1. HABERLER

  2. HABER

  3. İzmir Merkezli "Yasa Dışı Dinleme" Operasyonu
İzmir Merkezli "Yasa Dışı Dinleme" Operasyonu

İzmir Merkezli "Yasa Dışı Dinleme" Operasyonu

İzmir merkezli 11 ilde "yasa dışı dinleme yaptıkları" iddiasıyla edilen emniyet mensuplarına yönelik düzenlenen operasyonda 16 kişi gözaltına aldı.

27 Ocak 2015 Salı 11:46A+A-

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, paralel yapı tarafından "usulsüz dinlenildiği"ni belirtilen aralarında akademisyen, asker, emniyet ve basın mensuplarının da bulunduğu çok sayıda müştekinin şikayeti üzerine soruşturma başlattı.

İzmir Valiliğinin açıklamasında, İl  Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde müfettişlerce yapılan denetimlerde, 2009-2013 yılları arasında gerçeğe aykırı belgeler düzenlenerek başka isim ve "İMEİ numaraları" üzerinden alınan mahkeme kararları ile çoğunluğu Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, üniversite rektörleri, akademisyen, Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanı, üst düzey emniyet mensupları ve gazeteci 92 kişinin dinlenildiğinin anlaşıldığı belirtildi.

Usulsüz olduğu tespit edilen dinlemelere ilişkin, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak, suç örgütü faaliyetleri kapsamında kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği, iftira, suç uydurmak, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında olayın şüphelileri olduğu tespit edilen, dönemin İstihbarat Şube Müdürlüğü çalışanı 17'si rütbeli 26 emniyet personeli hakkında yakalama müzekkeresi çıkartıldığı aktarıldı.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesince saat 06.00'da İzmir merkezli 13 ilde (Adıyaman, Ankara, Denizli, Erzurum, Hakkari, İstanbul, Kırklareli, Malatya, Muş, Trabzon, Şırnak ve Yalova) eş zamanlı başlatılan operasyonda, 6'sı İzmir'de, 10'u diğer illerde toplam 16 şüphelinin yakalandığı, geri kalan 10 şüphelinin yakalanması için çalışmaların devam ettiği, tahkikatın İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesince yürütüldüğü kaydedildi.

Gözaltılar

Operasyon kapsamında, Ankara'da 1 başkomiser, Erzurum'da 2 komiser, Denizli'de 1 komiser, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 1 komiser yardımıcısı, Hakkari ve Muş'ta da 1'er polis memuru gözaltına alındı. Muş'un Malazgirt İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 1 komiser ile Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde görevli 1 polis memurunun arandığı öğrenildi.

Şüpheliler, işlemlerinin arından İzmir'e gönderilecek.

19 Ağustos'taki operasyon

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlenildiği" yönündeki bir gazetede yer alan habere ilişkin 62 müşteki ile konuyla ilgili idarenin yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturma çerçevesinde ise geçen yıl 19 Ağustos'ta da İzmir merkezli 13 ilde operasyon düzenlenmiş, aralarında eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu 32 emniyet mensubu gözaltına alınmıştı.

Süreç içinde tüm zanlılar tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmış, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunda görevli cumhuriyet savcısı Okan Bato tarafından 9 ayrı suçlama yöneltilen 32 sanık hakkında 10 ila 961 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı. Davanın görülmesine devam ediliyor.

HABERE YORUM KAT