1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Kandil' Yeni Katılımları Şehirlere Yönlendiriyor
'Kandil' Yeni Katılımları Şehirlere Yönlendiriyor

'Kandil' Yeni Katılımları Şehirlere Yönlendiriyor

PKK yeni katılımları Kandil yerine operasyonların yoğun olduğu şehir merkezlerine yönlendiriyor.

27 Ocak 2016 Çarşamba 12:37A+A-

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, PKK, varlığını sürdürebilmek ve temel amacı "Kürdistan" hayalini hayata geçirebilmek için strateji değişikliğine gidiyor.

PKK örgütü, özellikle bölge ve üniversitelerdeki yapılanmaları aracılığıyla kandırdığı gençleri militan olarak yetiştirmek için dağa götürmiyor. PKK örgütü özellikle son dönemde Türkiye içerisindeki uzantılarının elindeki yeni katılımları, operasyonların yoğun olduğu çatışma bölgelerine yönlendiriyor. Bu durum, istihbarat birimlerinin bölgedeki duruma ilişkin raporlarına da yansımış durumda.

"Örgütün amacı elde ettiği kazanımları muhafaza edebilmek"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, PKK örgütünün çözüm sürecini sonlandırarak şiddet eylemlerine tekrar başlaması ve ardından "devrimci halk savaşı" adı altında, çatışmaları kent merkezlerine taşımasındaki en temel gerekçenin, Suriye'deki gelişmeler olduğunu kaydetti. Acun, PKK'nın Suriye kolu olarak örgütlenen PYD-YPG'nin elde ettiği kazanımları muhafaza edebilmek ve elinde bulundurduğu Afrin'le Ayn el Arab (Kobani) kantonunu birleştirerek Türkiye'nin tüm Suriye sınır hattı boyunca bir kuşak oluşturmak istediğini söyledi.

Acun şunları kaydetti:

"Örgüt, sahip olduğu kantonları birleştirmenin önündeki en büyük engelin Türkiye olduğu bilinciyle Türkiye'nin enerjisini içeride tüketmek istiyor. Bu bağlamda, Türkiye'de çatışmaları kentlere çekip bölge halkını canlı kalkan haline getirerek sivil kayıplar yaşanmasını ve halkla devletin karşı karşıya gelmesini arzuluyor. Son dönemlerde örgütün kırsalda ağır kayıplar vermesi, güçlendirilmiş kalekollara etkili saldırılar yapamaması da bu strateji değişikliğinde bir faktör olmuş gibi gözüküyor.

Örgüt ayrıca strateji değişikliğine giderek yeni katılımları dağ kadrosuna almak yerine, doğrudan kent çatışmalarına dahil etmeye çalışıyor. Bu durum, bir yandan örgütün kırsalda zayıfladığı ve yeni katılımları organize edecek güce sahip olmadığını gösterirken bir yandan da kentlerde kaybettiği güçleri ikame ederek Suriye'de sonuç alana kadar çatışmaları sürdürmek istediğini gösteriyor"

AA

HABERE YORUM KAT