1. HABERLER

  2. HABER

  3. JİTEM'in A Takımının Belgesi Ortaya Çıktı
JİTEMin A Takımının Belgesi Ortaya Çıktı

JİTEM'in A Takımının Belgesi Ortaya Çıktı

JİTEM'in subay kadrosunun listesi 30 yıl sonra ortaya çıktı. İşte JİTEM'in A takımı kadrosu...

15 Haziran 2012 Cuma 12:58A+A-

Emekli Albay Arif Doğan 'ın deposunda Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan aramalarda ele geçirilen 9 çuval JİTEM arşivine ait belgeler arasından çıkan listeler, JİTEM'in varlığını gözler önüne seriyor.

27 Ağustos 1987 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'na bağlı olarak kurulan JİTEM'in 1987 ile 1992 yıllarına ait olduğu belirtilen sır listesinde çok sayıda subayın görevlendirildiği ortaya çıktı. Diyarbakır'daki JİTEM davasına bakan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne de gönderilen belgelerdeki listede JİTEM'in başındaki isimler Ergenekon sanıkları Arif Doğan ve Veli Küçük'ten oluşuyor.

VELİ KÜÇÜK'ÜN KOMUTANI

JİTEM Gruplar Komutanlığı'na ait birinci listede en tepede yer alan isim o dönemde Jandarma Yüzbaşı olan Arif Doğan. Listede, Doğan'ın ismi "Gruplar Komutanı" olarak görevlendirildiği belirtiliyor.

16 subayın yer aldığı JİTEM'in listesinde, Binbaşı Cem Ersever ve Veli Küçük'ün Arif Doğan'ın emrinde görevlendirildiği belirtiliyor. Listede subayların isimlerinin karşısında 'sicil numaraları', 'rütbeleri',' eski görev yerleri' ve 'yeni görev yerleri' başlıklar halinde sıralanıyor. 8 yüzbaşı, 4 binbaşı ve 4 kıdemli binbaşının bulunduğu JİTEM'in ilk kadrosunda görevlendirmeler ve emirlerde rütbe sırasının dikkate alınmaması dikkat çekiyor.

Arif Doğan'ın el yazısıyla hazırlanan JİTEM kadrosunda görevlendirilen subaylar şu illerde faaliyet gösteriyor: "Ankara, Mersin, Batman, İzmir, Şırnak, Elazığ ve Diyarbakır."

GRUP ve TİM KOMUTANI

Arif Doğan'ın JİTEM'in Gruplar Komutanı olarak bulunduğu subaylar listesinde yer alan rütbeli askerlerin, grup ve tim komutanlıklarının başında görevlendirildikleri anlaşılıyor. Doğan'ın başında bulunduğu JİTEM kadrosunda Veli Küçük'ün isminin yanında 'JİTEM Grup K." ibaresi yer alıyor.

Listede 9. sırada yer alan Jandarma Binbaşı Cem Ersever'in 'eski görev yeri' başlıklı bölümünde 'JİTEM-2 Birlik K./Silopi' kaydı yer alırken, 'Yeni Görev Yeri' bölümünde ise '9 nolu İsth. Tim K./İzmir' ibaresi bulunuyor.

Listedeki subayların isimleri ve rütbeleri sırasıyla şöyle: "Yüzbaşı Arif Doğan, Yüzbaşı Veli Küçük, Kıdemli Binbaşı M.T, Yüzbaşı F.P., Kıdemli Binbaşı N.K., Kıdemli Binbaşı H.K., Kıdemli Binbaşı N.C., Binbaşı H.İ., Binbaşı Cem Ersever, Binbaşı A.G., Binbaşı A.Ö., Yüzbaşı R.Ç., Yüzbaşı Y.N., Yüzbaşı N.A., Yüzbaşı A.Y., Yüzbaşı A. Kerim Kırca"

ARİF DOĞAN'DAN DEVRALMIŞ

JİTEM'in subay kadrolarının ve görevlerinin yer aldığı ikinci listede ise Küçük'ün yüzbaşı olduğu dönemde JİTEM Gruplar Komutanlığı'nda görevlendirilerek Ankara'ya gönderildiği bilgisi yer alıyor. Listede JİTEM'e ait bütün grup ve tim komutanlıklarının başında bulunan JİTEM Gruplar Komutanı'nın Arif Doğan'dan sonra Veli Küçük'e devredilmesi de dikkat çekiyor.

Veli Küçük'ün JİTEM Gruplar Komutanı Yardımcısı olarak gösterildiği ikinci isim listesinde ise şu şekilde geçiyor: "Jandarma Yüzbaşı Fuat Pekçetinöz, J. İsth. Gruplar K. Yrdc. (Ankara)".

Küçük'ün JİTEM'in Gruplar Komutanı olduğu dönemi gösteren diğer listede 20 rütbeli subayın ismi ve bilgileri yer alıyor. JİTEM'de görevlendirilmiş subayların rütbeleri, sicil numaraları, eski görev yerleri ad ve soyadlarıyla birlikte yeni görev yerleri açık ve detaylı şekilde belirtiliyor. Listede 9 yüzbaşı, 5 Binbaşı ve 6 üsteğmen yer alıyor.

"JANDARMA İSTİHBARAT VE TERÖRLE MÜCADELE GRUP KOMUTANLIĞINA ATANAN SUBAYLAR" başlıklı JİTEM atama yazısında ilgili subaylar şu şehirlerde görevlendirilmiş: Ankara, Diyarbakır, İzmir, İstanbul, Mersin, Mardin, Şırnak, Batman, Van"

Mühimmatı Ersever Teslim Etti

Arif Doğan'ın JİTEM Grup Komutanlığı görevinde bulunduğu döneme ait mühimmat listesi de Doğan'ın arşivinden çıktı. JİTEM davasını gören mahkemeye gönderilen 9 çuval belge içinde yer alan mühimmat listesinde "Teslim eden" bölümünde 'J. Binbaşı JİTEM-2 BRL.K. A. Cem Ersever,', "Teslim alan" bölümünde ise "J. Yarbay JİTEM Grup K. Arif Doğan" isimleri ve imzaları bulunuyor. 'Teslim ve Tesellüm Senedi' olarak düzenlenmiş mühimmat listesindeki silahların adet ve seri numaraları ve teslim edilen bombaatarların adet ve seri numaraları ayrıntılı olarak belirtilmiş.

İşte JİTEM'in operasyonlarda kullanmak için aldığı mühimmat listesindeki silah ve malzemeler:

"13 adet Kaleşnikov Tüfek, 24 adet Kaleşnikov şarjör, 1 Adet Bombaatar, 5 Adet Bombaatar mermisi, 1 adet browning marka 14'lü tapanca, 2 adet browning marka 14'lü tapanca şarjörü, 1 fotoğraf makinası, 1 körüklü fotoğraf makinası, 1 video kamera, ..."

Görevlendirmelerin Jandarma Asayiş Komutanlıkları bünyesinde olması "Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM)" adıyla kurulan oluşumun, istihbarat toplama dışında operasyonel faaliyetlerde bulunmasından dolayı olduğu anlaşılıyor.

Kaynak: Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT