1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KAFKASYA

  4. Kafkasya Lideri Ebu Osman Gimrav Şehid Oldu
Kafkasya Lideri Ebu Osman Gimrav Şehid Oldu

Kafkasya Lideri Ebu Osman Gimrav Şehid Oldu

Kafkasya direnişinin yeni lideri Ebu Osman Gimrav Rus askerleriyle girdiği çatışmada şehit oldu.

11 Ağustos 2015 Salı 13:35A+A-

Rusya güçlerinin Dağistan’da düzenledikleri saldırıda “Kafkas Emirliği” hareketinin komutanlarından Ebu Osman Gimrav ve Dağıstan emiri Said Ebu Muhammed'in çatışmada şehid olduğu açıklandı.
 
Saldırının Ebu Osman Gimrav'in doğduğu köy olan Dağıstan'ın Gimri köyünde düzenlendiği ve burada şehid olduğu bildirildi.

Öte yandan çatışmada birçok Rus askerinin öldüğü belirtilirken Osman Gimrav'ın şehadeti, Çeçen kaynaklar tarafından da doğrulandı.

059771b9-f084-427f-8228-cfec0858ecf6.jpg

fe3160df-7156-49d1-91e2-42894af1678a.jpg
 

İncanews sitesininde yer alan biyografisi:


Orta Dağıstan’da yer alan Gimri köyünde 29 Şubat 1976 tarihinde dünyaya geldi. 1983 tarihinde Gimri de mevcut okula kaydını yaptırarak eğitim hayatına başladı. Okul hayatında okuma ve yazmayı öğrenirken bir sene geçmeden babası Şeyh Ali Süleymanov’dan Kuran eğitimi almaya başladı. Dört sene hükümet okulunda eğitim gördükten sonra Dağıstan’ın en ünlü âlimlerinden olan Şeyh Muhammed el-Huştadi’den şer’i ilimler tahsil edebilmek için yaşadığı köyünden Uçkent’e yolculuğa çıktı. Dağıstan halkının arasında ve bir çok bölgeden ders okumak için gelen kimselerle beraber Şeyhin yanında bir çok meşhur kitabı okudu. Bu kitaplar;

1. ed-Durusul Şefahiyye (Lügat)

2. Mebdeul Kiraa (Lügat)

3. Tasriful İzzi- İzzuddin ez-Zincani (Sarf)

4. Mietu Amil- Abdulkadir Cürcani (Nahiv)

5. el-Acurumiyye- İbn Acurum (Nahiv)

6. Şerhul Cami (Nahiv)

7. Minhacu Talibin- İmam Nevevi (Fıkıh)

8. Celaleyn (Tefsir)

9. Fethul Mubin Şerhu Erbain- İbn Hacer (Hadis)

Sovyetlerin dağılmasından ve dünyadaki en büyük hapishaneden çıkışlara izin verildikten sonra şer’i ilim tahsil etmek isteyen ilim kafileleri vatanlarını terk ederek Şam, Mısır ve Hicaz’a yöneldiler. Amaçları şer’i ilim okumak ve arapça dilini öğrenmekti. Bu mübarek ilim yolculuğuna Ebu Osman’da katılmıştı. Ecdadının vatanı olan Dağıstan’ı 1992 tarihinde terk edip ilim ve alimler diyarı olan Şam’a yerleşti. Dağıstan’da öğrendiği şer’i ilimlerin üzerine, buradan öğreneceği ilimleri bina etmek istiyordu.

Şam’a ulaşır ulaşmaz hemen Fethul İslam okuluna şer’i ilimler ve arapça için kayıt oldu. 1998 yılında eğitimini tamamlayıp vatanına geri döndü. Dağıstan’da dini ilimleri öğretecek kimselere ihtiyaç duyan müslümanlara karşı davet çalışmalarına başlamayı düşünüyordu. Dağıstan’a döndüğünde etrafında bir çok genci topladı. İlim yaymak ve Çeçenistan cihadına destek olmak için emirliğini yaptığı bir cemaat oluşturdu. Çeçenistan cihadına gençleri gönderiyordu ve gerekli lojistik desteği sağlıyordu. Çeçen mücahitlerin Dağıstan’a girdiği esnada Botlikh ekseninde Rus konvoylarına yapılan saldırılara bizzat katılmıştır.

Bundan sonra etrafında ki gençleri toplayıp Şam diyarına tekrar yolculuğa çıktı. Üç sene ara verdiği şer’i eğitimini tamamlamak için Fethul İslam okulunun tahassus (ihtisas) fakültesine kaydoldu. Gimri köyünde talebeleri tarafından Şam sorumlusu olarak seçildi. O zamanlar talebe sayıları 46’yı buluyordu. Bu talebelerin terbiyesine, irşadına ve nereye meyil göstereceklerine ihtimam gösteriyordu. Bu talebelerin gönüllerine, dedeleri Şeyh Şamil ed-Dağistani ve İmam Gazi Muhammed el-Ğimravi üzerinde yürüdüğü direniş, mücadele ve cihad sevgisini ekiyordu.

2005 tarihinde Dağıstan’a döndüğün de doğduğu köyde bulunan merkez Cami’de dini konferanslar vermeye başladı. İnsanlar onu çok sevdi, ihtiram gösterdi ve ünü bütün Dağıstan’a yayıldı. Bütün bunlara ek olarak mücahitlerin direnişleri için cihadi amellerden geri durmadı. En büyük cihadi amellerinden bir tanesi 2 Ekim 2005 tarihinde Gimri tünelinde mücahitleri muhasara altına alan Rusya kuvvetlerine gerçekleştirdiği saldırılardır.

2006 yılında grubunda bazı kimseleri etkin kılmak istedi ve kendisine biat eden 4 kişiyi silah eğitimi alması için Çeçenistan’a gönderdi. Bir sene eğitim alıp döndükten sonra emniyet güçlerine ve polis kuvvetlerine saldırılara başladılar. Böylece federal düzeyde hükümet tarafından aranan bir kimse oldu. Ancak buna rağmen müslümanlar, normal insanlar hatta devlet adamları nazarında ihtiramını kaybetmedi.  2007 tarihlerinde Çeçenistan’a sınır olan Botlikh bölgesinde sınır koruma başkanlığına ağır, orta ve hafif silahlarla gerçekleştirilen saldırıları komuta etti. O sene içerisinde ve bu ameliyeden önce Dağıstan’da Rusya’nın iç işleri bakanı Adil Ğayri Muhammed Tahirov –ki bu şahıs Dağıstanlılar arasında cesur diye vasıflanırdı- Ebu Osman’ın evine geldi ve ondan silahı terk etmesini talep etti. Ancak Ebu Osman’ın cevabı şu oldu: “Bir Rus askerinin ayağı benim topraklarımda gezmeye devam ettiği müddetçe hayattan bir tat almam ve silahı da kesinlikle terk etmem.”

2006 tarihinde Dağıstan mücahitleri tarafından şer’i kadı olarak seçildi. 2007 tarihinde Seyfullah El-Gubdini tarafından dağlık bölgesine sekizinci emir olarak atandı. 2010 tarihinde Şeyh Ali Ebu Muhammed ed-Dağıstani tarafından Dağıstan vilayetinin şer’i kadısı olarak seçildi.

Dağıstan’da çok önemli davaları üstlendikten sonra Dağıstan dağlık bölgesinde bir şer’i mahkeme tesis etti ve sonradan Dağıstan da tek şer’i mahkeme oldu.

Silahlı kuvvetler, istihbarat birimleri ve Rus polisleri bu seneler içerisinde onu hep aradı. Rus hükümeti onun bulunduğu mekanı haber veren kimseye 1 milyon Rus rublesi vaad etti. 2 Nisan 2013 tarihinde Rus kuvvetleri yaklaşık 6 bin savaşçıyla Gimri köyüne onu yakalamak için bir saldırı düzenledi ancak başarısız oldular.

 
 Kaynak : ISLAH HABER

HABERE YORUM KAT

1 Yorum