Pazartesi günü Katar ile olan bağlantılarını kesmesinden sonra alınan Katar gemilerinin Birleşik Arap Emirlikleri limanlarına girme yasakları, LNG'nin başka yerlerden bulunması gerektiği anlamına geldi.
  • ABD'de menşeili 163.500 metreküp LNG'yi taşıyan Maran Gas Amphipolis tankeri, önce Kuveyt'in Mina El-Ahmadi limanına gitti ancak Çarşamba günü bir U dönüşü yaparak Dubai'nin Jebel Ali limanına yöneldi.
  • Verilere göre, gaz şu anda DUSUP'un Jebel Ali'deki yüzen ithalat terminaline boşaltılıyor.

19:00 - İki Katar LNG gemisi rotayı değiştirdi

  • İki Katar menşeili sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tankeri, istihbarat şirketi Kpler ve nakliye verilerine göre, İngiltere'ye seyahat halinde iken Aden Körfezi'ndeki rotasından geri çevrildi.
  • Katar menşeili 262 bin metreküp LNG taşıyan Al Mafyar tankerinin, alınan verilere göre Süveyş Kanalı'na doğru hareketi sonlandı. Yeni varış yeri ise bilinmiyor.
  • 262 bin metreküp kapasiteli Zarga tankeri de bir U dönüşü gerçekleştirdi ve verilere göre geldiği yöne geri dönüyor gibi görünüyor.

18:00 - Sudan, Körfez krizinde taraf tutmayacağını açıkladı

  • Sudan, Sudan'daki yasa koyucular Katar'ı destekleme çağrısı yaparken, Körfez'deki diplomatik krizde taraf tutmadığını söyledi.
  • Çarşamba günü milletvekillerinden gelen soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, Körfez Arap ülkelerinin aralarındaki "güçlü ilişkileri ve kan bağlarını" göz önüne alarak krizin üstesinden gelmesini beklediğini söyledi.
  • Devlet kaynaklı haber ajansına göre, Sudan gerginliği gidermek için arabuluculuk yapmayı da teklif etti.

17:00 - Katar Dışişleri Bakanı: 'teslim olmaya hazır değiliz'

  • Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani Körfez krizinin, tüm bölgenin istikrarını tehdit ettiğini söyledi.
  • Bakan ayrıca, diplomasinin Doha'nın tercih ettiği seçenek olduğunu ve soruna asla askeri çözüm bulunmadığını söyledi.
  • Bakan, "Katar, düşman ülkesilerden bile olsa bu tür bir düşmanlık yaşamamıştı" dedi.
  • "Hiç kimse dış politikamıza müdahale etme hakkına sahip değil," diyen bakan "Biz teslim olmaya hazır değiliz ve asla da hazır olmayacağız, dış politikamızın bağımsızlığından vazgeçmeyeceğiz" dedi.
  • Katar Emiri, ABD Başkanı Donald Trump tarafından önerilen Körfez Krizi görüşmeleri için Washington'a gidecek olmadığını da söyledi. Emir sebep olarak "ablukanın" bulunduğu ülkesini terk etmek istemediğini belirtti.

15:45 - Çad, Katar büyükelçisini geri çağırdı

  • Çad, Katar büyükelçisini geri çağırdı.

14:00 - Bahreyn, Katar'a sempati gösterilmesini yasakladı

  • Bahreyn, adadaki medya organlarına "Katar politikalarını haklı çıkaran ya da telafi eden unsurların herhangi bir şekilde yayınlanmasını ya da dolaşıma sokulmasını" yasakladı.
  • Bahreyn Bilgi İşleri Bakanlığı, Perşembe günü, Katar'a sempati duyanlar "sorumlu tutulacak"açıklaması yaptı.
  • Bakanlık "Katar hükümetine sempati ifade eden herhangi bir ifade -sosyal medya, Twitter ya da başka herhangi bir iletişim biçimi ile olsun- yasaklanmıştır. Bahreyn hükümeti tarafından alınan önlemlere muhalefet, cezaevinde beş yıla kadar hapisle cezalandırılabilir." bildirisinde bulundu.

13:50 - Birleşik Arap Emirlikleri, Katar Havayolları web sitesine erişimi engelliyor

  • Birleşik Arap Emirlikleri, Katar Havayolları web sitesine erişimi engelledi. Perşembe günü başlayan yasak, BAE'nin El-Cezire medya ağı dahil olmak üzere bir dizi Katar medya web sitesine erişimi engellemesi sonrasında geldi.

13:25 - Bahreyn, Doha'nın İran'dan alınmasını talep ediyor

  • Bahreyn Perşembe günü Katar'ın kendisini İran'dan uzaklaştırıp "terörist" gruplara desteğini durdurmasını talep etti. Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed el-Halife, "Katar tazelenmeli ve önceki taahhütlerine geri dönmeli; biz medya kampanyalarını durdurmak ve Katarı bir numaralı düşmanımız İran'dan uzaklaştırmak zorundayız" dedi. Asharq el-Awsat gazetesi. "Katar çıkarlarının bize karşı komplo kuran başka bir ülkeyle değil, bizimle olduğunu anlamalı, o hakim olmak ve bizi bölmek istiyor, Sünni ya da Şii terör örgütlerini desteklemeyi durdurmak zorundayız, Katar'ın politikası kendi vatandaşları çıkarına olmalıdır."

12:32 - Pakistan, Katar'dan LNG ithalatına devam edecek

  • Pakistan hükümeti, Suudi Arabistan ve diğer bazı ülkeler tarafından Katar ile diplomatik ilişkilerin kesilmesine rağmen geçen yıl imzalanan 15 yıllık ve bir milyar dolarlık anlaşma uyarınca Katar'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) almaya devam edeceğini açıkladı. Pakistan Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Shahid Khaqan Abbasi, Birleşmiş Milletler tarafından Katar'a hiçbir yaptırım uygulanmadığına göre, İslamabad ile Doha anlaşmaya uymak zorunda. Katar, dünyanın en büyük LNG ihracatçısıdır.

11:44 - Katar borsasında değer artışı

  • Katar borsa endeksi, bu hafta başında düzenlenen diplomatik krizin başlamasından bu yana yüzde 9,7 oranında değer kaybederken Perşembe günü yükseliş gördü. Piyasa, yüzde 2.5 1 milyar doların üzerinde değer kazandı. Uluslararası ajans Standard and Poor (S&P), Çarşamba günü yaptığı bölgesel anlaşmazlık yüzünden Katar'ın uzun vadeli durumunu AA-eksi seviyesine çektiğini açıkladı. S&P, diplomatik ve ticari bağların Katar'ın dış açıklarını daha da şiddetlendireceğini ve ekonomik büyüme ve mali istikrarı üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi.

10:15 - Birleşik Arap Emirlikleri Posta Srrvisi, Katar'a verilen tüm hizmetleri askıya aldı

  • Emirates Posta Grubu, yeni bir bildirime kadar Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki tüm postane ofislerinin Katar'a olan posta hizmetlerini durdurdu. Henüz teslim edilmeyen ürünler, prosedürlere ve düzenlemelere göre ilgili posta ücretleriyle birlikte iade edilecekler.

08:00 - Fransa'da Macron bütün tarafları 'diyalogu sürdürmeye' çağırıyor

  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron çarşamba günü 24 saat içinde ikinci kez, Körfez'deki krizi çözme çabalarını görüşmek üzere Katar Emir Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani ile telefonda görüştü. Macron, Fransa'nın arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu belirtti ve bölgedeki istikrarı korumak için diyalogun önemini vurguladı. Fransız cumhurbaşkanı Suudi Kral Salman'a ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Rouhani'ye de "tüm tarafları diyaloga çağırmaya davet etti" dedi.

05:25 - Katar savunma bakanlığı sınır raporunu yayınladı

  • Katar ordusunun ülkenin güney tarafındaki Suudi Arabistan ile olan sınırında aşırı uyarılma olduğu haberi reddedildi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, "Savunma bakanlığı Katar devletinin sınırlarını günde 24 saat, kara, deniz ve hava - 360 derecelik bir yaklaşımdan korumak için her zaman tetikte" dedi.

03:40 - Trump, kriz sebebiyle BAE prensini çağırdı

  • Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşik Arap Emirlikleri'nden Veliaht Prens Mohamed bin Zayed Al Nahyan ile konuştuğunu söylendi: "En önemlisi liderler aşırılığa karşı ve terörist grupların finansmanıyla mücadele etmek için Riyad'da ulaşılan anlaşmaların uygulanmasının önemi konusunda anlaştılar. Ayrıca cumhurbaşkanı bölgesel istikrarı teşvik etmek için birleşik bir Körfez İşbirliği Konseyi'nin sürdürülmesinin önemini vurguladı. Ancak radikal aşırılık yanlısı ya da terörizmi yenmek için fon ayırmanın engellenmesine dikkat çekti."

02.30 - ABD Körfez krizinde yer alan tüm taraflarla irtibat halinde

  • Beyaz Saray Basın Müşavir Yardımcısı Sarah Sanders, Air Force One'da gazetecilere verdiği demeçte, "Bölgedeki çok sayıda üye ile konuşmaya devam ediyoruz, bunu yapmaya ve izlemeye devam edeceğiz" dedi.

PERŞEMBE (8 Haziran 2017) ^
ÇARŞAMBA (7 Haziran 2017) v

11:50 - Kuveyt Emiri kısa bir ziyaretten sonra Katar'dan ayrılıyor

  • Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmad El Sabah, Körfez krizi hakkında görüşmek üzere Katar'ın Emir Şeyh Tamim bin Hamad El-Sani ile görüşmesi sonrasında Katar'ın başkenti Doha'dan ayrıldı.

11:15 - Bahreyn Dışişleri Bakanı: Katar'a karşı bütün seçenekler açık

Bahreyn'in dışişleri bakanı Şeyh Halid bin Ahmed el-Halife, Suudi gazetesi Mekke'ye göre şunları söyledi: "Kuveyt emiri iyilik elçisidir, ancak Katar onun politikalarının başarılı olması için çaba göstermedi. Biz menfaatimizi korumaktan çekinmeyiz. Katar'dan kendimizi korumak için her türlü seçenek açıktır" dedi.

09:30 - Kuveyt Emiri Katar'a geldi

  • Kuveyt Emirliği'nden Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmad El Sabah Körfez'deki diplomatik sorunların çözümüne aracılık etmek amacıyla,Dubai'deki kısa ziyareti sonrasında Katar'ın başkenti Doha'ya geldi.

20:25 - Medya izleme grubu, Suudi Arabistan'ın El Cezire bürosunu kapatmasını kınadı

  • Sınır Tanımayan Gazeteciler, Suudi Arabistan'ın Katar'daki El Cezire medya ağının Riyad tarafından kapatılma kararını kınadı.
  • RSF olarak da bilinen medya hakları grubu, El Cezire'nin "Katar'a karşı diplomatik taarruzun paralel mağduru" olduğunu söyledi.

20:20 - Katar Ulusal İnsan Hakları Komisyonu yaptırımların son bulmasını istedi

  • Açıklamada  "Seyahat yasağı gibi kararlar, KİK'teki binlerce konut, fabrika ve işyerinde binlerce kişinin özel mülkiyet haklarını ihlal ediyor, bu insanların işlerine gitmeleri ve işlerini yapmaları ve de mallarına erişimleri engelleniyor. Bu yaptırımlar ayrıca, KİK bünyesindeki vatandaşların sağlık haklarını da ihlal ediyor" dendi.
  • Ayrıca "Katar'daki Ulusal İnsan Hakları Komitesi, KİK'nin barış ve güvenliğini bir bütün olarak etkileyebilecek daha fazla ihlal ve bu yaptırımların yol açacağı tehlikeli sonuçlar konusunda uyarıda bulunuyor" diye devam edildi.

20:15 - Trump Katar'ın Emir'iyle telefonda görüştü

  • ABD Başkanı Donald Trump, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el-Sani ile telefon görüşmesi yaptı ve Körfezdeki krizin çözümüne yönelik çabalara katılmaya hazır olduğunu belirtti.
  • Beyaz Saray açıklamasında şunları söyledi: "Başkan terör örgütlerinin finanse edilmesini önlemek ve aşırılıkçı ideolojinin yayılımını durdurmak için birlikte çalışan tüm ülkelerin önemini vurguladı. Birleşik bir Körfez İşbirliği Konseyi ve güçlü bir Birleşik Devletler Körfezi İşbirliği Konseyi ortaklığı bölgesel istikrarın sağlanması için kritik önem taşıyor" derken gerektiğinde Beyaz Saray'da bir toplantı yapmak da dahil, hiziplerin farklılıklarını çözmelerine yardım edebileceklerini ifade etti.

20:00 - Türk parlamentosu Katar'da Türk birliklerin kurulmasını onayladı

  • Türkiye parlamentosu, birliklerinin Katar'daki bir Türk askeri üssüne konuşlandırılmasına izin veren bir yasayı onayladı.
  • İlk Mayıs ayında gündeme gelmiş olan tasarı, iktidardaki AK Parti ve muhalefet partisi MHP'nin desteğiyle 240 oyla geçti.

19:50 - BAE diplomatı, sızdırılan e-postaların doğru olduğunu söyledi

  • BAE dışişleri bakanı Enver Gargaş, ABD büyükelçiliğine gönderilmiş olan ve sızdırılan e-postaların doğru olduğunu kabul etti.

19.40 - Kuveyt Emiri, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki iki üst düzey yetkiliyi karşılıyor

  • Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmad El Sabah, Dubai'de Katar üzerinde artan diplomatik bir yargıyı denemek ve arabuluculuk yapmak için Abu Dhabi'nin Veliahtı Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan ve Dubai hükümdarı Şeyh Muhammed bin Raşid El Maktum'la bir araya geldi. Tartışmalarıyla ilgili hiçbir ayrıntı ortaya çıkmadı.

19:30 - Senegal Katar ile diplomatik ilişkileri kesti

Senegal dışişleri bakanlığı, Doha ile diplomatik ilişkileri kesmiş olan Körfez'teki diğer ülkelerle dayanışma içinde olduğunu söyleyerek, Katar'daki büyükelçisini geri çağırdı.

19:00 - Türkiye, Katar için askeri destek yasasını görüştü

  • Türkiye parlamentosu, Suudi Arabistan ve diğer bölgesel milletlerle olan anlaşmazlığın ortasında Katar ile artan askeri işbirliğine ilişkin yasayı ülkeyi desteklemek için tartışmalara başladı.
  • Katar'daki bir askeri üssün askeri personelinin eğitimi ve birliklerin görevlendirilmesi için ayrı kanunlar parlamentonun gündemine geldi.

17:10 - Katar Suudi Arabistan'daki yolcuları Umman üzerinden getiriyor

  • Katar Havayolları, Suudi Arabistan-Cidde'deki, Katar'a Doha'ya gelmek isteyen yolcuları getirmek için Umman Hava Üssü'nden üç sefer kiraladı. Havayolu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüm yolcular Salı günü geç saatlerde Umman'ın başkenti Muscat üzerinden eve güvenli bir şekilde eve geldi.
  • Havayolu, Kuwait Airlines ile, Suudi Arabistan'da kalan yolcuları Kuveyt üzerinden Doha'ya taşımak için Çarşamba günü de bir uçuş düzenledi. Uçuş, Çarşamba günü yerel saatle 19:15'de kalkacak.
  • Qatar Airways, bu ülkelerdeki operasyonların askıya alınması nedeniyle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'daki durumdan etkilenen personelini desteklediğini açıkladı.
  • Etkilenen uçuşlardaki tüm yolculara, kullanılmayan biletler üzerinde tam bir geri ödeme seçeneği ve Katar Havayolları ağı üzerindeki en yakın alternatif hedefe ücretsiz yeniden rezervasyon yapma seçeneği de dahil olmak üzere alternatif seçenekler sağlandı.

17:00 - Emirlik diplomatı: "Katar ile müzakere edilecek bir şey yok"

BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, "Katar ile müzakere edilecek bir şey yok" dedi ve Arap ülkelerinin Doha'yı yalıtmaya çalışıldığını ve geri adım atılmayacağını bildirdi.

16:15 - Fransa, Katar'ı komşu ülkelerin sorularını cevaplamaya çağırıyor

  • Fransız hükümet sözcüsü Christophe Castaner, ülkesinin Körfez krizinde taraf olmadığını söyledi ancak "Katar tamamen şeffaf olmalı ve kesinlikle komşularının sorularını yanıtlamalı" dedi.

16:00 - Türk ihracatçılar Katar'ın gıda ve su talebini karşılamaya hazır

  • Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükçekim, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın Katar ile ticaret bağlarını kestikten sonra Türk ihracatçıların bu boşluğu doldurmaya hazır olduğunu söyledi.

13:50 - Abu Dhabi limanı 'kısıtlamaları kolaylaştırıyor'

  • Reuters'in haberine göre, Abu Dhabi Petrol Limanları Otoritesi, Katar'a giden ve Katar'dan gelen yüklerin kısıtlamalarını hafifletti.

13:30 - BAE Katar'ın politikalarında değişiklik istiyor

  • Suudi Arabistanlı Al Arabiya televizyonun haberine göre bir hükümet yetkilisi, "Rejimi değil Katar'ın politikalarını değiştirmek istiyoruz" dedi.

12:30 - Kuveyt emiri, Abu Dhabi'ye gidiyor

  • Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir El Sabah, Körfez krizini çözme konulu müzakerelere devam etmek için Abu Dhabi'ye uçtu. Salı günü, Arap ülkeleriyle Katar arasındaki artan krizi çözmek için Suudi Kral Salman bin Abdul Aziz ile görüştü.

11:30 - Moskova, Katar krizinde yer alan 'sıfır' kanıt Rus korsanları söylüyor

  • Moskova, Rus hackerların Katar üzerinden meydana gelen diplomatik krizin patlak vermesine yardım ettiği iddiasını reddetti. Yalanlama, CNN'in yayınladığı, ABD'li yetkililerin sahte haber düşüncesine inandıklarına dair haberin arkasından geldi.
  • Kremlin'de bir siber güvenlik danışmanı olan Andrei Krutskik, Interfax haber ajansına verdiği demeçte, "dayanaksız iddialara tepki göstermekten bıkmış durumdayız" dedi.
  • "Ne olursa olsun hackerlar, eskimiş bir iddiadır ve her zamanki gibi ortada sıfır kanıt vardır ve olaylar araştırılmadan önce yine sonuçlar çıkarılmıştır" dedi.

09:50 - Etihad Havayolları, Katar pasaportuna sahip yolcuların Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden veya transit olarak seyahat etmelerini yasakladı.

  • Abu Dhabi merkezli Etihad Havayolları, Katar pasaportu sahibi tüm yolcuların şu anda hükümet talimatlarının bir parçası olarak Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden seyahat etmelerinin yasak olduğunu söyledi.
  • Etihad sözcüsü, Katar'da ikamet eden ve Katar ikamet vizesine sahip gurbetçilerin de BAE'ye vardıklarında vize almalarının uygun olmayacağını söyledi.

08:30 - BAE'de Katar'a sempati beslemek yasakladı

  • Birleşik Arap Emirlikleri Başsavcısı Hamad Saif el Şemsi, "Katar'a yönelik herhangi sempati içeren ya da Birleşik Arap Emirlikleri'nin durumuna itiraz geliştiren herhangi biçimde yayınlanan her yoruma karşı -sosyal medya ya da yazılı yollar da dahil- sıkı önlem alınacaktır" dedi.
  • Gulf News, suçlu bulunanların 15 yıla hapisle ya da en az 500.000 dirhem (136.000 dolar) ile cezalandırılabileceğini bildirdi.

07:40 - Hamas, Suudi Arabistan tarafından Katar hakkında yapılan yorumlar hakkında şaşkın

  • Suudi Dışişleri Bakanı Adel el-Jubeir Salı günü Paris'te gazetecilere verdiği demeçte, Katar'ın Hamas ve onun tarihi ebeveyni Müslüman Kardeşler ile arasındaki ilişkileri kesmesi gerektiğini söyledi.
  • Hamas, Çarşamba günü erken saatlerde yapılan bir açıklamada, el-Cubeyir'in sözlerinin "Filistin halkı, Arap ve İslam ülkeleri için bir şok teşkil ettiğini" söyledi.

06:30 - Katar Qantas'dan Dubai'ye uçuşlar yasaklandı

  • Avustralya havayolundaki bir yönetici, Birleşik Arap Emirlikleri havaalanı üzerinden geçmelerinin yasak olması nedeniyle Katar uyruklularının Qantas üzerinden Dubai seferlerine katılmasına izin verilmeyeceğini söyledi.
  • BAE, havayolu yolcuları üzerindeki pratik etkiler şimdiye kadar belirsiz olmasına rağmen, Katar vatandaşlarının ülkeye girmesine veya giriş noktalarından geçmesine izin verilmeyeceğini belirtmişti.

05:10 - Moritanyalılar Katar elçiliğinde protesto gösterileri düzenlediler

  • Başkent Nouakchott'taki Katar ile dayanışma gösterisinde insanlar, Katar elçiliğinin dışında, hükümetlerinin Körfez devletleriyle ciddi ilişkiler kurma kararı aleyhinde gösteri yaptı.

04:05 - ABD'nin Katar büyükelçisi kriz hakkında görüştü

  • Mesal bin Hamad Al Sani, El Cezire'den Şhab Rattansi'ye verdiği demeçte, "Bütün bu konular fabrikasyon iddialara dayanıyor; hiçbir kanıt yok" dedi.
  • Büyükelçi, "Katar'ın terörle mücadele ettiğinin pek çok kanıtı var, Katar Riyad'da bunu takdim etmişti" dedi. ABD'ye olan bağlılığımız kesin bir taahhüttür ve bölgeye olan bağlılığımız da sağlamdır, burada bir sorun yoktur" dedi.

01:56 - Katar'ın gaz ihracatından etkilenmez

  • Exxon Mobil Corp, Katar'da sıvılaştırılmış doğal gazın üretiminin ve ihracatının etkilenmediğini açıkladı.
  • Artan diplomatik tehditler, özellikle Körfez'deki bazı bölgesel limanlardan sonra Katar'ın LNG'sine küresel erişim konusunda endişeler oluşturdu, endişeler özellikle bazı limanların Katar bayraklı gemileri kabul etmeyeceklerini söylemeleri ardından gelişti.

01:48 - Trump, Suudi Kral Salman'la görüştü

  • Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, "İki lider terör örgütünün finansmanını önlemek ve aşırılığın bölgedeki herhangi bir ulus tarafından teşvik edilmesini ortadan kaldırmak için kritik hedefler üzerine görüştü."
  • Trump, birleşik bir Körfez İşbirliği Konseyi'nin terörizmi yenmek ve bölgesel istikrarı artırmak için kritik önem taşıdığının altını çizdi.

01:35 - Moritanya Katar ile diplomatik ilişkileri kesti

  • Arap Ülkeleri Birliği üyesi olan Batı Afrika ülkesinin dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada sebep olarak "Katar devlet politikalarının terör örgütlerini ve aşırı fikirleri desteklemesi" gösterildi.

01:10 - Pentagon şefi Katar savunma bakanıyla konuşacak

  • ABD Savunma Sekreteri Jim Mattis Salı günü Katar muhalefetiyle telefonda bir konuşma yaptı. Bir kaynağa göre, Reuters haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, görüşmelerin ayrıntılarının verilmediği bildirildi.
  • Pentagon, daha önce, hayati bir ABD hava üssüne ev sahipliği yaptığı için Katar'a övgülerini ve "bölgesel güvenliğe kalıcı bağlılığını" yeniledi.

00:30 (Çarşamba) - Fas Havayolları, Doha transit uçuşlarını durdurdu

  • Royal Air Maroc (RAM), Katar'dan bu ülkelere yapılan uçuşların iptali nedeniyle Katar'ın başkenti Doha üzerinden Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Suudi Arabistan ve Mısır'a transit uçuşlar yapılmasını askıya alması gerektiğini açıkladı.
  • Şirketin Katar'dan Fas'a direkt uçuşları devam ediyor.

ÇARŞAMBA (7 Haziran 2017) ^
SALI (6 Haziran 2017) v

23:51 - Erdoğan Katar yaptırımlarını eleştirdi, Erdoğan daha güçlü bağlar istiyor

  • Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Katar aleyhinde yapılan yaptırımların iyi olmadığını belirtti.
  • Geçtiğimiz yıl başarısızlığa uğrayan darbeye atıfta bulunan Erdoğan "Türkiye, Katar ile olan bağlarına, Türkiye'yi en zor anlarda destekleyen tüm arkadaşlarımızla olduğu gibi devam edecek ve bağları geliştirecektir" dedi.

23:20 - Ürdün Katar ile diplomatik ilişkilerini düşürdü

  • Ürdün, Körfez'deki "krizin nedenini" inceledikten sonra Katar ile diplomatik temsilciliğini düşüreceğini söyledi.
  • Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Momani, ülkesinde El Cezire'ye verilen medya ağı lisansının da iptal edildiğini söyledi.

21:13 - Suudi Arabistan: Katar politikaları değiştirmeli

  • Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, bazı Arap ülkelerinin Katar'a karşı aldığı ekonomik önlemlerin neden olacağı zararın, Katar'ı, politikalarını değiştirmeye ikna etmesi gerektiğini söyledi.
  • Adil el-Cubeir Paris'te "Sağduyu ve mantığın, Katar'ı doğru adımları atmaya ikna edeceğine inanıyoruz" dedi.
  • "Alınan kararlar çok güçlü ve Katar üzerinde oldukça büyük bir maliyet oluşturacak ve Katarlıların bu maliyetleri devam ettirmek istediğine inanmıyoruz."

20:30 - IATA, Katar ile hava hattının geri gelmesi yönünde çağrıda bulundu

  • Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Katar aleyhinde hareket eden ülkelere, ülkeyle olan hava bağlantılarını yeniden tesis etmek için çağrıda bulundu ve büyük seyahat kesintilerine karşı uyardı. IATA Genel Müdürü Alexandre de Juniac, "Tabii ki ülkelerin sınırlarını kapatma hakkına sahip olduklarını kabul ediyoruz" dedi, "Fakat Katar ile olan bağlantının olabildiğince çabuk geri gelmesi gerekiyor."

19:25 - Fransa cumhurbaşkanı Körfez geriliminin çözümünü aramaya hevesli

  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani ile telefonda yaptığı konuşmada Katar ve komşuları arasındaki gerginliği azaltma yollarını aramayı planladığını söyledi.

19:22 - Pentagon, Katar'a minnettar; Trump'ın Tweet'leri hakkında yorum yok

  • Pentagon, ABD Ordusu'nun, Katar'ın ülkedeki ABD ordusunun varlığına verdiği destekten ve "bölgesel güvenliğe olan bağlılığını sürdüreceğinden" dolayı minnettar olduğunu söyledi. Sözcü, ABD Başkanı Donald Trump'ın Tweet'leri hakkında yorum yapmayı reddetti.

16:45 - Trump, Katar'ı ikinci kez Tweet'ledi.

  • ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'da şunları söyledi: "Suudi Arabistan ziyaretinde Kral'la ve 50 ülkeyle yaptığımız ziyaretin işe yaradığını görmek güzel. Onlar, radikalizmin finansmanı konusunda katı bir tutum alacaklarını söylediler. Ve bütün söylenenler Katar'ı işaret ediyordu. Belki bu terörizm korkusu için sonun başlangıcı olur."

15:45 - Filipinler, işçilerin Katar'a seyahat etmelerini engelledi

  • İşçi sekreteri, Filipin Hükümeti'nin, Filipinli işçilerin Katar'a seyahat etmelerinin geçici olarak askıya alındığını söyledi. Silvestre Bello, Katar'daki 200.000'den fazla Filipinli işçiyi geri göndermek için herhangi bir plan olmadığını söyledi.

15.06 - ABD Başkanı Donald Trump Tweet Attı

  • Krizin ortaya çıkmasından bu yana Trum ilk kez konuya müdahil oldu. Trump tweetinde "Ortadoğu'ya yaptığım son ziyarette, Radikal İdeoloji daha fazla finanse edilemez açıklamasında bulundum. Liderler de Katar'ı işaret etti" dedi.

12:20 - Suudi Arabistan, Katar Havayolları’nın lisansını askıya aldı

  • Suudi basınına göre, Suudi Arabistan'daki taşımacılık yetkilileri Suudi Arabistan'da faaliyet gösterebilmek için gerekli olan ve Katar Havayolları’nın da sahip olduğu lisansı iptal etti.
  • Yetkililer ayrıca, Katar Havayolları’na ait Krallık’ta bulunan tüm ofisleri kapatmaya karar verdiler.

11:50 – Katar’ın spor kanalı beIN Birleşik Arap Emirlikleri'nde engellendi

  • Yetkililer ve telekomünikasyon şirketleri daha ayrıntılı bilgi vermedi. BeIN, 2013'te Al Jazeera'nın spor kanallarını satın almıştı.

11:20 - Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ile olan bağlarını onarmadan önce teminat talep ediyor

  • BAE Dışişleri Bakanı Anwar Gargash, Twitter'da yaptığı açıklamada "Anlaşmalarımız kesildikten sonra, güveni yeniden kurmak için garantili bir yol haritasına ihtiyacımız var" dedi.
  • Gargash, Salı günü erken saatlerde attığı bir dizi tweette Doha’nın "para, medyai partizanlık ve aşırılıkçılığa" döndüğünü iddia etti. Katar iddiaları reddetti.

10:00 - Katar Borsası % 2.7 yükseldi           

  • Katar Borsası, bir önceki gün düşüş gösterdikten sonra salı günü erken saatlerde tekrar toparlandı.
  • Katar Borsa endeksi, yarım saatlik işlemden sonra yüzde 2.7 arttı; borsa, pazartesi günü yüzde 7,3 oranında düşmüştü.

09:20 - Katar'ın alüminyum ihracatı engellendi

  • Norveçli Norsk Hydro şirketi, Katar'daki Qatalum metal tesislerinden yaptığı alüminyum ihracatının Birleşik Arap Emirlikleri tarafından engellendiğini açıkladı.
  • Norsk Hydro, Asya, Avrupa ve Amerika'daki müşterilere yıllık 600.000 tondan fazla birincil alüminyum üreten Qatalum ortak girişiminde yüzde 50'lik bir hisseye sahip.
  • Natalk Hydro, "Qatalum'un gönderilerinin çoğu, BAE'deki büyük Jebel Ali limanından geçiyor ancak bu liman, Katar'ın tüm gönderileri için Salı sabahı kapanacak gibi görünüyor" dedi.

8:23 - Katar Havayolları BAE, Mısır ve Bahreyn uçuşlarını erteliyor

  • Katar Havayolları, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne olan uçuşlarını Salı gününden itibaren yeni bir bildirime kadar iptal edildiğini duyurdu. Havayolu şirketi, Suudi Arabistan'a uçuşları askıya almasından bir gün sonra web sitesinde açıklama yaptı.
  • Şirket, 5 Haziran 6 Temmuz tarihleri ​​arasında bu dört ülkeden herhangi birine yönelik satın alınan Katar Havayolları biletine sahip olan yolcuların, uçuşlarını gidiş tarihinden itibaren 30 güne kadar yeniden düzenlemelerine izin verdiğini açıkladı.
  • Katar Havayolları, etkilenen ülkelerdeki ofislerinin yeni bir duyuruya kadar normal şekilde çalışmaya devam edeceğini söyledi.

08:00 - Erdoğan gerginliği azaltmak için görüşmelerde bulundu

  • Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerginliği azaltmak için Katar, Rusya, Kuveyt ve Suudi Arabistan liderleriyle telefon görüşmesi yaptığını söyledi.
  • Kaynaklara göre, "Bölgesel barış ve istikrarın ve mevcut tansiyonun düşürülmesi için diplomasi ve diyaloga odaklanmanın öneminin müzakerelerde altı çizildi."

01:30 - Katar Dışişleri Bakanı'nın röportajı

  • Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman El Sani, El Cezire'ye "Katar devletinin stratejik seçimi, herhangi bir anlaşmazlığı diyalog yoluyla çözmektir" dedi.
  • El Sani, El Cezire’ye verdiği röportajda "Bu tırmanışın sebepleri ile ilgili olarak, dürüst olmak gerekirse, bu krizin gerçek nedenlerinin olup olmadığını bilmiyoruz" diye konuştu.
  • En son Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantısında ya da Amerikanİslam-Arap zirvesinde "herhangi bir kriz belirtisi yoktu".
  • Kuveyt emirinin Salı günü "krizi içeriği” ne yardımcı olmak için Suudi Arabistan'a gittiğini söyledi.
  • Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad El Sani, durumu çözmek için Salı günü ülkeye bir konuşma yapacak.
  • KİK’in geleceği konusunda büyük bir soru işareti bulunduğunu da sözlerine ekledi.
  • "Körfez medyasında görülmemiş bir tırmanış yaşandı ancak Katar bu tırmanışbaşka bir tırmanışla cevap vermedi".

22:40 - Kuveyt kısıtlamaya çağırıyor

  • Kuveyt'in Emiri Şeyh Sabah elAhmed el-Sabah, devlete bağlı KUNA isimli haber ajansının verdiği bilgiye göre, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Sani'yi çağırdı ve "Körfez'deki durumu kontrol altına almak için herhangi bir önlem alınmadı" dedi.

20:30 - Türkiye Körfez’deki gerginliği çözmeye çalışıyor

  • Türkiye Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ve komşuları arasındaki diplomatik gerginliği çözme çabalarına "aktif olarak katıldığını" söyledi.

20:00 - ABD askeri değişikliği için "plan yok"

  • ABD Ordusu Merkez Komutanlığı, Körfez diplomatik krizinin ortasında "Katar'daki duruşumuzu değiştirme planımız yok" dedi. Binbaşı Adrian J. T RankineGalloway, ABD askeri uçaklarının Afganistan, Irak ve Suriye'deki görevlerini Katar'ın Al-Udeyd hava üssünden sürdüreceğini söyledi.

19.30 - Mısır hava sahası Salı sabahı kapanacak

  • Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı, ülkenin hava sahasının Salı 04:00’ten (GMT) itibaren Katar uçuşlarına kapalı olacağını açıkladı.

18:30 - İsrail Katar karşıtı hamlelere övgüde bulundu

  • İsrail savunma bakanı Avigdor Lieberman, "Bunun teröre karşı mücadelede çok sayıda işbirliği imkânı açtığından şüphe yok" diyerek Katar aleyhinde alınan tedbirleri övdü.

18:25 - Suudi El Cezire bürosunu kapattı

  • Suudi Arabistan devlet medyasının haberine göre, Suudi Arabistan yönetimi El Cezire’nin yerel bürosunu kapattı.

17:40 - Suudi limanları Katar gemilerine izin vermiyor

  • Suudi Arabistan Limanları Yetkilisi, nakliye acentelerine, Katar bayrakları taşıyan gemileri veya Katar şirketlerine veya şahıslara ait gemilerine sahip olanların limanları kullanamayacağını bildirdi.

17:10 - Mısır, hava ve deniz bağlantılarını askıya aldı

  • Mısır Dışişleri Bakanlığı, ülkenin Katar ile olan hava ve deniz bağlantılarını, ulusal güvenliği gerekçe göstererek askıya aldığını açıkladı.

16:40 - Türkiye 'üzüntü' bildirdi

  • Ankara 'da düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin anlaşmazlıkların yönetilebilir bir seviyeye getirilmesi için yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.
  • Çavuşoğlu ayrıca: "Türkiye Körfez ülkeleri arasındaki birliği ve tekliği kendi birliği olarak görüyor" dedi.

16:00 - İran'dan gelen gıda '12 saat içinde ulaşabilir'

  • Tarım ürünleri ihracatçıları sendikası başkanı Reza Nourani, İran'dan yola çıkan gıda gönderilerinin 12 saat içinde Katar'a ulaşabileceğini söyledi.

15:30 - Birleşik Arap Emirlikleri limanı Katar'a bağlı olan gemileri geri çevirdi

  • BAE'nin Fujairah Limanı, Katar bayraklı veya Katar'dan gelen hiçbir geminin geminin limana yanaşmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

15:30 - İran, diyalog çağrısında bulundu

  • İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bahram Gasemi, bakanlığın internet sitesinde, arasında tartışma bulunan ülkeler arasında "açık ve net diyalog" çağrısında bulundu. İran, Arap Körfezi komşuları arasındaki artan gerginliklerin bölgede bulunan herkesin çıkarını tehdit ettiğini söyledi.

15:15 - Maldivler Katar ile ilişkileri kesiyor

  • Maldivler karara "teröre ve aşırılığı cesaretlendiren faaliyetlere karşı kesin bir muhalefet" sebebini gösterdi.

15:10 - Mısır büyükelçisini geri çağırıyor

  • Mısır Dışişleri Bakanlığı, Kahire'deki Katar büyükelçisinin ülkeyi terk etmesi için 48 saat içinde verildiğini ve Doha'daki Mısır büyükelçisine iki gün içinde eve dönmesinin emredildiğini açıkladı.

14:50 - Libya'daki Haftar hükümeti, Katar ile olan ilişkilerini kesti

  • Libya'daki üç rakip hükümetten biri olan Halife Haftar liderliğindeki hizip, Katar ile ilişkileri keseceğini açıkladı.
  • Haftar'ın dışişleri bakanı, Katar'ı "terörizme yataklık" ile suçluyor.

14:00 - Suudi Arabistan, Katar sınırını kapattı

  • Suudi Ulaştırma Kurumu, Katar’ın kara ve deniz yoluyla ile olan sınırlarının kapanmasını hızlı bir şekilde onayladı.

13:30 - Suudi sınırında kuyruk

  • Kamyonların, geçişe izin verilmemesi üzerine Suudi Arabistan'daki Katar sınırında kuyruk oluşturduğu öğrenildi.

13:20 - FIFA'dan güncellemeler

  • Futbolun dünya yönetim konseyi "Katar ile düzenli temas" halinde kalındığını açıkladı.
  • FIFA, "2022 Katar Yerel Organizasyon Komitesi ve 2022 FIFA Dünya Kupası ile ilgili olmak üzere Eski Eserlerle İlgili Konularda Üst Komite" ile konuşulduğunu söyleyen kısa bir açıklama yaptı.
  • Açıklamada: "Şimdilik herhangi bir yorumumuz yok" dendi.

13:15 - Arabia Havayolları uçuşları Salı gününden itibaren askıya alındı

  • Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki düşük maliyetli bir havayolu şirketi olan Arabia Havayolları, giderek büyüyen diplomatik kriz nedeniyle Emirates havayollarıyla birlikte Katar uçuşlarının ertelendiğini söyledi.
  • Arabia Havayolları, uçuşları "daha sonraki bildirime kadar" Salı günü askıya alınacağını açıkladı.

12:10 - Suudi Arabistan Havayolları, uçuşları Pazartesi gününden itibaren askıya alındı

  • Suudi Arabistan Havayolları, Katar'ın başkenti Doha'ya olan uçuşları askıya alındığını açıkladı.
  • Saudia olarak da bilinen havayolu şirketi, ayrıntılı açıklama yapmadan Pazartesi sabahı uçuşların durdurulacağını açıkladı.

11:05 - FlyDubai Havayolları uçuşları Salı'dan itibaren iptal edildi

  • Dubai'nin düşük ücretli uçuş şirketi FlyDubai, Katar ile diğer Arap ülkeleri arasındaki diplomatik anlaşmazlık sebebiyle Katar uçuşlarını iptal ettiğini açıkladı.
  • Şirket, Pazartesi ve Salı gününden başlayarak tüm uçuşların askıya alındığını söyledi. Açıklamada ayrıntılara yer verilmedi.
  • FlyDubai'nin kararı, Emirates ve Etihad havayolu şirketlerinin Doha uçuşlarını iptal etmesinin ardından geldi.

10:45 - Yemen Katar ile olan bağları kesti

  • Yemen'in uluslararası alanda kabul gören hükümeti Katar ile olan ilişkilerini kesti ve Suudi liderliğindeki koalisyonun Katar'ın Yemen'deki Houthis savaşına katılım kararını desteklediğini açıkladı. Katar, Mart 2015'ten bu yana koalisyonun bir parçası idi.
  • Cumhurbaşkanı Abid Rabbo Mansur Hadi hükümeti, Katar’ın Yemendeki aşırı gruplar ile kısmen bağları olduğunu iddia ederek "legal hükümeti destekleyen ülkelerin hedefleriyle çelişmek" sebebiyle bu kararın alındığını açıkladı.

10:20 - Emirates uçuşları Salı'dan itibaren iptal edildi

  • Dubai merkezli havayolu şirketi Emirates, giderek artmakta olan diplomatik kırılmanın ortamında olunması sebebiyle Katar'a olan uçuşların askıya alındığını açıkladı.
  • Emirates, uçuşların Salı gününden başlayarak bir sonraki bildirime kadar askıya alınacağını açıkladı.

10:00 - ABD KİK’e birlik çağrısında bulundu

  • ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Sidney'de gazetecilere verdiği demeçte, "KİK'in birleşik bir cephe olarak kalması önemlidir" dedi.
  • Tillerson, terörle mücadelede herhangi bir çatlak beklenmediğini söyledi.
  • Katar, Ortadoğu'daki en büyük ABD askeri üssüne ev sahipliği yapıyor.

09:55 - Katar’ın resmi tepkisi

  • Katar, dört Arap ülkesinin de diplomatik ilişkileri kesmesi için "meşru bir gerekçesi olmadığını" söyledi.
  • Katar ayrıca, kararın "egemenliğinin ihlali" olduğunu ve vatandaşlarına onları etkilemeyeceğini söylediğini belirtti.

08:35 - Etihad Havayolları Salıdan itibaren uçuşlarını erteliyor

  • Abu Dhabi merkezli havayolu şirketi Etihad, 6 Haziran'dan itibaren "yeni bir duyuruya kadar" Katar seferlerini askıya aldığını açıkladı.
  • Etihad, son uçuşlarının Salı sabahının erken saatlerinde olacağını söyledi.
  • Birleşik Arap Emirlikleri’nin önde gelen havayolu firması Etihad karar için herhangi bir neden vermedi.

06:10 – BAE ve Mısır, Katar ile ilişkileri kesiyor

  • Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Katar ile diplomatik ilişkileri kesiyor.
  • Hem Birleşik Arap Emirlikleri hem de Mısır, devlete ait haber ajansları üzerinden birkaç dakika arayla bildirimlerde bulundu.

06:00 – Suudi Arabistan, Katar ile ilişkileri kesti

  • Suudi Arabistan, Katar ile diplomatik ilişkileri kesmekte olduğunu ve Katar'ın birliklerini Yemen'de sürmekte olan savaştan çektiğini açıkladı.
  • Suudi Arabistan, devlet tarafından işletilen Saudi Basın Ajansı aracılığıyla Pazartesi günü erken saatlerde bu duyuruyu yaptı.
  • Katar ve Körfez Arap ülkeleri arasındaki anlaşmazlık, son zamanlarda Katar'ın devlet tarafından işletilen haber ajansının devre dışı bırakılmasıyla arttı.

SALI (6 Haziran 2017) ^
PAZARTESİ (7 Haziran 2017) v

5:50 - Bahreyn Katar ile ilişkileri kesiyor

  • Bahreyn, Körfez Arap ülkeleri arasında derinleşen kırılganlık ortamında Katar ile diplomatik ilişkileri kesmekte olduğunu açıkladı.
  • Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, Pazartesi günü erken saatlerde yaptığı bildiride, Katar'ın başkenti Doha'dan 48 saat içinde diplomatik misyonunu geri çekeceğini ve Katar'ın tüm diplomatlarının aynı dönemde Bahreyn'den ayrılması gerektiğini söyledi.

El Cezire İngilizce'den tercüme edilmiştir.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum