1. HABERLER

  2. HABER

  3. Katalonya'da Halk Bağımsızlığa "Evet" Dedi
Katalonya'da Halk Bağımsızlığa "Evet" Dedi

Katalonya'da Halk Bağımsızlığa "Evet" Dedi

İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde yapılan gayriresmi halk oylamasına katılanların yüzde 80,72'si bağımsızlık istedi.

10 Kasım 2014 Pazartesi 10:14A+A-

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde, Anayasa Mahkemesi'nin durdurma kararına rağmen yapılan gayriresmi halk oylamasında, katılımın yaklaşık yüzde 40 olduğu ve yüzde 80,72 bağımsızlık yanlısı oy kullanıldığı açıklandı.

Katalonya özerk yönetim hükümeti başkan yardımcısı Joana Ortega, dün yerel saatle 09.00-20.00 arasında yapılan halk oylamasının sonuçlarını açıkladı. 

Sandıkların açılan yüzde 88,44'üne göre belirlenen sonuçları açıklayan Ortega, halk oylamasında yöneltilen "Katalonya'nın bir devlet olmasını istiyor musun?" ve buna ''evet'' yanıtı verenlere "Bu devletin bağımsız olmasını istiyor musun?" sorularına verilen cevaplara göre oranları açıkladı.

Bağımsızlık isteyenler anlamına gelen "evet-evet" cevabı verenlerin oranı yüzde 80,72 (1 milyon 649 bin 239 kişi), İspanya'ya bağlı ama özerklik hakları daha çok genişletilmiş bir Katalonya isteyenler anlamına gelen "evet-hayır" seçeneğini işaretleyenlerin oranı yüzde 10,11, "hayır" diyerek Katalonya'nın aynı özerklik hakları ile yönetilmesine devam edilmesini isteyenlerin oranı da yüzde 4,55 olarak verildi. Ayrıca halk oylamasında yüzde 0,56 boş oy çıktığı da açıklandı. 

Ortega, yüzde 88,44'ü açılan sandıklara göre katılımın 2 milyon 43 bin 226 kişi olduğunu ifade ederek, kalan sandıkların da açılmasıyla tam katılım sayısının 2 milyon 250 bin civarında olmasını beklediklerini kaydetti.

Öte yandan, bağımsızlık yanlısı olan ve halk oylamasının gerçekleşmesi için sivil toplumu örgütleyen Katalonya Ulusal Asamblesi'nin Başkanı Carme Forcadell de yaptığı değerlendirmede, "Bugün, İspanyol adaletine, tüm tehditlerine rağmen artık ondan korkmadığımızı gösterdik" dedi. 9 Kasım'ın Katalonya için "ilk tur seçim" olduğunu savunan Forcadell, Katalonya'da olası bir erken seçim iddialarına atıfta bulunarak, yarından itibaren "seçimlerden konuşmaya başlayacaklarını" söyledi. Katalonya'da azınlık hükümetine dışarıdan destek veren ve açıklanan son anketlerde olası bir seçimde 1. parti çıkacağı belirtilen Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) partisi de benzer bir açıklama yaparak, bu halk oylamasının ardından Katalonya'da erken seçimlere gidilmesini istedi.

HABERE YORUM KAT