1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Kapı Kapı Gidilip Hendek Mağdurlarına Psikolojik Destek Verilecek
Kapı Kapı Gidilip Hendek Mağdurlarına Psikolojik Destek Verilecek

Kapı Kapı Gidilip Hendek Mağdurlarına Psikolojik Destek Verilecek

PKK’nin tahrip ettiği ilçeler imar edilecek, yaralar sarılacak, kapı kapı gidilip halka psikolojik destek verilecek.

11 Mart 2016 Cuma 11:31A+A-

PKK’nin yerle bir ettiği Cizre, Silopi ve Sur’da asayişi sağlayan devlet, hayatın normale dönmesi için 4 koldan çalışmalar yapıyor. Şiddetten zarar gören vatandaşlar için kesenin ağzını açan devlet, şu ana kadar milyonlarca lira ödeme yaptı. Esnaf için özel krediler ihdas edilmesinin yanında her aileye, 1 yıl boyunca ayda ortalama 1000 lira ödeme yapıyor.

Adeta harabeye dönen bölgelerin tekrar inşası ise işin en maliyetli bölümü. Sur’da operasyonların bitmesinin ardından hafriyat çeken kamyonların trafiği şimdiden başladı. Gecekondu bölgeleri ile PKK’nin yoğun olarak yapılandığı mahalleler, yeni yerleşim yerlerine taşınacak. Yaşamak için elverişsiz konutların sahipleri, yeni oluşturulacak mahallelere yerleştirilecek. Nitelikli Kentsel Dönüşüm’ adı verilen proje kapsamında, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak illerinde bazı mahalleler taşınacak.

EV EV PSİKOLOG DÖNEMİ

Bütün bu çalışmaların yanında belki de en önemlisi bölgede yaşayan vatandaşlar için “Ev ev psikolog” desteği verecek olması. Türkiye gazetesinin yer verdiği bir habere göre bölgede görev yapan 500 psikoloğa ilave olarak bin 500 psikolog hizmet alımı yöntemiyle bölgeye gönderilecek. Toplam 2 bin psikolog, bölgede olaylardan etkilenen başta çocuklar olmak üzere tüm vatandaşlarla tek tek görüşecek.

Bölgede uzun süredir sokağa çıkma yasağı yaşanması ve sürekli silah seslerinden dolayı vatandaşların ölüm korkusu yaşadıkları, güvensizlik hissettikleri, kaygı düzeylerinin yüksek olduğu belirlendi. Bölgede terör nedeniyle aksayan koruyucu sağlık hizmetlerinin de tekrar eski halini alması için çalışma başlatıldı.

Sağlık Bakanlığı, terör sebebiyle adresini değiştiren 355 bin vatandaşı tek tek arayarak yeni adreslerindeki aile hekimlerine entegre etti. Evini terk etmiş hamile vatandaşlar, yeni doğum yapmış annelerin sağlık durumları, aşısını yaptırmayan çocukların aşıları, diyaliz tedavisinde olanlar için yeni diyaliz hizmetleri başlatıldı. Evde sağlık hizmeti alan hastalar, kronik hastalar ve kanser hastaları için de yeni sağlık hizmetleri planlandı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum