1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Kassam, SİHAlarıyla İsrail'i tedirgin ediyor
Kassam, SİHAlarıyla İsrail'i tedirgin ediyor

Kassam, SİHAlarıyla İsrail'i tedirgin ediyor

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, ilk kez 11 Haziran'da yayınlanan bir belgeselde, Gazze Şeridi'nde üretilen ve geliştirilen çok sayıda insansız hava aracına sahip olduğunu ortaya koydu.

20 Haziran 2022 Pazartesi 21:15A+A-

HAKSÖZ HABER

İzzeddin El Kassam’ın internet platformlarında yayınlanan belgeselde, Mayıs 2021'de Gazze'ye yönelik düzenlenen son askeri saldırı sırasında İsrail tarafından öldürülen Hamas'ın en önde gelen drone mühendislerinden ikisi olan Zafer el Şava ile Hazem el Hatib'in anılarına yer verilirken, İsrail'e karşı kullanılan SİHA'lar tanıtıldı.

Hamas’ın roketlerinin yanı sıra insansız hava araçları da en merak edilen mühimmatlarından biri olarak görülüyor. Mayıs 2021’de iki silah türü de İsrail'e karşı yoğun bir şekilde kullanıldı.

İsrail ordusu, 12 Haziran'da işgalcinin ‘Kanal 12'sine yaptığı açıklamada, Mayıs 2021'de Hamas'ın, İsrail'in güneyindeki Tamar gaz sahasını insansız hava aracıyla hedef aldığını söyledi.

13 Mayıs 2021'de zaten Hamas, Gazze kıyılarındaki gaz sahasını bir dizi Şehab isimli kamikaze insansız hava aracıyla hedef aldığını açıklamıştı.

İzzeddin El Kassam’ın yayınladığı belgesele göre Hamas tarafından inşa edilen Şehab drone’u, 30 kilogram ağırlığında patlayıcıyı taşıyarak saldırı gerçekleştirme kabiliyetine sahip. 250 kilometreye kadar uçabilen drone’un hedefini tespit etmek için GPS koordinatları ve uydu görüntülerini kullandığı belirtiliyor.  Bir yer operatörü tarafından kamera kullanılarak görsel olarak hedefe yönlendirilen dronelar ile İsrail’e karşı birçok operasyon düzenlendiği bilgisi paylaşılıyor.

2014'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı sırasında uzmanların yardımıyla Hamas, ilk insansız hava aracı Ebabil 1'i üretmişti.

İnsansız hava araçlarından biri, İsrail ordusunun radarlarından kaçarak Tel Aviv'deki İsrail Savunma Bakanlığı karargahına tespit edilmeden ulaşmıştı.

İsmini vermeyi reddeden bir Hamas askeri yetkilisi Al-Monitor'a yaptığı açıklamada, mühendislerinin yıllar içinde eksiksiz bir insansız hava aracı sistemi kurabildiklerini ve hepsinin Gazze Şeridi'nde kendi imkanları çerçevesinde üretildiğini ve İsrail ordusuna karşı kullanılmak üzere geliştirildiğini kaydetti.

Hamas, ilk insansız hava aracı projesi için 15 Aralık 2016'da Tunus'un Safakes kentinde suikasta kurban giden Tunuslu mühendis Muhamed Zuari’ye bütçe ayarlamıştı ancak Mossad tarafından şehit edilen mühendisin çalışmaları yarım kalmıştı.

Emekli Filistinli Tümgeneral Yusuf El Şarkavi Al-Monitor'a yaptığı açıklamada, Hamas'ın insansız hava araçlarının günümüzde birer silah olduğunun farkında olduğunu ve onları gelecekteki askeri harekatlarda kullanmak için geliştirdiğini söylüyor.

Gazze İçişleri Bakanlığı'nda yarbay rütbesine sahip askeri ve güvenlik uzmanı Muhammed Ebu Harbid de Al-Monitor'a verdiği demeçte: “Hamas, İsrail ordusuyla savaşında tek başına tünellere veya füzelere güvenmek istemiyor. En sonuncusu insansız hava araçları olmak üzere, olabildiğince çok silah edinmeye çalışıyor.” diyor.

Hamas'ın bu askeri uçakları kısıtlı imkanlara rağmen sürekli olarak geliştirdiği vurgulanırken, bu durumun İsrail'i dehşete düşürdüğü kaydediliyor. İsrail ayrıca Mossad aracılığıyla Hamas’ın bu tür projelerini mümkün olan her şekilde kesintiye uğratmaya çalışıyor.

HABERE YORUM KAT