1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. İtalyan Regeni'nin Öldürülmesi Sonrası AB, Mısır'ı Güvensiz Ülke İlan Edebilir
İtalyan Regeni'nin Öldürülmesi Sonrası AB, Mısır'ı Güvensiz Ülke İlan Edebilir

İtalyan Regeni'nin Öldürülmesi Sonrası AB, Mısır'ı Güvensiz Ülke İlan Edebilir

İtalyan öğrenci Giulio Regeni'nin Kahire'de öldürülmesinden sonra 90 milletvekili, 'Mısır'ın güvensiz ülkeler' kategorisinde yer alması için Avrupa Parlamentosu’na bir tasarı sundu.

02 Mayıs 2016 Pazartesi 12:41A+A-

Avrupa Parlamentosu'nda Mısır'ın güvensiz ülkeler kategorisinde yer almasına dair tasarı sunuldu. Avrupa Parlamentosu'ndaki İtalyan milletvekilleri, Mısır'ın başkenti Kahire'de kaçırıldıktan sonra işkence ile öldürülen İtalyan öğrenci Giulio Regeni hadidesesi sonrası tasarıyı Avrupa Parlamentosu'na getireceklerini duyurmuştu.

İtalya Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Luigi Manconi tarafından yapılan açıklamada, "Bu ciddi ve mantıklı bir öneridir. Sadece Regeni gibi öğrenciler için değil, tüm Avrupalılar için bu karar önemli" dedi.

Regeni cinayeti sonrası Mısır ile İtalya arasında derin krizler yaşanmaya başlanmıştı. İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, İtalya'da ölü bulunan Regeni cinayetiyle ilgili Mısır hükümetine sert bir uyarıda bulunmuş, Mısırlı yetkililer de olayın iki ülke arasında çatlaklara yol açmaması gerektiğini belirtmişti.

İtalyan devlet televizyonun açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni "Mısırlı yetkililer Regeni ilgili soruşturma ile işbirliği yapmazsa, sonuçlarına katlanırlar" ifadelerini kullandı. Gentiloni "Biz mümkün olan tüm önlemleri değerlendireceğiz, ancak İtalya ve Mısır arasındaki ilişkilerin o noktaya gelmemesi umarız" diye eklemişti.

NE OLMUŞTU?

Kahire'de 25 Ocak devriminin 5. yıl dönümünde kaybolan Cambridge Üniversitesi öğrencisi 28 yaşındaki İtalyan genç Giulio Regeni, Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulunmuştu. Regeni'nin naaşını gören İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari, gencin vücudunda çok sayıda darp izi, morluk ve yanma belirtileri bulunduğunu kaydetmişti. Olayın ardından Mısır, insan hakları dosyası ve İtalyan gencin ölümü nedeniyle kınamalara maruz kalmış, Avrupa Parlamentosu da 10 Mart'ta, İtalyan genç Regeni'nin ölümünün, ülkedeki insan hakları ihlalleri bağlamında değerlendirilmesi yönünde karar almıştı.

Kahire Emniyeti’nin geçen hafta Yeni Kahire bölgesinde bir eve yaptığı operasyonda, Regeni’yi de kaçırıp öldürdüğünden şüphelenilen, polis kılığına girerek yabancıları kaçırıp paralarını alan bir çetenin üyelerinin ölü ele geçirildiği açıklanmıştı. Mısır İçişleri Bakanlığı, Regeni’nin ölümüne ilişkin soruşturmanın halen devam ettiğini açıklamıştı.

Regeni'nin ölümü üstündeki sır perdesinin kalkması ve gerçekliğe ulaşılması yönünde Mısır’a baskı yapan İtalya’da Başbakan Matteo Renzi Mısır’dan makul bir açıklama beklediğini yinelemişti.

HABERE YORUM KAT