1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. “Karınızı Yiyebilirsiniz” Fetvası Yalan Çıktı
“Karınızı Yiyebilirsiniz” Fetvası Yalan Çıktı

“Karınızı Yiyebilirsiniz” Fetvası Yalan Çıktı

İran medyası tarafından yayılan uydurma 'Suudi Müftüsü fetvası' haberi yalanlandı.

09 Nisan 2015 Perşembe 22:17A+A-

Ortadoğu’da süren Suudi-İran gerilimi medyada da kendisini göstermeye devam ediyor. Daha önce de Türkiye’de ODA TV, SOL Haber Portalı gibi kaynaklardan servis edilen çoğu İran kaynaklı asparagas haberlere bir yenisi daha eklendi.

İlk olarak Sol Haber Portalında yayınlanan ve sırasıyla Hürriyet, İsrail kaynaklı Şalom gibi medya organlarında yayılan tuhaf habere göre Suudi Arabistan Büyük Müftüsü Abdülaziz el eş-Şeyh’in yayınladığı ileri sürülen fetvada “Bir erkek şiddetli açlık çekiyorsa karısını veya karısının vücudunun çeşitli parçalarını yiyebilir” denildi.

Bu yalan haber şeyhin cuma hutbesinde Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Yemen'deki Husi örgütüne yapılan operasyonu desteklemesinden sonra ortaya atıldı. Abdülaziz el eş-Şeyh "Saldırılar Farsın kötü niyetlerine yapılan cevaptır" demesiyle birlikte bir itibarsızlaştırmaya tabi tutuldu.

Suud Müftüsü'ne isnat edilen fetva tamamen uydurma olduğu gibi haberde de fetvanın nerede yayınlandığına dair bir bilgi yok. Adı geçen şeyhin sitesinde böyle bir fetva bulunmuyor.

Haberi takip eden kaynaklar, haberin ilk önce Hizbullah'a ait Bint Cubeyl sitesinde dün öğle saatlerinde yayınlandığını ve daha sonra Yine İran medyası tarafından servis edildiğini söylüyor. İran medyası daha önce de kasıtlı olarak bu tür uydurma haberler yapmıştı.

Aynı kaynaklar Kusayr kuşatması sırasında, Hizbullah’a karşı savaşan Suriyeli mücahidlere desteğini açıklayan Suudi Arabistanlı vaiz Muhammed El Arifi'nin "cihad nikahı" denilen şeye fetva verdiğini ve teşvik ettiğini iddia etmişti. O haber de asılsız çıkmış ve yalanlanmıştı.

İran medyasının böyle asparagas haberleri yayma şekli herkesçe biliniyor. Haberi önemsiz bir yerde yayınlıyorlar, sonra onu kaynak gösterip yayıyorlar. Türkiye'de haberi yayınlayanlar da genellikle İran medyasını kaynak gösteriyorlar.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız İsmail Yaşa; “"Suud Müftüsü'nün fetvası" haberinin ilk kaynağının Arap sokağında "Paralı telefon" ve "Abduddolar" adıyla da bilinen Abdulbari Atvan olduğunu belirterek, İran lehine çalıştığı herkesçe bilinen Atvan'ın gazetesinde yayınlanan haberin daha sonra İran medyası tarafından yayıldığı bilgisini verdi.

İsmail Yaşa’ya göre bu haberi yapanların amacı Yemen operasyonuyla ilgili olarak yalan haberle de olsa algı oluşturmak.

Yaşa: “Haberi gerçek kabul edip yayınlayan medya organları aslında çok kolay bir şekilde haberin doğruluğunu teyit edebilirler. Ama görülüyor ki maksat üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek.

Bu olay üzerinden büyük ihtimalle Yemen operasyonuna destek veren hükümet de hedef alınıyor. Bu asılsız haberi hiç sorgulamadan yayınlayarak okurlarına adeta "Bakın hükümetin desteklediği insanlar işte bunlar" mesajını veriyorlar. Haber baştan sona bir algı çalışması”dedi.


Kaynak: Haber Seyret.com

HABERE YORUM KAT

2 Yorum