1. HABERLER

  2. HABER

  3. İzlandalılar Suriyeli Sığınmacılara Sahip Çıktı
İzlandalılar Suriyeli Sığınmacılara Sahip Çıktı

İzlandalılar Suriyeli Sığınmacılara Sahip Çıktı

Hükümetin yılda sadece 50 Suriyeliyi ülkeye sığınmacı olarak kabul etme kararını protesto eden 13 bine yakın İzlandalı, Facebook'ta başlattıkları kampanyayla "Evimizi Suriyeli sığınmacılara açmaya hazırız" dedi.

01 Eylül 2015 Salı 21:28A+A-

İzlanda hükümetinin yılda sadece 50 Suriyeliyi ülkeye sığınmacı olarak kabul edebileceğini açıklamasının ardından İzlandalılar, Suriyelileri evlerine almalarına izin verilmesi için Facebook'ta kampanya başlattı. Kısa sürede 13 bine yakın İzlandalı, evlerini Suriyeli sığınmacılara açabileceklerini belirterek kampanyaya destek verdi. 

Ülkenin önde gelen yazarlarından Bryndis Bjorgvinsdottir'in İzlanda Refah Bakanı Eygló Harðardóttir'e hitaben kaleme aldığı açık mektupla başlattığı kampanya Facebook'ta kısa sürede binlerce destekçiye ulaştı. Bjorgvinsdottir, mektubunda şu ifadelere yer verdi: 

'Sığınmacılar gelecekteki en yakın arkadaşlarımızdır' 

"Bu kampanyanın amacı, hükümet yetkililerine İzlanda'nın yılda 50'den fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapabileceğini göstermek. Toplumda bu yönde bir inanç olduğunu kanıtlamak, daha iyisini yapabileceğimize inanmak ve hükümete aldığı kararı değiştirmesi yönünde baskı kurmak istiyoruz.

1973'te Vestmann Adaları'ndaki volkanik patlamanın ardından bir gece 4 bin sığınmacıyı kabul ettik. Bütün bir halkın o sığınmacılara nasıl yardım ettiğini, çok sayıda yabancı gönüllünün ülkeye gelerek yardım çalışmalarına katıldığını asla unutmamalıyız. Sığınmacılar, bizim gelecekteki eşlerimiz, en yakın arkadaşlarımız, ruh ikizlerimiz, iş arkadaşlarımızdır..." 

Kampanyaya destek veren vatandaşlardan Hekla Stefansdottir, paylaştığı mesajda, "Ben 6 yaşındaki oğlu ile birlikte yaşayan bekar bir anneyim. Barınağa ihtiyaç duyan bir çocuğu evime alabilirim. Öğretmenim ve gelecek çocuğa İzlandaca konuşma, okuma, yazmayı öğretebilir, topluma uyum sağlamasını sağlayabilirim. Bir çocuğun ihtiyaç duyabileceği kıyafet, oyuncak, yatak gibi her şeye sahibiz. Uçak biletlerini de ben karşılarım" yazdı. Kampanyaya destek veren İzlandalıların evlerini Suriyelilere açma teklifleri toplanarak Refah Bakanlığı'na iletecek. 

'Durumu değerlendiriyoruz'

Bakan Eyglo Hardardottir, devlet televizyonuna yetkili makamların Facebook'taki mesajları okuduğunu ve durumu değerlendireceklerini söyledi. 

Hükümet yetkililerine göre 330 bin nüfuslu İzlanda, 2014 yılında bin 117 sığınmacıya kapılarını açtı.

Kaynak: Al Jazeera

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT