1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Jetler Ra’sulayn’a Bomba Yağdırıyor
Jetler Ra’sulayn’a Bomba Yağdırıyor

Jetler Ra’sulayn’a Bomba Yağdırıyor

Suriye jetleri, Ceylanpınar'a 200 metre uzaklıktaki Ra’sulayn'a bomba yağdırdı. 10 kişi katledildi. (VİDEO)

13 Kasım 2012 Salı 01:56A+A-

Esed ordusu dün sabah saatlerinde Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine yaklaşık 200 metre uzaklıktaki Ra’sulayn'a bomba yağdırdı. Bombardımanda 10 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı. Ra’sulayn'dan yükselen alevler Ceylanpınar'dan görüldü.

JETLER BİR AİLEYİ YOK ETTİ

Ra’sulayn'da 6 gündür devam eden çatışmalarda, ordu birlikleri sabah saatlerinde muhaliflerin kullandığı sınıra çok yakın mesafedeki bir fabrikayı hedef aldı. Patlamanın şiddeti ile Ceylanpınar'da birçok ev ve işyerinin camları kırıldı, gökyüzünü siyah bulut kapladı. Ceylanpınarlılar gökyüzünde gördükleri siyah bulutla paniğe kapıldı ve ilçe merkezinin vurulduğu endişesiyle sağa sola kaçışmaya başladı.

Bombardımanda hedef alan Ra’sulayn'daki bir evde 2 çocuk ve 1 kadın Suriyelinin öldüğü öğrenildi. Suriye tarafından ateşlenen bir roket, Ceylanpınar'da yerleşim birimlerine 500 metre uzaklıktaki boş araziye düştü. Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan, Suriye jetlerinin sınırı ihlal ettiğini ileri sürdü.

Çoluk Çocuk Sınıra Koştular

Yerleşim birimlerinden dumanların yükseldiği Ra’sulayn'da, patlamanın meydana geldiği noktadan birçok yaralının Suriyeliler tarafından karga tulumba Türkiye sınırına doğru taşındığı görüldü. Türkiye'den de çok sayıda ambulans sınıra hareket ederek, getirilen yaralıları hastanelere taşıdı. Hastaneye kaldırılan 31 yaralı Suriyeliden 6'sının hayatını kaybettiği kaydedildi.

Sınırı geçen Suriyeliler, uçaklarla bombalanan alanın sivil yerleşim birimleri olduğunu ve patlamanın ardından çok sayıda kişinin öldüğünü ve birçok yaralı bulunduğunu ifade etti. Ölen ve yaralananların olduğu patlamanın ardından bölgede yaşayan aralarında kadın, çocuk, yaşlı ve hastaların olduğu siviller Türkiye sınırına doğru kaçmaya başladı. Sınıra gelen sığınmacılar, Ceylanpınar'a geçti.

F-16'lara 'Vur' Emri

Sınırın iki tarafında da korku ve paniğe sebep olan patlama sonrası dumanların yükseldiği Ra’sulayn'da çatışmaların devam ettiği belirtildi. Güvenlik güçleri seken kurşunların Türkiye'ye gelme riskine karşı vatandaşları sık sık anons yaparak uyardı. Hareketlilik sonrası Türkiye F-16'ları sınır ihlali durumunda 'vur' emriyle Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü'nden mühimmat dolu olarak havalandı. Uçakların sınırda dün gece boyu alçak uçuş yaptığı bildirildi.

Ambulans Yetmedi

Ra’sulayn'daki bombardımanda yaralanan Suriyelilerin çokluğu nedeniyle Ceylanpınar'daki ambulans sayısı yetersiz kaldı. Bu nedenle Ceylanpınar'a başta Gaziantep olmak üzere, çevre illerden çok sayıda ambulans sevk edildi. Uçaksavar, helikopter, roketatar seslerinin birbirine karıştığı sınırda, ambulanslar gün boyu yaralı taşıdı. İlçe Devlet Hastanesi'nde ilk müdahalesi yapılan birçok yaralı şehir merkezindeki hastanelere sevk edildi.

Kızılay'dan Yardım

Sınıra yakın bölgelerde bekleyenlere yardım eli Türkiye'den uzandı. Kızılay, Suriyelilere ekmek, su, şeker ve kahvaltılıktan oluşan 8 bin kişilik gıda malzemesi dağıttı.

Suriye'ye Açık Nota

Sınırdaki Ra’sulayn'da kendi vatandaşlarına ölüm saçan Suriye rejimine Ankara'dan sert uyarı geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ceylanpınar'daki olaylar üzerine Türkiye'nin Suriye'ye bir kez daha açık nota verdiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi ve NATO'ya durumun rapor edildiğini ifade eden Davutoğlu, 'Uluslararası kamuoyunun buna sessiz kalması vicdanları zedeliyor. Bu yaşananların birinci sorumlusu Esed rejimi. İkinci sorumluluk ise BM Güvenlik Konseyi ataleti" ifadelerini kullandı. Suriye jetlerinin Türkiye sınırını ihlal etmediğini de dile getiren Davutoğlu, "Hava sahamız ihlal edilmedi, edilseydi cevabını verirdik" dedi.

 

HABERE YORUM KAT