1. HABERLER

  2. HABER

  3. Jandarma Tamamen Sivilleşiyor
Jandarma Tamamen Sivilleşiyor

Jandarma Tamamen Sivilleşiyor

İçişleri Bakanlığı'nın yeni kanun tasarısıyla iki büyük teşkilatta düzenlemeler yapılacak. Jandarma tamamen sivilleşecek...

17 Eylül 2014 Çarşamba 13:21A+A-

Hükümetin 'iç güvenlik konseptinde' önemli adım... İçişleri Bakanlığı'nın yeni kanun tasarısıyla iki büyük teşkilatta düzenlemeler yapılacak. Jandarma tamamen sivilleşecek, pasaport işlemleri de polisten alınıp 'nüfus'a verilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Jandarma tamamen sivilleşsin' talimatı için kollar yeniden sıvandı. İçişleri Bakanlığı, Jandarma ve Emniyet teşkilatlarında yeni düzenlemeler içeren kanun tasarısı hazırlıyor.

Son aşamaya gelen ve yeni yasama yılının ilk aylarında Meclis'e gönderilmesi planlanan tasarıya göre, İçişleri'ne bağlı görünmesine rağmen, pratikte  TSK'yla ilişkisi süren Jandarma tamamen sivilleşecek.

Düzenlemenin detayları şöyle:

- Jandarma'nın her yönüyle İçişleri Bakanlığı'na bağlanmasıyla teşkilat sivil denetime açılmış olacak.

TERFİ, SİCİL BAKANLIKTA
- TSK'nın jandarma teşkilatı üzerindeki her türlü tasarrufu sona erecek. TSK'nın kendi içinde yayımladığı genelgeler Jandarma teşkilatı için geçerli olmayacak.

- İçişleri Bakanlığı'nın bütçe kalemleri arasında yer almasına rağmen, TSK'nın denetimi altında kullanılan Jandarma bütçesinden tümüyle Bakanlık sorumlu olacak.

- Teşkilatın örgütlenme, kadro, terfi, görev, sicil ve eğitiminden İçişleri Bakanlığı sorumlu olacak.

- Halen Emniyet teşkilatı tarafından yürütülen pasaport hizmeti, polisten alınarak Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'ne verilecek. Yeni yasama yılında  TBMM'de TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy da bilgiyi doğruladı. Düzenlemede son aşamaya gelindiğini belirten Ersoy şöyle konuştu: İçişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma son aşamaya geldi. Emniyet, nüfus hizmetleri ve Jandarmadaki bir takım bağlılıklara ilişkin düzenlemeleri içeren bir çalışma var. Tasarının yeni yasama yılının ilk aylarında komisyonumuza gelmesi söz konusu.

(Akşam)

HABERE YORUM KAT