1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Karadavi: 'Darbeye Direnin'
Karadavi: 'Darbeye Direnin'

Karadavi: 'Darbeye Direnin'

Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Yusuf Karadavi, Libya halkına hükümeti devirmek amacıyla ordu birlikleriyle çatışan emekli tuğgeneral Halife Haftar'a karşı direnme çağrısında bulundu.

23 Mayıs 2014 Cuma 12:16A+A-

Yusuf Karadavi’nin ofisinden yapılan açıklamada, Libya halkı “ülkede meşruiyeti düşürmek isteyenlere karşı sağlam bir mücadele sergilemelidir” denildi.

Açıklamada, barış ve huzuru bozma, ülkeyi şiddet sarmalına sürükleme girişimleri kınandı.

Karadavi, “Libya halkı, terörizmle mücadele ve benzeri uydurma söylemlerle ülke gündemine oturmaya çalışan ve halkın özgürlüğünü elinden alarak adil davalarına karşı silah kullananlara karşı ulusal birlik sağlamalı” dedi.

Karadavi’nin açıklamasında ülkedeki anlaşmazlıkların şura ve halkın özgür iradesiyle seçilmişlerin oluşturacağı bir meclisle çözülmesi çağrısı yapıldı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na yakınlığıyla bilinen Yusuf Karadavi, 12 Mayıs’ta yaptığı açıklamayla Mısır halkını ise yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot etmeye çağırmıştı.

Karadavi, 3 Temmuz 2013’te demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yapılan darbeyi de sert bir dille eleştirmişti.

Neler oluyor?

17 Mayıs 2014'te Libya'nın Bingazi kentinde orduya bağlı Ra'fallah es-Sehati Tugayı ile emekli general Halife Haftar'a bağlı birlikler arasındaki çatışmalar yaşanmıştı. Ordu içindeki iki farklı grubun çatışmasını Başbakan Es Sini 'darbe girişimi' olarak nitelemişti.

İslami eğilimli Libyalı devrimcilerden oluşan Ra'fallah es-Sehati Tugayı, 17 Şubat 2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesiyle sonuçlanan olaylarda ordu birlikleriyle çatışmaya girmiş ancak Kaddafi'nin devrilmesinin ardından oluşturulan Genelkurmay Başkanlığı'na bağlanarak orduya katılmıştı.

Emekli General Halife Haftar ise 14 Şubat 2014'te televizyondan yaptığı açıklamada, askeri ve hayati öneme sahip noktaların ele geçirildiğini, Milli Genel Kongre'nin de çalışmalarının durdurulduğunu açıklamıştı.

Libya Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olmayan ‘Libya Ulusal Ordusu'nu yöneten Halife Haftar, daha önce yaptığı açıklamada ülkedeki 'radikal' gruplara ve Müslüman Kardeşler'e karşı mücadele ettiğini söylemişti.

Dönemin başbakanı Ali Zeydan söz konusu durumu "başarısız bir darbe girişimi" şeklinde nitelendirmişti.

Olayın ardından Haftar hakkında gözaltı kararı çıkarılmış ancak bu karar uygulanmamıştı.

Al Jazeera ve AFP  

HABERE YORUM KAT