1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İtalya göçmenleri gemilere kelepçeleyip geri itiyor
İtalya göçmenleri gemilere kelepçeleyip geri itiyor

İtalya göçmenleri gemilere kelepçeleyip geri itiyor

İtalyan hükümetinin göçmenleri geri itme politikalarını yasadışı yollarla sürdürdüğü ortaya çıkarken mültecileri zorla bindirdikleri “hapishane gemisi” ile Akdeniz’e ittiği belgelendi.

21 Ocak 2023 Cumartesi 18:45A+A-

HAKSÖZ HABER

Al Jazeera'nın Lighthouse Reports ile birlikte yürüttüğü bir soruşturmaya göre Avrupa'ya göçen sığınmacılar, İtalyan hükümeti tarafından zorla resmi olmayan gemilere hapsedilerek Akdeniz’e gönderildiklerini ortaya çıkardı.

Ortak yürütülen soruşturmada geri itmelerin yasadışı yollarla gerçekleştirildiği ifade edildi. Mülteci ve göçmenlerin İtalya'dan Yunanistan'a nakledilirken insanlık dışı koşullara maruz kaldığı ortaya çıkarıldı.

Afganistan, Suriye ve Irak uyruklu kişilerin tanıklıklarına da yer verilen rapora göre geçtiğimiz yıl Yunanistan-İtalya arasında sefer yapan ticari feribotlara gayri resmi bir şekilde gözaltına alınan göçmenler bindirilerek Akdeniz açıklarındaki adalara terk edildi.

İtalya'nın Adriyatik limanları olan Venedik, Ancona, Bari ve Brindisi'ye ulaşmaya çalışırken güvenlik güçleri tarafından durdurulan ardından Yunanistan'a geri gönderilen göçmenlerin çoğu zaman aç bırakıldığı ve su dahi verilmeden hapishaneye benzeyen gemilere bindirilerek geri itildikleri belirtildi.

 

 

Bir konteynerin içinde tutulan bir Afgan sığınmacı, odasının yaklaşık 2 metre uzunluğunda ve 1,2 metre genişliğinde olduğunu söylerken, "Sadece küçük bir şişe suyunuz var ve hiç yiyeceğiniz yok. … Geminin içindeki o küçük odada kalmamız ve zorluklara katlanmamız gerekiyordu” dedi.

Yunanistan'a geri gönderilen birçok göçmenin yolculuk sırasında metal borulara kelepçelendiği aktarıldı.

Zorla geri gönderilenler arasında çocukların da olduğu kayda alındı. 18 yaşın altındaki kişilerin Yunanistan'a geri götürüldüğüne dair en az üç vaka resmi makamlarca da doğrulandı.

Resmi Yunanistan verileri, son iki yılda toplam 230'dan fazla kişinin İtalya'dan geri itildiğini belgeledi. .

Hak grupları, geri itmelerin yetkililer tarafından her zaman belgelenmediği için gerçek rakamın daha yüksek olabileceğini söylüyor.

İtalya ile Yunanistan arasında 1999 yılında imzalanan bir anlaşmaya göre İtalya, ülkeye gelen göçmen ve mültecileri belgesiz olarak geri gönderebiliyor. Ancak anlaşma, İtalya'nın sığınmacıları geri göndermesine izin vermiyor.

2014 yılında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İtalya'nın sığınmacıları Yunanistan'a geri ittiğinin tespit edilmesinin ardından geri itmelerin hukuka aykırı olduğuna karar verdi. İtalya hükümeti, uygulamanın artık yapılmadığı konusunda ısrar etse de kanıtlar ve soruşturmalar uygulamanın yasadışı bir şekilde sürdürüldüğünü gösteriyor.

Yunanistan da düzenli olarak Türkiye'ye yasadışı geri itmeler yapmakla suçlanıyor, ancak Yunanistan da iddiaları reddediyor.

HABERE YORUM KAT