1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ARAKAN

  4. Kamplarda 100 binden fazla Arakanlı Müslüman çocuğun doğduğu tahmin ediliyor
Kamplarda 100 binden fazla Arakanlı Müslüman çocuğun doğduğu tahmin ediliyor

Kamplarda 100 binden fazla Arakanlı Müslüman çocuğun doğduğu tahmin ediliyor

Myanmar'ın Arakan eyaletindeki topraklarından edilen Arakanlı Müslümanların (Rohingya) son yıllarda yaşadıkları ülke içindeki ve sığındıkları Bangladeş'teki kamplarda, 100 binden fazla çocuğun dünyaya geldiği sanılıyor.

26 Ağustos 2020 Çarşamba 13:29A+A-

Yardım kuruluşu "Save the Children" (Çocukları Kurtarın Vakfı) tarafından yürütülen çalışmada, Myanmar ordusunun, Arakan eyaletinde katliam başlattığı Ağustos 2017'den bu yana Bangladeş'teki sığınmacı kampları ile 2012 yılından itibaren yerinden edilen Arakanlı Müslümanların (Rohingya) Arakan'da kaldığı kamplardaki nüfus verileri analiz edildi.

Çalışmada, son birkaç yıl içinde Bangladeş ve Myanmar'daki sığınmacı kamplarında 108 bin 37 Arakanlı çocuğun, uygun olmayan yaşam koşulları altında doğduğu tahmininde bulunuldu. Çalışmada, Bangladeş'in Cox’s Bazar bölgesindeki sığınmacı kamplarında, neredeyse tamamı anneleri Myanmar'dan kaçtıktan sonra dünyaya gelen 3 yaşının altında 75 bin 971 çocuğun yaşadığı öngörüsüne yer verildi.

Myanmar'dan Aralık 2019'a kadar alınan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerinin kullanıldığı çalışmada, ülke içinde yerinde edilenlerin kaldığı 21 kampta, 7 yaş altı 32 bin 66 çocuk olduğunu tahmini yapıldı.

Çalışmada, kamplardaki çocukların, eğitim ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişimlerinin bulunduğuna, hareket özgürlüklerinin olmadığına ve neredeyse tamamen yardıma bağlı olduklarına dikkat çekildi.

Budist isyancıların Sittwe civarındaki köylere saldırı düzenlediği ve Arakanlı Müslümanlara ait yüzlerce evi ateşe verdiği 2012 yılından bu yana aralarında Kaman Müslümanlarının da olduğu binlerce Arakanlı Müslüman, giriş çıkışların izne bağlı olduğu kamplara kapatıldı.

HABERE YORUM KAT