1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kahramanmaraş Valisi: Gösteriler Kışkırtılıyor
Kahramanmaraş Valisi: Gösteriler Kışkırtılıyor

Kahramanmaraş Valisi: Gösteriler Kışkırtılıyor

Suriyeli sığınmacıların son günlerde hedef olduğu saldırıları Al Jazeera Türk'e değerlendiren Şam Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Maravi, yaşananların komplo olduğunu savundu. Kahramanmaraş Valisi de "Provokasyon var" dedi.

16 Temmuz 2014 Çarşamba 18:30A+A-

Son günlerde ilk olarak Şanlıurfa’da Suriyeli sığınmacılara yönelik başlayan saldırılar Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Kilis, Hatay gibi illerde de yaşanıyor.

Farklı gerekçelerle Suriyeli göçmenlerle çatışmalara varan saldırıların artması ile ilgili toplumun farklı kesimlerinden sağduyu çağrıları sürerken, Suriye merkezli yardım kuruluşlarından Tekafül Şam (Şam Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) Başkanı Yasir Maravi olayların Suriye istihbaratının komplosu olduğunu iddia etti.

2012 yılında Halep’te kurulan Tekafül Şam derneğinin Gaziantep’te de bir ofisi bulunuyor.
   
Başkan Maravi, savaş öncesinde Halep’te hakim olarak görev yapan bir hukukçu.

Al Jazeera Türk’ten Yılmaz Bilgen'e konuşan Yasir Maravi ‘Esed rejimi Suriyeli mültecilerin yaşadığı bölgelere birçok ajanını göndererek buralarda yaşayan Suriyelilerle Türk vatandaşları arasında çatışma çıkarmak için büyük çaba sarfediyor. Son altı aydır bu çaba olağanüstü derecede arttı. Bizim kendi imkanlarımızla elde ettiğimiz veriler var ve bunları Türk Emniyeti ile paylaşıyoruz. Aralarında üst düzey istihbarat şeflerinin de bulunduğu kadın-erkek birçok muhaberat ajanı Türkiye’de faaliyet yürütüyor’ dedi.

Şam Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı ayrıca kendilerinin bir dizi etkinlikle Türk halkına şükranlarını iletmeye çalıştıklarını belirtiyor.

'Misafir olduğumuzu biliyoruz'

Yasir Maravi “Biz, hakikaten büyüyen ve her alanda gelişen bir ülkenin misafiri olduğumuzu biliyoruz. Türkiye düşmanlarının bizim üzerimizden bu ülkeye zarar vermesine gönlümüz razı olamaz” dedi.

“Elbette bizim vatandaşlarımızdan kaynaklanan yanlışlar da olmakta. Çünkü yüzbinlerce insan bu savaştan kaçarak Türkiye’ye sığındı. Bunların hepsi her konuda yüzde yüz haklıdır diyemeyiz. Bazı nahoş durumların yaşanmasında sorumluluğumuzu kabul ediyoruz ve bu yapılan yanlışlardan ötürü tüm Türk halkından özür diliyoruz. Ancak şunu herkes bilmelidir ki bizi bu zorlu zamanda bağrına basan bir millete karşı hiçbir biçimde yanlış yapmayacağız. Bireysel bir kaç hadisenin de Türk kardeşlerimiz tarafından bağışlanmasını rica ediyoruz. Suriye Halkı bu yapılan iyiliklere karşı hiç bir zaman borcunu ödeyemeyeceğini biliyor. Bu son yaşanan savaş ve göç, bizimle Türkiye arasında kopmaz bağların kurulmasına vesile oldu. Ülkemizi yakan bizi evimizden geleceğimizden koparan Suriye diktatörü Esed bu kardeşliğe zarar vermek istiyor. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz, Türk kardeşlerimizden de ricam bu provokasyonu görsünler ve onların vicdanına sığındığımızı bilsinler.”

Kahramanmaraş Valisi: Provokasyon var

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, yalan haberler ile hem Türkleri hem de Suriyelileri galeyana getirmek isteyenlere karşı herkesin dikkatli olmasını istedi.

Al Jazeera Türk'ten Can Hasasu'nun sorusu üzerine halk arasında olayların nedeni olarak dolaşan cinayet ve tecavüz söylentilerinin tamamen asılsız olduğunu söyleyen Vali Şükrü Kocatepe, basını ve halkı daha dikkatli olmaya çağırdı:

“Bu türden haberler sürekli dolaşıyor. Bir polis öldürülseydi cenazesine giderdik, bir vatandaşımızın başına bir olay gelseydi şimdi yanındaydık. Ama bu gibi haberler tamamen tevatürden ibaret. Halkı yanıltmayı amaçlamaktadır. Benzer haberler Suriyeliler arasında da dolaşmaktadır. Dün Suriyeli bir kardeşimiz çalıştığı inşaatta düşmek suretiyle yaşamını yitirdi. Bugün Suriyeliler arasında söylenen: 'Türkler inşaatten Suriyeliyi attılar' şeklinde. Bu tamamen gerçek dışı söylentilerdir. Biz bu bilgilendirme toplantısını bunun için yapıyoruz zaten. Maalesef bu türden gerçek dışı bilgilerle insanları sokağa dökmeye çalışan veya onları suç işlemeye teşvik edenler var. Bunlara karşı dikkatli olmak gerekiyor."

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Pazar günü meydana gelen olayların provokasyon olarak değerlendirdiklerini söyleyerek, şimdiye kadar on kişinin olaylarla ilgili olarak mahkemeye sevk edildiğini söyledi:

“Kahramanlık unvanına sahip ve istiklal madalyası sahibi bir ilin hemşerileri olarak öncelikle bu olayın tüm Kahramanmaraşlılara mal edilemeyeceğini ve Kahramanmaraşlının özünde mevcut bulunan hamiyetperverlik ve yardımseverlik duygularıyla da bağdaşmadığını ifade etmek isteriz. Gerekli tüm yasal takibat yapılacak ve bundan sonra da bu türden olayların yaşanmaması için gerekli önlemler alınacaktır.”

Resmi rakamlara göre sayıları 60 bine ulaşan Kahramanmaraş’taki Suriyeli sığınmacılar ile yerel halk arasında yaşanan anlaşmazlıkların hatırlatılması üzerine Vali Kocatepe, bazı ihtilaflı durumların doğmasını doğal olarak görmek gerektiğini belirtti:

“Çoğunlukla çocuk ve kadınların oluşturduğu, canını kurtarmak için ülkemize ve şehrimize sığınan Suriyeli misafirlerimizin, yoksulluktan, kültür farklılığından kaynaklanan, çevreyi tedirgin eden etkileri olabilir. Ancak bu süreç geçicidir. 2. Dünya Savaşında milletimizin aynı misafirperverliği diğer komşu ülke ve milletlere de gösterdiğinin hatırlanması gerekir. Din bağı ile kardeş olduğumuz müşterek tarihi birlikteliğimizin olduğu Suriyeli dindaşlarımızla dünya var oldukça iyi komşuluk hukuku içerisinde yaşamaya devam edeceğimizi de unutmamamız gerekir.”

Can Hasau ve Yılmaz Bilgen/ Al Jazeera

HABERE YORUM KAT