1. HABERLER

  2. HABER

  3. Kafkasyalı Çocuklar Putin'i Protesto Etti
Kafkasyalı  Çocuklar Putin'i Protesto Etti

Kafkasyalı Çocuklar Putin'i Protesto Etti

Beyoğlu'nda, Kafkasya kökenli bir grup çocuk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye gelişini protesto etti.

01 Aralık 2014 Pazartesi 15:41A+A-

Beyoğlu'nda, Kafkasya kökenli bir grup çocuk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye gelişini protesto etti.

 Galatasaray Lisesi önünde toplanan İnsani Müdafaa ve Kardeşlik Derneği'nin  (İMKANDER) muhacir okullarında okuyan Çeçen, Tatar, Dağıstanlı ve Kırımlı yaklaşık 50 çocuk, "İşgalci Rusya, Çeçenistan'dan defol", "Çocuk katili Putin", "Boyun eğmeyeceğiz" ve "İşgalci Rusya, Kafkasya'dan defol" dövizleri taşıyarak, eylem yaptı.

İMKANDER Genel Başkanı Murat Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada, eylemci çocukların, Kafkasya'dan Türkiye'ye sığınmış olan ailelerin çocukları olduğunu söyleyerek, Putin'in Türkiye ziyareti nedeniyle protesto gösterisi yapmak istediklerini söyledi.

Rusya'nın 42 bini çocuk 250 bin insanı Çeçenistan'la savaşında katlettiğini kaydeden Özer, bugün o ölen insanların anısına sessiz yürüyüş gerçekleştireceklerini dile getirdi.

Özer, bunca insanı katleden Putin'e ses çıkarmayan, kararmış vicdanların sahibi dünyanın sessizliğini de protesto ettiklerini vurguladı.

Açıklamanın ardından eylemci çocuklar, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na kadar yürüyerek, ellerindeki dövizleri konsolosluğun kapısına bıraktı.

Daha sonra, Çeçen çocuklardan Muhammed Tarzuev ile Fatma Chankaeva Türkçe ve Rusça birer konuşma yaptı.

Ankara'da Kırım Türkleri'nden protesto

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyeleri, Kırım politikaları nedeniyle Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'i protesto etti.

Güvenpark'ta toplanan dernek üyeleri, "Rusya Kırım'dan Elini Çek" ve "İşgalci Rusya Kırım'dan Defol" yazılı pankartlar taşıdı ve benzer içerikli sloganlar attı.

Dernek Genel Başkanı Tuncer Kalkay, burada yaptığı konuşmada, Rusya'nın Kırım'ı ilhakını eleştirerek, Kırım Tatarlarının geçmişte de vatanlarını terk etmeye zorlandıklarını ve yüzbinlercesinin yok edildiğini söyledi.

Kırım Tatarları'nın, Rusya vatandaşlığına geçmeye zorlandıklarını, yeni bir sürgün hazırlığına başlandığını savunan Kalkay, "Kırım'ın işgalini meşrulaştırmak ve kabul ettirmek için her yolu deneyen işgalciler, özelikle Kırım Tatarları'na karşı en acımasız, en ilkel, en aşağılık yöntemleri uyguladılar" dedi.

Kalkay, "Kırım, Tatarsız bir Kırım’ın olamayacağını ve Kırım Tatarları'nın vatanlarından asla ve hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini idrak edemeyenlerin çabalarının sonuçsuz kalacağını herkesin çok iyi bilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Dernek adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Gençlik Komisyonu Başkanı Gökçe Karalezli ise "Türk milleti kendi kardeşlerini yıllarca katletmiş zulüm erbabı bir anlayışın bugünkü temsilcisinin şirin görünme çabalarına kanmayacaktır" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT