1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kanlı 1 Mayıs'tan Çarpıcı Bir Fotoğraf
Kanlı 1 Mayıstan Çarpıcı Bir Fotoğraf

Kanlı 1 Mayıs'tan Çarpıcı Bir Fotoğraf

Savaş Ay’ın kanlı 1 Mayıs olayları esnasında çektiği ve “ilk kurşunu atanları gösterdiğini iddia ettiği” fotoğraf ortaya çıktı.

11 Mayıs 2012 Cuma 16:24A+A-

Sümeyra Tansel'in haberi:

Kanlı 1 Mayıs 1977 olaylarını o dönemde foto muhabiri olarak izleyen Savaş Ay’ın çektiği ve “ilk kurşunu atanları gösterdiğini iddia ettiği” fotoğraf ortaya çıktı.

Hayat mecmuasının 5 Mayıs 1977 tarihli sayısında yer alan fotoğrafta elinde sopalar tutan gençlerin önünde elinde silahla koşan biri görülüyor. Bu arada kalabalığın arasındaki bir başkası da silahına davranıyor. Fotoğrafın altındaki yazı ise şöyle: “Kimdiler, Neden geliyorlardı, ne istiyorlardı? Bazıları silahını çekmiş, bazıları da yeni yeni silaha davranmaktaydılar. Aralarında silahsız hiç değilse sopasız olanı yoktu. Biraz sonra o silahlarla sopalarla vurup öldürecekleri insanları belki de daha önce hiç görmemişlerdi. Ama gergin yüzlerinde yüzlerce yıl sürmüş bir kan davasının hıncı vardı. Kavgayı da o hınçla başlattılar.”

kanli-1-mayis_1mayis1977_savas-ay_silahli-isciler.jpg

Her şey bir silah sesiyle başladı

Hayat mecmuasındaki haber ise şöyle: “Bu tür resimler yakın zamanlara kadar Beyrut’tan gelirdi, İrlanda’dan gelirdi, Amerika’nın ırk kavgasına sahne olmuş şehirlerinden gelirdi. Oralarda neler olduğunu hep biliyorduk. Beyrut’ta sosyal görüş farklarına dayanan bir din savaşı sürüp gidiyordu. İrlanda’da hem yabancıya karşı hem de mezhep ayrılığı yüzünden savaş vardı. Amerika’da ise egemen ırk ile ezilen, horlanan ırk nice zamandır sürekli kavga halindeydi. Ya Türkiye’ye ne oluyordu? Toplantı yasalara uygun olarak başlamıştı. Başlangıçta tedbirler yerli yerinde görünüyordu. Toplananlar da, güvenlik tedbirleri alanlar da sorumluluk duygusu içinde hareket etmekteydiler. Ama, bir silah sesiyle her şey bir anda alt üst oldu. Masum insanlar bir anda ne olduklarını anlayamadan kendilerini kanlar içinde yerlerde buldular. Kimi kaçarken vuruldu, kimi sığındığı duvar kenarında mermilere hedef oldu. Hava kararırken boşalan meydan tam bir savaş sahnesiydi ve radyolarda bu, ilan edilmemiş, savaşın ölü ve yaralı listeleri okunuyordu.”

“O fotoğrafı ben çektim”

Savaş Ay, 2 Mayıs 2012 tarihli Sabah gazetesindeki yazısında şu ifadelere yer vermişti: “Kanlı 1 Mayıs... 23 yaşımda bir polis muhabiri olarak o acı günü başından sonuna yaşadım ben de. İlk ateşin Halkın Kurtuluşu adlı örgüt içine sızmış, muhtemelen ‘ayarlanmış’ 2 genç tarafından açıldığını kendi gözlerimle gördüm. DİSK o gruplara (Mao’cu tabir edilirlerdi) meydanda yer vermek istemiyordu. Gençler Tarlabaşı istikametinden zorladı ve biri belinden tabancayı çıkarıp ateş etti. Sonra ikinci bir genç aynısını yaptı. Ben o anı fotoğrafladım.” TARAF

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum