1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Kamplardaki Suriyelilerin Gözü Cenevre'de
Kamplardaki Suriyelilerin Gözü Cenevre'de

Kamplardaki Suriyelilerin Gözü Cenevre'de

Türkiye'deki kamplarda barınan sığınmacılar, 29 Ocak'ta Cenevre'de başlaması planlanan Suriye görüşmelerinin sonucunu merakla bekliyor.

28 Ocak 2016 Perşembe 12:21A+A-

Suriye'de 5. yılına giren savaşın sonlandırılması amacıyla yürütülen Cenevre görüşmelerinin üçüncüsünün 29 Ocak'ta başlaması bekleniyor. Birleşmiş Milletler, müzakerelere katılacak taraflara davetiyelerini gönderdi ancak görüşmelere kimlerin katılacağı henüz kamuoyuyla paylaşılmadı.

Türkiye, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin, müzakere masasında muhaliflerin yanında yer almasını kesinlikle istemiyor.

Yaklaşık 5 yıldır Türkiye'deki kamplarda yaşayan sığınmacılar da Cenevre'den çıkacak sonuca odaklanmış durumda. Görüşmelerden ümitli olmadıkları gözlenen Suriyeliler, herşeye rağmen ülkelerindeki iç savaşın sona ermesi konusundaki inaçlarını kaybetmiyor.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesislerinde yaşayan Hayyan Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görüşmelerden iyi bir netice çıkmasını temenni ettiklerini söyledi.

- "Krizin diplomatik yollarla çözülmesini bekliyoruz"

Suriye krizinin diplomatik yollarla çözülmesini beklediklerini ifade eden Ahmet, şöyle konuştu:

"Gelişmeleri yakından takip ediyoruz ancak açıklamalara bakıldığında kısa vadede bu meselenin çözüme kavuşacağını düşünmüyoruz. Dünyadaki söz sahibi ülkeler Suriye'deki savaşı bitirebilir. Eğer bu gerçekleşirse bizlerin de ülkemize dönme umudu artacaktır. Savaşın ve bombaların olmadığı bir Suriye hayal ediyoruz. Artık yeter, bu masum insanların sesi duyulsun istiyoruz."

Ahmet, iç savaş öncesi Arap, Türkmen ve Kürtlerin kardeşçe yaşadığına işaret etti.

Suriye'deki etnik unsurların birbirine düşman edildiğini anlatan Ahmet, "Savaştan kaçarak yollara düşen bu insanlar evlerine, çocuklar okullarına, çiftçiler tarlasına kavuşsun" diye konuştu.

Süleyman Halil ise Müslümanların yaşadığı ülkelerde yaşanan savaşların artık sona ermesini istedi.

Cenevre'de yapılacak barış görüşmelerinden bir sonuç çıkmasını dileyen Halil, "Cenevre'de planlanan müzakereleri merakla bekliyoruz. Çok fazla umudumuz yok ancak savaşın bitmesi için dua ediyoruz. Yabancı ülkeler özellikle de Rusya, Suriye'deki çıkarlarından vazgeçsin. Suriye halkının özgür iradesi hakim olsun" dedi.

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT